Vágólapra másolva!
A magyar jégkorong-válogatott 5-2-re verte Litvániát a budapesti olimpiai selejtező zárónapján, így hibátlan teljesítménnyel jutott túl a 2010-es vancouveri téli olimpiára vezető út első állomásán. Pat Cortina legénysége februárban Olaszország, Ukrajna és a házigazda Lettország ellen lép pályára Rigában, ebből a négyesből pedig a csoportelső már élezheti is a korcsolyákat a kanadai városban sorra kerülő téli játékokra.

Eredmény, 3. forduló:
Magyarország - Litvánia 5-2 (3-1, 0-0, 2-1)
gól: Vas J. (06:42., 48:51), Holéczy (08:43), Ladányi (13:57), Palkovics (51:14), illetve Kuliesius (13:14), Kaminskas (47:23.)

Az áprilisban az A csoportba jutással már történelmet író magyar válogatott a budapesti olimpiai selejtezőn méltósággal viselte az esélyesség terhét, hiszen az első mérkőzésen Szerbia, majd a folytatásban Horvátország ellen is hozta a most már kötelezőnek számító győzelmet, így vasárnap ki-ki meccset vívhatott a legnagyobb riválisnak számító litvánok ellen.

A baltiak ellen Pat Cortina csapata folytatta az előző két összecsapáson bemutatott jó sorozatát emberelőnyben, és az első harmadban három ilyen gólt lőtt.

Először Tokaji szolgálta ki szenzációs passzal Vas Jánost, majd Holéczy nyúlt bele Peterdi távoli lövésébe - utóbbi közben kihagyott egy szólót -, litvánok szépítése után 43 másodperccel pedig Ladányi bombázott a vendégkapuba. A litvánok a szünet előtt megint bevehették volna Szuper kapuját, azonban a korong elcsúszott a gólvonalon előtt.

A második játékrészben nem esett gól, ám a hazai együttes nagy mezőnyfölényben játszott, és Dauksevicius többször nagyot védett.

A folytatásban Kaminskas létszámfölényben 3-2-re módosította az állást, de megint gyorsan jött a válasz: a Vas testvérek, Márton és a svéd élvonalban játszó János hozták össze az újabb hazai találatot. Két és fél perc elteltével Palkovics emberhátrányban lépett ki, és növelte a különbséget.

A hajrában még kapuslehozatallal is próbálkoztak a litvánok, ám ez nem hozott sikert. A kiállítások tekintetében kiegyenlített volt a mérkőzés, hiszen a magyar válogatott tagjai húsz, a litvánok pedig huszonnégy percet töltöttek a büntetőpadon.

Forrás: MTI

Ez az, amit nem lehet megunni

A világ élvonalához hetven év után visszatérő magyar csapat a három nap alatt bebizonyította, hogy megérdemelten léphet tovább és megcélozhat egy újabb álmot, a vancouveri téli olimpiát. Bár a litvánok elleni meccs kemény volt, Palkovicsék remek versenyzői tulajdonságokról tanúbizonyságot téve átlendültek a 3-2-es állásnál jelentkező nehéz perióduson, így újfent bizonyították, hogy az igazán nagy feladatok megoldására is alkalmasak.

Korábban:
Horvátország - Szerbia 5-1 (1-0, 3-1, 1-0)

A végeredmény:
1. Magyarország 9 pont
2. Litvánia 6
3. Horvátország 3
4. Szerbia 0

A magyar válogatott jutott tovább, és vehet részt február 5. és 8. között Lettországban sorra kerülő utolsó kvalifikációs tornán. A rigai kvartettben szerepel a házigazda és a magyar csapat mellett az olasz és az ukrán együttes. A győztes jut tovább a 2010-es vancouveri olimpiára.

A főszereplők (Ocskay, Kangyal, Szuper) mondták közvetlenül a meccs után:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=3EcmHgt2CebUl99B


Pat Cortina, a magyar válogatott szövetségi kapitánya természetesen nagyon örül a sikernek: "Nagyon boldog vagyok a játékosok hozzáállása miatt. Nem volt könnyű, de sikerült. A játék nem volt mindig jó. Keményen küzdöttünk, és megtettük az első három lépést Vancouver felé. Most jön a neheze, Rigában kell helytállnunk."

Forrás: MTI

2008 eddig a magyar jégkorong éve

A tornagyőzelemért járó kupát Gyenesei István, sportért felelős önkormányzati miniszter adta át.

A rigai torna programja (magyar idő szerint):
február 5., csütörtök:
Olaszország - Ukrajna 15 ó
Lettország - Magyarország 19 ó

február 6., péntek:
Olaszország - Magyarország 15 ó
Ukrajna - Lettország 19 ó

február 8., vasárnap:
Magyarország - Ukrajna 12 ó
Lettország - Olaszország 16 ó