Vágólapra másolva!
"Ezek a napok a fontos döntések napjai a magyar hoki életében: vasárnap dőlt el, hogy játszhatunk a címvédő orosz válogatottal, míg kedden az Országgyűlés szavaz a vb-felkészülésről és a sportági utánpótlásról. Összesen 270 millió forintról van szó" - mondta sajtótájékoztatóján Studniczky Ferenc, a magyar szövetség (MJSZ) elnöke.

"Óriási dolog lenne, ha a jégkorong külön nevesített tételként szerepelne a jövő évi költségvetésben. Bízom benne, hogy megszavazzák az ellenzéki javaslatot, a vb-felkészülésre szánt 100 millió forintot, valamint az utánpótlás-nevelésre fordítandó 170 milliót" - hangsúlyozta Studniczky.

A világbajnok oroszokkal április 21-én, a vb előtt három nappal találkozik a magyar együttes, a svájci Sierre városában. A két csapat eddig egyetlen egyszer csapott össze, a jogelőd szovjetek 19-1-re nyertek az 1964-es innsbrucki olimpián.

Pat Cortina szövetségi kapitány egy hangos "hárásóval" üdvözölte a döntést, majd hozzátette: nagyon jó, hogy a svájci vb előtt sikerült öt felkészülési meccset lekötni, kettőt-kettőt a finnekkel, illetve a norvégokkal, egyet pedig az oroszokkal.

Studniczky hozzáfűzte: azt is megígérheti, hogy az oroszok hamarosan Budapesten is fellépnek majd.

"Érezhető, hogy megnőtt a magyar hoki tekintélye a világban. Most már nem csak mi keressük a többieket, hanem ők is minket."

A magyar jégkorongozás elmúlt időszakbeli sikere már elérte a politika szintjét, Sólyom László köztársasági elnök hétfő estére meghívta Cortinát, és a vacsorán ott lesz Kanada főkormányzó asszonya, Michaëlle Jean asszony is.

"Amikor megkaptam a meghívót, háromszor kellett elolvasnom, mert nem hittem el! Óriási dolog, hogy a magyar jégkorongot képviselhetem a főkormányzó és a köztársasági elnök vacsoráján" - tette hozzá Cortina.