Vágólapra másolva!
Az olimpiai részvétel nagyobb eredmény lenne, mint az A csoportos világbajnoki szereplés kiharcolása, legalábbis így gondolja a Magyar Jégkorong Szövetség vezetősége. A válogatott szerdán utazik Rigába, hogy csütörtök és vasárnap között megmérkőzzön Lettországgal, Olaszországgal és Ukrajnával. A MOB által nem támogatott selejtező célja Vancouver, a 2010-es téli olimpia.

Pat Cortina, a jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya a keddi sajtótájékoztatón ismertette 23 fős keretét a csütörtöktől vasárnapig tartó rigai olimpiai selejtezőre, mely az elmúlt 45 év legnehezebb, egyben legrangosabb tornája lesz a magyar csapat számára.

A kapitány elmondta, a beteg Peterdi Imre mellett Gröschl Tamás és Berta Ákos maradt ki. A csapat ezúttal 8 védővel és 12 csatárral utazik (a szapporói vébén 7:13 volt az arány), Cortina elmondta, azért döntött így, mert most minden bizonnyal többet kell majd védekeznie az együttesnek.

"Ez a két nap felkészülés semmire sem volt elég, talán még a két hét is kevés lett volna, főleg, ha a csoportelsőséget várnák el tőlünk. Ez az ötödik évem a csapat élén, ennyire még sohasem voltam ideges. Egyszerűen nem tudom, mit várhatok a fiúktól. Nehéz torna elé nézünk, de mindent el kell követnünk, hogy pozitív tapasztalatokkal térjünk haza. Nem szabad elfelejteni, ez egy olimpiai selejtező, amelyen mindent el kell követni, hogy ott legyünk Vancouverben. Sőt, kicsit álmodozni is kell."

Cortina szerint bármi is lesz az eredmény (ahogy fogalmazott: "végződhet nagyon jól és rosszul is a viadal"), úgy kell hazatérni, hogy a csapat a három mérkőzést már a világbajnokságra való felkészülés állomásaként élje meg.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Nézze meg képgalériánkat a csapat edzéséről!

Kovács Csaba, a magyar szövetség alelnöke hangsúlyozta: az olimpiai kijutást 20 millió forinttal jutalmaznák, ugyanakkor a Magyar Olimpiai Bizottság nem támogatta a szövetséget, illetve a csapatot a kvalifikációs torna kapcsán.

"A realitás az, hogy a csoportot nem mi nyerjük. Viszont ha sikerülne, az nagyobb eredmény lesz, mint az A csoport kiharcolása. Attól félek, ez a csapat még nem képes arra, hogy két egymás követő évben két ekkora csodát tegyen."

Olimpiai emlékek
A sajtótájékoztatón megjelent Raffa György is, aki tagja volt az 1964-es olimpiai együttesnek. "Ismerem a csapatot, de csak nézőként, rettenetesen szurkolok nekik. Számomra Innsbruck olyan emlék, amely miatt többszörösen is szorítok a válogatottnak. Hogyan emlékszem a 45 évvel ezelőtti játékokra? Sok jót nem tudok elmondani. A sorsolás folytán a Szovjetunióval kezdtünk, 19-1-re kaptunk ki. Sajnos ellenfelünk gólcsúcsot akart dönteni, mi pedig összetörtünk a vereségtől."

Kangyal Balázs csapatkapitány kicsit későn érkezett, ahogy fogalmazott, jobban esett volna a pihenés, de ezt a keménykezű kapitány nem engedi. "Játékban vagyunk, két nagyon kemény edzésünk volt, de nincs megállás, mennünk kell előre. Igazából mindegy, hogy kivel kezdünk, Lettországgal vagy sem, minden csapat ugyanolyan erős. Nem szabad megijedni, küzdünk, aztán majd meglátjuk, ez mire elég."

Az olimpiai selejtezőn szereplő magyar válogatott névsora:
Kapusok: Budai Krisztián (Kezmarok), Hetényi Zoltán (Alba Volán), Szuper Levente (Alba Volán)
Hátvédek: Ennaffati Omar (Tours Diables Noirs), Horváth András (Alba Volán), Jobb Dávid (Alba Volán), Kangyal Balázs (Budapest Stars), Sille Tamás (Budapest Stars), Svasznek Bence (Budapest Stars), Szélig Viktor (Briancon), Tokaji Viktor (Alba Volán)
Csatárok: Fekete Dániel (Alba Volán), Holéczy Roger (Budapest Stars), Kovács Csaba (Alba Volán), Kóger Dániel (Red Bull Salzburg), Ladányi Balázs (Briancon), Majoross Gergely (Budapest Stars), Ocskay Gábor (Alba Volán), Palkovics Krisztián (Alba Volán), Sofron István (Alba Volán), Vas János (Brynäs Ga:vle), Vas Márton (Briancon), Vaszjunyin Artyom (Alba Volán)