Vágólapra másolva!
Magyarország és Lettország jégkorong-válogatottja egyaránt három-három alkalommal szerepelt korábban téli olimpián, a nagy kérdés az, melyik fél tud esetleg negyedszer is eljutni az ötkarikás játékokra. A rigai olimpiai selejtező csütörtöki nyitányán az A csoport meghatározó tagja ellen kezd Pat Cortina együttese, s bár az esélyek nem mellettünk szólnak, a válogatott tett már csodát máskor is.

Állítólag Riga történelmi belvárosa, Vecríga nagyon hasonlít Budapesthez és Prágához, elősorban építészetileg, hiszen jelentősek az XIX-XX. századfordulón épült szecessziós (Art Nouveau, Jugendstil) épületegyüttesek. Ezt ugyan csak félig-meddig lehetett megállapítani a taxi hátsó üléséről, hiszen az út a belváros szélét érintette csak, de az világosan látszott, a várost kettészelő Daugava jóval nagyobb folyó, mint a Duna.

Viszont Margitszigete van, csak itt Kipsala néven, az óvárossal átellenben fekvő területen lakik a magyar jégkorong-válogatott is. Az a csapat, amely azért érkezett a lett fővárosba, hogy csodát tegyen - még akkor is, ha Pat Cortina szövetségi kapitány a legnagyobb jóindulattal csupán 10 százalék esélyt lát minderre.

Sajnos igaza van, hiszen hiába verte az együttes tavaly Ukrajnát a szapporói divízió I-es világbajnokságon, hiába lehetünk jobbak reményeink szerint az olaszoknál, az igazi ellenfél a házigazda.

Az a Lettország, amely ellen mindjárt csütörtökön bemutatkozik az együttes (a párosítást egyébként a világranglistának köszönhetjük, az döntötte el, hogy négyes legjobb és leghátrébb szereplő tagja a nyitónapon találkozzon), s az esélyek nem a Cortina-csapat mellett szólnak.

A Szovjetunió felbomlását követően az utódállamokat (csakúgy, mint Szlovákiát) a C csoportba sorolta a nemzetközi szövetség. Nos, Lettország nem sok időt töltött ott. 1993-ban könnyedén megnyerte a sorozatot, majd két egymást követőe évben csak a második lett a másodosztályban, ám az 1996-os feljutás óta állandó tagja az A csoport elitmezőnyének. Olyannyira, hogy háromszor már negyeddöntőt is játszhatott: 1997-ben és 2004-ben a 7., 2000-ben a 8. helyen végzett.

Forrás: [origo]

Olimpiai szereplés tekintetében legalább egálban állnak a felek, a lettek ott voltak az 1936-os játékokon, a másik két szereplés azonban már jelzi, komoly ellenfélről van szó: hét éve Salt Lake Cityben a 9., három éve Torinóban a 12. helyen zárt az együttes.

A válogatott az orosz profiligában (KHL) szereplő Dinamo Rigára épül, de a hírek szerint két, a tengerentúlon játszó ponterős csatárra is számíthat a szakvezetés. Az NHL-es Florida Panthers elengedte Janis Spruktsot, aki a tartalékcsapat, az AHL-ben érdekelt Rochester Americans legjobbja, míg a Boston Bruins szintén hozzájárult Martins Karsums rigai szerepléséhez; ő az AHL-es Providence Bruins legeredményesebbje.

A magyar válogatott korábban háromszor szerepelt téli olimpián: 1928-ban, St. Moritz-ban (alig egy évvel a szövetség megalakulása után) úgy érkezett meg a svájci városba, hogy addigi öt barátságos mérkőzését elveszítette, s mindössze egy gólt ütött. Ehhez képest tisztességesen helytállt, Franciaországról 2-0-ra, Belgiumtól 3-2-re, Nagy-Britanniától pedig 1-0-ra kapott ki.

Az 1932-es Lake Placid-i játékokat pénzhiány miatt kihagyta, ott volt viszont négy évvel később Garmisch-Partenkirchenben, ahol első két mérkőzését meg is nyerte Belgium (11-2) és Franciaország (3-0) ellen, ám ezt négy vereség követte, közte egy 15-0-s pofon Kanadától.

Forrás: [origo]

1964-ben, Innsbruckban nyolc meccs nyolc vereség - utoljára ekkor szerepelhetett az együttes ötkarikás játékokon. A C csoportos esztendők alatt esély sem volt a részvételre, kifejezett olimpiai selejtezőn 1996-ban indulhatott a csapat. Horvátország legyőzése után éppen Lettországban kellett volna csodát tenni az a csapat azonban még fényévekre volt a mostani erősségétől, Litvánia és Észtország legyőzése mellett (9-4, 7-4) kikapott Szlovéniától (4-5), Fehéroroszországtól (1-13) és Lettországtól (2-10).

2004-ben Stavangerben már az előselejtezőn sem sikerült túljutni, ugyan a csapat 3-3-as döntetlent játszott a norvégokkal, ám hiába verte 4-3-ra Kínát, s 13-0-ra Szerbia-Montenegrót, az északiak mindkét riválist nagyobb különbséggel intézték el.

Hogy érdemes-e tovább boncolgatni a témát, csütörtök estére, a lettek elleni mérkőzés után kiderül. Igaz, azt ne felejtsük el, a közel azonos képességű csapatok viadalán bárki megverhet bárkit, azaz egy vereség még nem jelenthet búcsút az álmoktól. Mint ahogy egy győzelem sem repít feltétlen a mennyország felé.

Irány Vancouver?
Noha egyelőre kevés szavazat érkezett azon kérdésünkre, vajon milyen eredményt ér el a magyar csapat, a torna megkezdése előtt optimizmusban nincs hiány. Olvasóink fele úgy véli, a válogatott képes lehet az újabb bravúrra, s csupán 12 százalék szerint kell megelégednünk a negyedik hellyel.