Vágólapra másolva!
Szuper Levente kezd a magyar kapuban az osztrákok elleni, bennmaradásért folyó, péntek 16:15 órakor kezdődő zürichi mérkőzésen a svájci jégkorong-világbajnokságon. Pat Cortina szövetségi kapitány Budai Krisztiánt nevezi tartalékkapusnak. Arról is döntött a szakember, hogy a vb-re utólag benevezett Kóger Dániel és Nagy Gergő is szerepet kap, és a hátvéd Ondrejcik Rastislav marad ki a csapatból.

Az osztrákok a 16., a magyarok a 20. helyen állnak a világranglistán.

A két együttes eddig 32-szer találkozott, 23-szor győztek az osztrákok, hétszer a magyarok, és volt két döntetlen is. Az összesített gólkülönbség 143-80 az osztrákok javára. A két válogatott utoljára szintén Svájcban, Fribourgban mérkőzött, és 1985. március 22-én a B csoportos vb-n 2-0-s osztrák siker született. A magyarok 1977. december 29-én nyertek utoljára, a budapesti barátságos összecsapáson 1-0 lett a végeredmény.

A svájci vb-n mindkét válogatott három vereséggel nyitott. A magyarok előbb hősies csatában, 13 másodperccel a vége előtt kapott góllal maradtak alul a szlovákokkal szemben 4-3-ra, majd jött a Kanada elleni 0-9, végül, szintén drámai küzdelemben 3-1-es vereség a fehéroroszoktól. Az osztrákok kikaptak 7-1-re a svédektől, 6-1-re az amerikaiaktól, végül pedig 2-0-ra a lettektől.

E két csapat mellett a dán és a német került még az alsó ágra csoportutolsóként, ám utóbbi válogatott nem eshet ki, mert jövőre Németország rendezi a vb-t. A magyarok a dánokkal vasárnap, a németekkel hétfőn mérkőznek.

A magyarok osztrákok elleni csapata:
kapus: Szuper Levente (Budai Krisztián)
hátvédek: Svasznek Bence, Sille Tamás - Horváth András, Tokaji Viktor - Szélig Viktor, Ennaffati Omar - Kangyal Balázs
csatárok: Palkovics Krisztián, Fekete Dániel, Vas János - Vas Márton, Ladányi Balázs, Peterdi Imre - Kovács Csaba, Vaszjunyin Artyom, Jánosi Csaba - Holéczy Roger, Majoross Gergely, Nagy Gergő, Kóger Dániel

***

"Nehezen hozott a szívem, de szeretném a helyszínen kiszurkolni a magyar válogatottnak a bennmaradást" - nyilatkozta a Zürichbe péntek délelőtt megérkezett id. Ocskay Gábor, akinek hokis fia, a nemzeti együttes addigi alapembere március 24-én hunyt el szívinfarktusban.

"Tudom, érzem, hogy Gábor a csapattal van, és amit eddig látott, azzal elégedett lenne. Keményen hajtanak a fiúk, és a szlovák, illetve a fehéroroszok ellen is volt esély a sikerre, pedig a két ellenfél elvileg sokkal erősebb. A szurkolók hozzáállására meg egyszerűen nem találok jelzőket. Kíváncsi vagyok, milyen a hangulat a csarnokban" - mondta id. Ocskay Gábor, aki elárulta, az első három mérkőzés alatt, amit a televízióban követett nyomon, többször is könnybe lábadt a szeme.

"Nagy a gyászom, mert tudom, hogy a fiam mennyire szeretett volna a svájci vb-n játszani. Azért hajtott egész pályafutása során, hogy az A csoportban szerepelhessen. A játékostársai és az edzők gyakorta hívnak fel, napi kapcsolatban vagyunk, és ez erőt ad. Ők meg azt mondják, nekik meg Gábor ad erőt. Csodálatos lenne, ha ez a csapat kivívná a bennmaradást. A hátralévő három összecsapást már a helyszínen szurkolom végig" - tette hozzá id. Ocskay, akivel a tervek szerint a nemzetközi szövetség is terjedelmes interjút fog készíteni. "Már az első találkozó roppant fontos, mert az osztrákokkal közös bajnokságban vesz részt az Alba Volán. Bízom benne, mi is hozunk otthonról egy kis erőt, lökést, és nyerünk."