Vágólapra másolva!
A magyar jégkorong-válogatott A csoportos története során először vezetett, sőt harmadot nyert a legmagasabb világbajnoki osztályban, végül azonban felőrlődött a játékvezetők által is erőteljesen támogatott dánok ellen, és 5-1-es vereséget szenvedett. Pat Cortina szövetségi kapitány együttese hétfőn a németek ellen zárja a világbajnokságot, az már azonban biztos, hogy a jövő évi A csoportos vébé rendezője elleni meccs eredményétől függetlenül búcsúzik a legjobb tizenhat mezőnyétől.

A csoportos jégkorong-világbajnokság, a kiesés elkerüléséért, 2. forduló:
Magyarország - Dánia 1-5 (1-0, 0-2, 0-3)
Zürich, 3200 néző
v: Kadirov (orosz), Zalaski (kanadai), Gyegyiulja (fehérorosz), Winnekens (német)
gól: Palkovics (15:10), illetve Staal (28:32), Christensen (38:35), Green (48:25), Madsen (52:07), Hardt (55:19)
kiállítás: 42, illetve 2 perc

A másik összecsapáson:
Ausztria - Németország 1-0 (0-0, 1-0, 0-0)
gól:
Koch (28.)

Az állás:
1. Ausztria 6 pont (7-0)
2. Dánia 6 (8-2)
3. Németország 0 (1-4)
4. Magyarország 0 (1-11)

A magyar válogatott az osztrákoktól elszenvedett 6-0-s vereséggel gyakorlatilag elvesztette reális esélyét A csoportos tagsága megőrzésére, a dánok elleni összecsapás előtt azonban matematikai sansza még volt a bentmaradásra, így Ladányiék ezzel a tudattal készülhettek ötödik mérkőzésükre a svájci tornán.

A magyar válogatottban egy változás történt az osztrák meccshez képest: Budai Krisztián helyzett ezúttal Hetényi Zoltán kapta a cserekapus szerepét Szuper Levente mögött.

1. harmad:
Erősen kezdtek a dánok, de Szuper két alkalommal is remekül hárított. A magyar szurkolótábor hozta Svájcban megszokott formáját, és nagyszerű hangulatot teremtve űzte-hajtotta a csapatot. Vas János ettől olyannyira fel is dobódott, hogy lövésénél Galbraithnak minden tudására szüksége volt, hogy védeni tudjon, a lecsorgó korongot pedig valahogyan eltakarították a dán védők Fekete elől.

A magyar válogatott került először emberhátrányba, Kangyal Balázsnak kellett leülnie két percre bottal akasztásért, szerencsére azonban sikerült kapott gól nélkül megúszni. Sőt! Palkovics tesztelte éles szögből Galbraithot, miután kiegészült a Cortina-csapat, majd Svasznek bombázott a kék vonalról az oldalhálóba.

Forrás: MTI

Morten Green Vas Mártonnal küzd a korongért...

A magyar játékosok érezhetően túltették magukat az osztrákok elleni mérkőzés okozta sokkon, kifejezetten jól pörögtek Peterdiék. Aztán korongszerést követően Fekete remekül emelt Palkovics elé, ő egyedül húzhatott kapura, elfektette a dán kapust, majd fonákkal a kapu közepébe emelt (1-0).

A második kétperces büntetést is a magyar válogatott kapta, mégpedig Vas János, de ezt a hátrányt is kivédekezték Széligék, így 1-0-s magyar vezetéssel zárult az első harmad.

2. harmad:
Ott folytatódott a második harmad, ahol az első abbamaradt: bátran, jól játszott a magyar válogatott, a dánok idegességét viszont jól jelezte, hogy gyors egymásutánban kétszer is tilos felszabadításra ütötték a korongot.

Szervezetten védekezett a Pat Cortina csapata, a világranglista tizenharmadik helyezettje a második harmad közepéig nem hogy komoly, de komolytalan helyzetig sem jutott. Emberelőnybe viszont újfent a skandinávok kerültek, Horváth Andrásnak kellett leülnie két percre, amire a magyar tábor "mindent bele, mindent bele!" buzdítással reagált.

A játékvezetők Kangyalt is kiszórták, 52 másodpercre kettős emberhátrányba került a magyar válogatott, a dánok pedig ezt már nem rontották el, és Staal révén egyenlítettek (1-1).

Feldobódtak a dánok, elkezdtek nyomni, de Szuper állta a sarat. Tokajit csúnyán legyalulta egy dán, de hiába volt a durva fault és a fehérvári bekk orrvérzése, a játékvezetők itt sem láttak okot, hogy egy piros mezest is leküldjenek a jégről. Kezdték elveszteni fejüket a dánok, és Regin Szuper elleni szabálytalanságát végre kiállítással büntették a bírók.

Felállt a magyar válogatott, Ladányi két hatalmas lövéssel rémisztgette Galbraithot, ezután Vas Márton trafált az oldalhálóba, majd Palkovics ravasz lövését védte bravúrral a dán kapus. Ezt követően Sillét küldték ki a játékvezetők, a magyar szurkolótábor pedig ízesen bírálta a kanadai és az orosz vezetőbíró teljesítményét.

A harmad hajrájában egy kipattanó korongot Mads Christensen tett vissza valahogyan a Szuper kapuja előtti tömörülésen keresztül, ezzel a második húsz perc végére fordítottak a dánok (1-2).

3. harmad:
A magyar tábor nem lankadt, zúgott a "harcoljatok, harcoljatok!" Jó oldalpasszból Vas János szúrta rá keményen, de Galbraith védeni tudott. Vas János ugyanazt adta Christensennek, amit Tokaji is kapott, ezt azonban végleges kiállítással büntették a játékvezetők.

Forrás: MTI

...majd Vaszjunyint röpteti

Az ötperces emberelőnyt megpattanó korongot követő szerencsés góllal használták ki a dánok, így eldőlni látszott a mérkőzés (1-3). Becsülettel, de helyzet nélkül ment előre a magyar válogatott, egy gyors ellencsapást követően a nagyon egyedül maradt Madsen növelte a skandináv előnyt (1-4).

Öt perccel a vége előtt Szuper megsérült, így fehérvári klubtársa, Hetényi Zoltán váltotta a kapuban. Sokáig sajnos ő sem tudta megőrizni kapuját a góltól, így Hardt találatával kezdett kellemetlenül nagy lenni a különbség (1-5), amely szerencsére aztán tovább nem nőtt.

Így láttuk mi:
Ahogyan az várható volt, a pénteki, osztrákok elleni kilátástalan játék csak pszichés és koncentrációs kisiklás volt, a vasárnapi, dánok elleni meccsen már újból a megszokott fegyelmezettséggel és lelkesedéssel játszó magyar válogatottat láthattuk a zürichi jégen.

Helyenként kifejezetten jól játszott a magyar csapat, amikor pedig az Ocskay Gábor halálát talán legjobban megszenvedő, a vébén eddig észerevétlen Palkovics Krisztián egy remek góllal megszerezte a vezetést, valósággal felrobbant a magyar szurkolók fantasztikus szurkolásától amúgy is hangulatos zürichi aréna.

A dánok alapból nem tudtak mit kezdeni a nagyszerűen védekező magyar csapattal, és a megint 90% felett védő Szuper Leventével, így kettős emberelőnyre volt szükségük ahhoz, hogy valahogyan betuszkolják az egyenlítő gólt. A magyar válogatott sokat játszott emberhátrányban, amit részben magyaráz ugyan a két csapat játékosainak korcsolyázósebességbéli különbsége, az viszont nehezen volt érthető, hogy amiért dán oldalon a játékot sem akarták megállítani a játékvezetők, azért Vas Jánost végleges kiállítással büntették.

A második harmad hajrájában fordítottak a dánok, a már említett végleges Vas-kiállítás (bár az ötperces folyamatos előnyből csak egy gólt szereztek az északiak) pedig mindent eldöntött.

A magyar válogatott ötödik A csoportos mérkőzésén negyedszer nyújtott megsüvegelendő teljesítményt (igaz ez a kanadaiak elleni 0-9-re is), egyedül az osztrák meccs lóg kicsit a sorból. A bentmaradással kapcsolatos reményeink nem most foszlottak szét, reálisak a rajt előtt sem lehettek.

A magyar válogatottnak voltak remek momentumai a világbajnokságon, azonban minden egyes mérkőzés bebizonyította, hogy a folyamatos A csoportos terhelés eredményes elviseléséhez több tudás és tapasztalat kell, mint amivel Pat Cortina csapata jelenleg rendelkezik.

Folytatás az első világbajnoki pont megszerzésének reményében hétfőn a németek ellen, majd a 2010-es divízió I-es világbajnokságon.