Vágólapra másolva!
Az orosz válogatott nyerte a svájci jégkorong-világbajnokságot, miután a vasárnapi döntőben 2-1-re győzött az örök rivális kanadai csapat ellen. Sikerével az orosz együttes minden idők legeredményesebbjévé vált, 25 aranyéremmel. A bronzérem az Egyesült Államok ellen diadalmaskodó svédeké lett.

Döntő:
Oroszország - Kanada 2-1 (1-1, 1-0, 0-0)
gól: Szaprikin (13.), Radulov (35.), illetve Spezza (6.)

Hamar emberelőnybe került a címvédő orosz csapat, ám a kanadaiak kétszer is tisztáztak a gólvonal elől. Amint viszont kiegészült a tengerentúli gárda, máris vezetést szerzett. Doan hát mögötti fonákpasszát Spezza közelről értékesítette. Amikor újabb orosz létszámfölény következett, már nem maradt el a gól: Atyusov lövésébe Szaprikin nyúlt bele, Roloson nem védhetett.

A második harmadban keményen támadtak a tavalyi vb-döntőn elbukó kanadaiak, ám nem jártak sikerrel. Nem úgy Radulov, aki test- és lövőcselek után vágta a jobb alsó sarokba a pakkot.

Hihetetlen iram jellemezte a harmadik játékrészt, de Brizgalov sziporkázott az orosz kapuban. A drámai végjáték nem hozott gólt. A mostani siker nemcsak aranyérmet, hanem világranglista első helyet is ért az orosz válogatottnak.

a 3. helyért:
Svédország - Egyesült Államok 4-2 (0-0, 2-1, 2-1)
gól: L. Eriksson (34.), Martensson (36.), Gunnarsson (50.), Oduya (60.), illetve J. Johnson (25.), Pavelski (43.)

Az amerikaiak bátrabbak voltak, és eleinte többet próbálkoztak, de csak az első szünet után jártak sikerrel: Jack Johnson erős és pontos lövése vágódott a hálóba. A svédek aztán két emberelőnyös góllal két és fél perc alatt fordítottak. Martensson találata szerencsés körülmények között esett, mert a középre adása az egyik védő botjáról pattant be.

A záró játékrész elején Pavelski a saját kapujától indulva egyenlített, később pedig Gunnarsson löketét nem tudta védeni Esche. Az utolsó másodpercben Oduya üres kapus góllal állította be a 4-2-es végeredményt.

A vb végeredménye:
1. Oroszország
2. Kanada
3. Svédország
4. Egyesült Államok
5. Finnország
6. Csehország
7. Lettország
8. Fehéroroszország
9. Svájc
10. Szlovákia
11. Norvégia
12. Franciaország
13. Dánia
14. Ausztria
15. Németország
16. Magyarország

Az aranyérmesek rangsora:
Szovjetunió/Oroszország 25
Kanada 24
Csehország/Csehszlovákia 11
Svédország 8
Egyesült Államok 2
Finnország, Szlovákia, Nagy-Britannia 1-1

All Star-válogatott:
kapus: Andrej Mezin (fehérorosz)
hátvédek: Shea Weber (kanadai), Kenny Jönsson (svéd)
csatárok: Ilja Kovalcsuk (orosz), Martin St. Louis (kanadai), Steve Stamkos (kanadai)

A vb legértékesebb játékosa (MVP):
Ilja Kovalcsuk (orosz)