Vágólapra másolva!
Három válogatott csatárral is megerősítette keretét az Alba Volán jégkorongcsapata. Az egyik legjobb magyar hokis, a franciaországi Brianconból hazatérő Ladányi Balázs úgy véli, a fehérváriak osztrák bajnokságban való szereplése nem visszalépés számára, reméli, augusztusra felépül térdműtétjéből, s kihozva magából a maximumot nemcsak a klubjában, de bravúrral a jövő évi, divízió I-es világbajnokságon a válogatottban is sikeres lesz.

"Megkeresett idősebb Ocskay Gábor, az Alba Volán szakosztály-igazgatója, s sikerült megegyeznünk. Ebben persze segített a brianconi állapot, hiszen előző csapatomnál akadtak problémák, elsősorban pénzügyi jellegűek. Márpedig ha nincs pénz, akkor a klub nem tud ütőképes csapatot kialakítani, nem jut be a rájátszásba, s legrosszabb esetben csak 26 alapszakasz-mérkőzést, pár kupameccset, esetleg néhány playoff-meccset vív. Tavaly és idén szerencsénk volt, hiszen a bajnokságban és a kupában is döntőbe jutottunk, közel 45 meccset játszottunk. Úgy érzem, az évi 30 találkozó már visszalépés lenne" - nyilatkozta az [origo] érdeklődésére Ladányi Balázs.

- Hogy emlékszel vissza a franciaországi évekre? Mit tanultál a légiós élet során?
- Nagyon jól éreztem magam Brianconban, olyan profizmust láttam edzésmunkában, amit itthon addig soha. Hogy mit tanultam meg? Például védekezni, amire a hazai bajnokikon nem volt nagy szükség. Emellett rájöttem, mi a különbség a hazai és a kinti száz százalék között. Amit itthon maximális teljesítménynek véltem, az ott semmit sem ért. Ha nem tettem magam oda, ha nem köptem ki a tüdőmet minden edzésen, akkor kilógtam a sorból.

- Egy éve éppen az [origo]-nak nyilatkoztad azt, hogy 32 évesen jöttél rá, érdemes volt külföldre menni. Ehhez képest mégis visszajöttél Magyarországra.
- Hazajöttem, de mégsem jöttem haza. Az Alba Volán ugyanis az osztrák bajnokságban indul, az EBEL pedig nem nevezhető rossz választásnak. Külföldi ajánlatra várnom kellett volna, persze, ha elég agilis és nyomulós vagyok, lett volna olasz, esetleg francia lehetőség is. Korábban azért ódzkodtam a hazatéréstől, mert mindenhol gondok voltak. Újvárosban elfogyott a pénz, Újpesten a vezetőség hozzá nem értése és gerinctelensége okozott problémát. Ehhez képest Briancon nyugodt, 12 ezres kisváros volt. Egy olyan hely, ahol úgy vettek körül a 3000 méter magas hegyek, mint lakótelepen a panelházak.

- Ha jó külföldi ajánlat futna be, még elgondolkodnál rajta?
- Nem tartom kizártnak, hogy belevágnék egy újabb kalandba.


- Mi a célkitűzés a bajnokságban?
- Nekem vagy a csapatnak? A vezetőség és a csapat egyértelműen a playoffba jutást tűzte ki, ott pedig menetelni kell, ameddig lehet. Akár úgy is, hogy ha esetleg négybe jutnánk, akkor nem játszunk a magyar bajnokság hajrájában. Én viszont ezzel nem szeretnék foglalkozni, nekem egy célom van: kihozni magamból a maximumot.

- Kisebb műtét után vagy, hogy állsz a gyógyulással?
- A térdem belső szalagom gyulladt be, így kisebb fúrás-faragás révén helyre tették. Azt hittem, egy porcműtéttel járó kihagyás vár rám, ehhez képest az operáció után az orvos közölte velem, három hónap múlva leszek játékra kész. Fehérvárra csak augusztusban költözünk, addigra leszek teljes értékű.

- Mi van a könyököddel? A világbajnokság során panaszkodtál arra is.
- Köszönöm szépen, együtt élek vele. Golfkönyököm van, amit tavaly megműttettem, s bár sikerült a beavatkozás, azóta egy mérkőzésen beszorult a karom két játékos közé, s kiújult a nyavalya. Szerencsére nem mindig fáj, egy-egy lövésnél ugyan belenyilall a fájdalom, de egyáltalán nem zavar.

Forrás: albavolanhockey.hu

Az Alba Volán 19 új szerzeményei: Peterdi Imre, Vas Márton és Ladányi Balázs
Fotó: albavolanhockey.hu

- Azt mondtad az utolsó világbajnoki meccs után, nem vagy hozzászokva a hat vereséghez. Pár hetes távlatból hogy látod most a vb-szereplést?
- Örülök, hogy ott voltunk Svájcban, hogy megmutathattuk magunkat, s megmérkőzhettünk a legjobbakkal. Az bosszantott a leginkább, hogy bár előzetesen felkészültünk a Kanada elleni nagyobb zakóra, ennek ellenére nagyon megviselt bennünket a 9-0-s eredmény. A negatív élményeket azonban feledtette a közönség, olyan fantasztikus buzdításban még életemben nem volt részem, vesztes meccs után egy órával is nekünk énekeltek a drukkerek. A hat vereség benne volt a pakliban, remélem, a közeljövőben nem lesz ilyen szériánk.

- Előretekintve a jövő évi, divízió I-es világbajnokságra, hogy látod az esélyeket?
- Bravúrral bármi lehet. De be kell látnunk, azért, mert egyszer feljutottunk az A csoportba, nem mi vagyunk a legesélyesebbek. Szlovénia nehéz ellenfél lesz, jóval előttünk jár, szerintem azt a szinten képviseli, mint az ukránok. Igazi favorit, de a többiek is kemény riválisoknak számítanak. Tavaly nem úgy mentem ki Szapporóba, hogy feljutunk, mégis sikerült. Ezek után van már egy pozitív példa a szemünk előtt, hogy lám, sikerülhet.

Ladányi Balázs
Születési idő, hely: 1976. január 6., Dunaújváros
Magasság: 178 cm
Súly: 82 kg
Családi állapot: nős
Poszt: balszélső
Sikerek: A csoportos vb-résztvevő (2009), Divízió 1-es világbajnok (2008, Szapporo), négyszeres magyar bajnok, hétszeres kupagyőztes, Szuperkupa-győztes, négyszeres gólkirály, négyszer az év jégkorongozója, kétszeres francia ezüstérmes
Eddigi klubok: Dunaferr, Újpest, Briancon, Alba Volán 19
Nevelőedző: Kercsó Árpád