Vágólapra másolva!
Három győzelem után szombaton este 19.30-tól az olaszok ellen a feljutásért játszik a magyar jégkorong-válogatott a divízió I-es világbajnokságon. A kanadai táblázatot vezető Ladányi Balázs szerint előny, hogy a magyarok a spanyolok elleni meccsel bemelegítettek a döntőnek beillő csatára, míg az olaszok két szabadnap után lépnek jégre ellenünk, de Énekes Lajos szerint visszaüthet, ha bárkit is kényelmessé tesz a spanyolok legázolása. Ladányi és Énekes is esélyesebbnek látja az olaszokat, akiknek a stabil védekezés a fő erősségük, de a társaknak a lelátóról szurkoló Szirányi Bence szerint 4-2-re nyerni fog a magyar válogatott.

"Reszkess, Olaszország!" - üvöltötte a Budapest Sportarénánál a spanyolok elleni meccs után egy órával is lelkesen ünneplő 80-100 fős csoport, amely már a szombat esti, feljutásról döntő csatára hangolt. Bár nem valószínű, hogy az olaszok összerezzentek a magyar rigmusoktól, az mindenképpen elismerésre méltó adat, hogy kilenc év alatt ötödször játszhat a feljutásért a magyar jégkorong-válogatott.

2002-ben Székesfehérváron a dánok 6-2-es győzelmükkel szertefoszlatták az álmainkat, 2007-ben az NHL-sztár Anze Kopitarral felálló szlovénok mérték ránk az egyetlen vereséget (igaz, ez nem a torna utolsó meccse volt, mint a másik négy alkalommal, de sejteni lehetett, hogy ez dönthet a feljutásról), 2008-ban viszont összejött a csoda, az ukránok elleni 4-2-es sikerrel hetven év után ismét az A csoportba jutott a válogatott. Az elitből kiesés után tavaly közel volt ahhoz az akkor már Ted Sator irányította csapat, hogy egyből visszajusson, de Ljubljanában megint a szlovénok voltak a jobbak (1-4).

Japán visszalépésével tudni lehetett, hogy a mostani vébén három elvárt győzelem után az olaszok elleni meccs dönt a feljutásról, és bár a nagy rivális nehezen lendült bele, hiszen a spanyolokat csak 2-0-ra, a hollandokat 3-2-re verte, a magyar válogatottat eddig leginkább megszorongató Dél-Koreát 6-0-ra lépte le.

Énekes Lajos, a válogatott edzője szerint nem szabad abból kiindulni, hogy az olaszok szoros meccsekkel kezdték a vébét, mert ők ennél sokkal többet tudnak, legalább olyan erősek, mint a szlovénok, akikkel tavaly döntőztünk.

"Ők az esélyesek, de mi vagyunk itthon, hiszünk abban, hogy sikerülhet a győzelem, és meg is akarjuk mutatni, mit tudunk. Az biztos, hogy nem származik abból semmi jó, ha bárkit is kényelmessé tesz a spanyolok elleni fölényes győzelem, az olaszoknak sokkal nehezebb lesz gólt lőni, főleg, hogy a védekezés az egyik olyan összetevő, amiben erősebbnek tűnnek. A játékuk alapja, hogy nagyon stabilak hátul, nehéz lesz feltörni őket. Voltak dolgok, amik nem tetszettek a spanyolok ellen, néha kicsit lazábban vették a fiúk a meccset, ezt nem engedhetjük meg magunknak az olaszok ellen, mert akkor baj lesz" - nyilatkozta az [origo]-nak Énekes, aki azt egyelőre nem árulta el, ki kezd majd a magyar kapuban, de az utolsó harmadot kihagyó Vas Mártonról szerencsére jó híreket közölt, az első sor centere csak óvatosságból maradt az öltözőben, mert fájlalta a vállát.

Forrás: MTI/Földi Imre
Sikorcin Ladislav egyre jobban megérti magát Palkovics Krisztiánnal

Ladányi Balázs fáradhatatlanul termel, a spanyolok ellen meglőtte első gólját a vébén, ráadásul három gólpasszt is jegyzett, és tíz pontjával vezeti a kandai táblázatot. A hokisberkekben Godóként ismert játékos Énekessel ellentétben úgy érzi, jót tett a három nap szünet után, hogy a csapat "ellenfél ellen edzhetett", és ezzel melegített a döntőre.

"A védekezésre nagyon oda kell figyelnünk, hátul voltak megingásaink az első két meccsen, amibe az is belejátszhatott, hogy mindkettő simának indult, és kicsit talán el is bíztuk magunkat, ezek most nem férnek bele. Szerintem is az olaszok az esélyesebbek, de az egymeccses döntőkön bármi előfordulhat, úgyhogy adok magunknak is némi esélyt. Tavaly sajnos elég simán kikaptunk a szlovénoktól, de most sokkal jobb formában vagyunk, ez, na meg a hazai pálya mellettünk szólhat" - latolgatta az esélyeket Ladányi.

A spanyolok elleni meccs magyar hőse feltétlenül Bartalis István volt, aki az első vb-meccs előtt szenvedett részleges bokszalag-szakadást, ennek ellenére folyamatosan bízott benne, hogy még jégre léphet, és kisebb orvosi csodaként pénteken ott volt a csapatban, sőt, gólt is lőtt. A Svédországban légióskodó csatár azt mondta, a fájdalmak egyből elmúlnak, ha valaki ennyi ember előtt játszhat a válogatottban, jól érezte magát a jégen, főleg, hogy Vas Márton kiválása után gyerekkori példaképeivel játszhatott együtt az első sorban, akik igyekeztek kiszolgálni.

"Hogy lesz-e meccsdrukk szombat este? Persze, az mindig megvan, ráadásul ez nem csak egy meccs a sok közül, de a lényeg, hogy nem szabad túlstresszelni. Fontos, hogy a saját stílusunkban kell játszani, ők biztos nagyon odafigyelnek a védekezésre, de ez nem zökkenthet ki minket" - morfondírozott a magyar csapat legfiatalabb tagja.

Szirányi Bence a bő keretben még benne volt, de aztán a vébére nevezettek között már nem szerepelt a neve, mint mondja, jó nézni a csapatot, de nagyon rossz érzés, hogy nem lehet a többiekkel a jégen. "Szombaton már semmit sem számít majd, hogy mennyi gólt kaptunk eddig mi, és mennyit az olaszok, ők nem vették komolyan az első két meccset, mi pedig Korea ellen egy 10-12 perces kihagyással a saját helyzetünket nehezítettük meg. Ez a keret alkalmas a nagy feladat megoldására, ha rossz napja lesz az olaszoknak, simán verhetjük őket, de mindegy is milyen napjuk lesz, 4-2-re úgyis nyerünk!" - tippelt a hátvéd.

Forrás: MTI/Földi Imre
Vas János egy gólt és egy gólpasszt jegyzett a három meccsen

A magyar válogatott összmérlege negatív az olaszok ellen, az eddigi 29 meccsből kilenc végződött magyar sikerrel, míg az olaszok tizenháromszor ünnepelhettek. A vébén eddig Alexander Egger az olaszok legeredményesebbje, a Bolzano csatára öt pontot (egy gól, négy assziszt) kapart össze, mellette a háromgólos Patrick Iannonéra, valamint a két gólt ütő és másik kettőt előkészítő Giulio Scandellára is figyelni kell. A kapusok közül Thomas Tragust kettő, Daniel Bellissimo egy meccsen védett, de gólt csak utóbbi kapott, Tragust eddig mind a 37 lövést védte, ami a kapujára ment.

Bár a magyar válogatott játékosai elég szerényen nyilatkoztak az esélyekről, az mellettünk szólhat, hogy a mostani csapatban mind a négy sor képes a góllövésre, nincs az a nyomás az első két soron, mint a korábbi években, amikor nekik kellett eldönteni a meccseket. Jelzésértékű, hogy a húsz mezőnyjátékos közül csak Szélig Viktor nem szerzett pontot, míg a Horváth (3 gól+5 gólpassz), Tokaji (0+2), Ladányi (1+9), Vas M. (2+5), Sofron (6+3) összetételű első sor 36 pontot termelt az eddigi három meccsen, ami egészen parádés.

A kanadai táblázat élén a Ladányi, Sofron, Horváth, Vas M., Kovács ötösfogat áll, Palkovicsról is lekerült a teher azzal, hogy megszerezte első góljait, a kapuban Hetényi és Szuper is egyformán jó választás, a közönség pedig valóban fantasztikus, úgyhogy legyünk optimisták, hogy a szapporói csoda után újabb sikersztori következik.