Vágólapra másolva!
Elképesztő sorozat középen tart a Dab.Docler jégkorongcsapata, amely tíz napon belül a Mol Liga és az osztrák másodosztály (Nationalliga) keretein belül összesen kilenc mérkőzést játszik. Bár a hosszú menetelés során páran megsérültek, a felkészülés során a játékosokra pakolt öt-hét kiló specifikus izomzat, illetve a szezon közben is folytatott konditermezés eredményeként jó állapotban vannak a hokisok, akik vallják: ha az izom erős, a fej is erős lesz. 

A dunaújvárosiaknak ez az első évük a Nationalligában, és újoncként az ötödik helyen végeztek a harminckét meccses alapszakaszban, így az osztrák-liechtensteini határ közelében fekvő Feldkirch lett az ellenfelük a negyeddöntőben.

Az ausztriai meccs a hatodik eleme volt a tíz nap alatt lejátszandó kilencmeccses sorozatnak, ezt megelőzően az Acélbikák a Nationalliga utolsó három találkozóját, valamint a Mol Liga döntőjének első két felvonását tudták le, mindegyiket hazai pályán.

A Miskolc elleni második meccs után aztán jöhetett a nagy buszozás, előbb a Dunaújvárostól több mint nyolcszáz kilométerre lévő Feldkirchbe, majd onnan másnap Miskolcra, ahol egymás utáni napokon következett a Mol Liga-döntő harmadik és negyedik meccse, aztán Miskolcról irány Dunaújváros, mert február huszonegyedikén ismét a Feldkirch ellen van jelenésük Peterdiéknek.

Hétfő este a Dab.Docler a Mol Liga döntőjének negyedik mérkőzését is megnyerte, így hibátlanul, 4-0-al söpörte be a magyar bajnoki címet. Az újvárosiak Peterdi Imre mesterhármasával nyertek 3-0-ra Miskolcon.



Fotó: Mudra László [origo]

Már nem spórolnak

A február 11-e óta letudott hét meccsen igyekezett váltogatni a csapat összeállítását az újvárosi szakvezetés, de volt olyan játékos, például a 2008-ban az A csoportba feljutás részese, Gröschl Tamás, aki minden alkalommal jégre lépett. "Ismerjük a játékosok állóképességét, a topjátékosaink és a jobb kondival rendelkezők vannak jobban terhelve. Négy egyforma sorban gondolkodunk, de az ellenfelek stílusához is alkalmazkodunk, ennek függvényében döntöttük el például, hogy a gyengébb meccseken kik játszanak a második (farm) csapatban. De most már nem spórolunk, nem sakkozunk, a topcsapattal játszunk a Mol Liga-döntőben és a Nationalligában is" - nyilatkozta az [origo]-nak Szilassy Zoltán, a Dab.Docler másodedzője.

Gröschl azt mondta, nincs más választásuk, hiába a fáradtság, úgy kell kimenniük a pályára, hogy nem keresik a kifogásokat, mert különben nem lesz eredmény. "Az egyik fronton a rájátszásért, a másikon a döntőrért küzdöttünk, mind a kettőt elértük, a menetrendet nem tudjuk befolyásolni, ez van. Picit sajnálatatos dolog, hogy a két sorozat így összecsúszott, az egyiknél a rájátszás elején tartunk, a másiknál már a döntőben, ez el tudja vinni a fókuszt. Azért az mindenképpen pozitív, hogy a nagy menetelés eddigi hét meccséből hatot megnyertünk, a győzelem pedig mindig feldobja az embert. A feldkirchi meccsen úgy éreztem, fejben nem tudtunk elszakadni a Mol Liga-döntőtől, ez a játékunkon is meglátszott. Magunknak tennénk szívességet, ha minél hamarabb befejeznénk az egyik párharcot, mert annál jobban tudnánk koncentrálni a másikra " - nyilatkozta az első magyar jégkorongozó, akinek egy NHL-csapat - az Edmonton Oilers - foglalta le a játékjogát.

Fotó: Mudra László [origo]

A meccsnapokon csak 25-30 perces átmozgató edzést tartanak, de ilyenkor ez a természetes, és a megfelelő alapokat már a bajnokság kezdete előtt megszerezte a csapat Szilassy szerint. A másodedző azt mondja, a csapat korábbi kanadai edzője, JP MacCallum olyan fizikai munkát végeztetett a játékosokkal, amely teljesen újszerűen hatott a korábbi, korszerűtlen, jégkorongidegen felkészülések után.

A jégen töltött idő megeszi az izmokat

"Nagyon sajnálom, hogy csak 34 évesen lett olyan edzőm, aki magas színvonalú munkát végeztetett velünk. Boldog vagyok, hogy a mostani edzőnk, Stephan Lundh is ezt az utat járja, ami rendkívül fontos, mert az alapozás teljesen más a jégkorongban, mint a fociban. A felkészülési időszakban öt-hét kiló jégkorongspecifikus izmot kell a játékosokra pakolni, és a szezonban is ugyanúgy tartani kell intenzív konditermi edzéseket, mivel a jégen töltött idő megeszi az izmot, karban kell tartani, különben elfogyhat a csapat. Már elmúltak azok az idők, amikor az volt az irányelv, hogy meccs előtt nem mehet a csapat erősíteni, most már azt valljuk, ha az izom erős, a fej is erős" - magyarázta Szilassy.

Fotó: Mudra László [origo]

A hosszú menetelés nem múlt el nyomtalanul, négy-öt játékos is sérüléssel bajlódik, de van, aki így is vállalja a játékot. Gröschl azt mondja, igyekeznek meccsenként megújulni, és előnye is volt annak, hogy folyamatosan meccsben voltak, mert ez elveszi a drukkot, és könnyebb koncentrálni, míg amikor egy hét szünet után kell újra játszani, előfordul, hogy egy harmad alatt zökken csak vissza a csapat a régi kerékvágásba. "Hogy panaszkodnak-e a játékosok a mostani sorozat miatt? Jó profikról, vagány palikról van szó, úgyhogy nem problémáznak, de ha gond lenne nekik ez a feszített tempó, akkor is ez a munkájuk" - zárja rövidre a kérdést Szilassy.

Gröschl szerint az alvás egy ilyen feszített menet közben nem mindig optimális, de az étkezésekre igyekeznek maximálisan odafigyelni. "A reggeli számít ilyenkor a legfőbb étkezésnek, gyakorlatilag bármit ehet az ember, és annyit, amennyit bír, a meccs előtti ebédek alkalmával pedig az energiát adó és gyorsan felszívódó ételek kerülnek elő, rizs, tészta, natúr szelet. De ha valaki a meccs előtt az érzi, hogy üres a gyomra, müzliszelet és banán a rendelkezésére áll."

Használni is tudni kell a jó fizikai állapotot

A Mol Liga-döntőjének első meccse az 59. percben még 2-2-re állt, végül mégis 4-2-re a Dab nyert, és bár a győzelemben Szilassy szerint nagyobb szerepe volt annak, hogy a hajrában kivédekeztek egy kettős emberhátrányt, a csapat jó fizikai és mentális állapota is közrejászhatott a sikerben, bár ennek főleg a döntő harmadik, illetve negyedik, valamint az esetleges további meccsen lehet jelentőse. "Nem elég megmutatni, hogy egy csapat jó fizikai állapotban van, használni is tudni kell" - hangzik a játékospályafutását az előző idény végén befejező Szilassy bölcsessége.

Fotó: Mudra László [origo]

A Mol Liga-döntő harmadik felvonásával az idénybeli 85. tétmeccsét - Mol Liga, Nationalliga, Kontinentális-kupa és Magyar Kupa fellépésekkel együtt - játszotta a Dunaújváros, ami óriási szám, az NHL-ben például az a csapat, amelyik nem jut be a rájátszásba, 82 meccset teljesít.

Szilassy szerint a fiataloknak nagyon nagy dolog, hogy ilyen ligákban ennyi meccsen léphetnek jégre, ez mindenképpen a fejlődésüket szolgálja, de még az olyan rutinos játékosok, mint Gröschl is, tanulhattak az idény során. "Remélem, tudunk majd a későbbiekben erősebb bajnokságban is játszani" - mondta Szilassy arra utalva, hogy a Dab talán idővel a Fehérvár nyomába léphet, és kipróbálhatja magát az osztrák első osztályban.