Vágólapra másolva!
Legnagyobb hazai riválisa szerint lavinát indíthat el és az állami támogatás jogosságát is megkérdőjelezi, hogy az elmúlt tíz év bajnokságát megnyerő fehérvári hokicsapat jövőre nem akar szerepelni az ob I.-ben. A Volán első embere úgy véli, bármit is csinálnak, az nem tetszik a magyar hokitársadalomnak, a szövetség meglepődött, de egyelőre kivár.

"Talán most sokan örülnek, hogy a következő hazai bajnokságban nem veszünk részt" - így jelentette be Ocskay Gábor, a Sapa Fehérvár AV 19 szakosztályvezetője a hírt, miszerint a legutóbbi tíz bajnokságot megnyerő hokicsapat kiszáll a magyar bajnokságból.

A Fehérvár az elmúlt két idényben a fiatalokra építő csapatával szerepelt a magyar-román közös bajnokságban, a Mol Ligában - egy hatodik, majd egy hetedik hely jött össze -, miközben a legjobbjai az osztrák bázisú EBEL-ben játszottak, és amikor onnan kiesett a csapat, bekapcsolódtak az ob I. rájátszásába.

Az, hogy a Fehérvár az EBEL-kötelezettség után játsszon-e idehaza, évek óta vita tárgyát képezte. Ha megnézzük az eredményeket, megtudjuk, miért: az idén a Dunaújváros elleni elődöntőben a 3-0-ra megnyert első meccs volt a legszorosabb, a Miskolc elleni fináléban sorrendben 7-1-re, 12-1-re, 7-0-ra és 8-3-ra győztek Sofronék.

Évek óta elöl megyünk, ezért velünk több probléma van

Ocskay terve szerint a farmcsapat a következő idényben megszűnne, a Fehérvár viszont elindítana egy csapatot az EBEL-esek számára kiírt U20-as bajnokságban. A magyar szövetség viszont azt a tájékoztatást kapta, hogy az osztrákok a következő szezonban nem az U20-as, hanem az U18-as korosztályban versenyeztetnék egymással az EBEL csapatait. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a szövetség szabályzata kimondja, amennyiben egy klub külföldi bajnokságban indul, köteles itthon is ugyanabban a korosztályban benevezni egy csapatot.

"A félreértés abból adódhat, hogy az osztrákoknál is létezik külön szövetség és liga, utóbbi felel az EBEL-ért, az érdekek pedig nem azonosak. Az EBEL-ben részt vevő klubok az U20-as bajnokság irányába haladnak, és a terv szerint a 2013/14-as idényben U19-es, az azt követő szezonban pedig U18-as bajnokság lenne. Ezt a csapatok megszavazták, a határozatot is megkaptuk róla" - magyarázta Ocskay, aki nem egyedül döntött a kilépésről, a menedzsment a csapatot támogató városvezetéssel egyeztetve jutott arra a következtetésre, hogy a Sapa Fehérvár AV 19 nem játszik idehaza jövőre.

A döntést fehérvári részről az is alátámasztotta, hogy a klub anyagi helyzete és a pálya leterheltsége miatt nem fér bele a farmcsapat fenntartása. Ocskay azt mondja, nem lepte meg, hogy indulatokat szült a hokis társadalomban a döntés, hiszen hasonló volt a helyzet öt éve is, amikor a Volán elhatározta, elindul az EBEL-ben.

"Évek óta elöl megyünk, ezért velünk több probléma van. Akik a működéshez szükséges forintokat adják, egyértelmű követelményként határozták meg, hogy az EBEL-ben kell indulni, és a fejlődés útjára kell terelni az akadémia csapatait is. Olyan versenyeztetési rendszereket kell kitalálni, ahol több a meccs, magasabb a színvonal, mivel óriási követelményt jelent, hogy a jégkorong bekerült az öt látványsportág közé, és ahhoz, hogy ott tudjuk tartani, fontosak az eredmények. Ha körülnézünk, hasonló utat választott a szolnoki férfi kosár-, a veszprémi és szegedi férfi kézi-, valamint a győri női kézilabda, kellenek olyan kirakatcsapatok, amelyek a hazainál magasabb szinten tudják megméretni magukat."

Forrás: MTI/Beliczay László
Tokaji Viktor sérülése után a rutinos Sille Tamás lett a Fehérvár csapatkapitánya

A Kercsó Árpád irányításával működő fehérvári hokiakadémia vasárnap ünnepli második születésnapját, és Ocskay úgy látja, belátható időn belül a Volán útját kéne járnia további egy-két magyar klubnak. A hírek szerint Dunaújvárosban, Miskolcban és Debrecenben is tervezik idén az akadémia beindítását, ha ez megvalósul, az idővel a magyar bajnokság megerősödését hozza majd.

Nem várjuk a galambot, hanem elmegyünk megkeresni, és utána megsütjük

"Két éve is kaptunk hideget-meleget, amikor megkezdte a munkáját az akadémia, pedig a TAO-pénzeknek köszönhetően más kluboknak is megvan a lehetőségük, hogy beindítsanak egy komoly utánpótlás-nevelő programot. Nem tartom jónak, ha az így megkapott milliókat a megélhetésre fordítják, és nem azzal kezdik, hogy kidolgoznak egy szakmai koncepciót, vagy szerződtetnek egy minőségi edzőt. Húsz fedett pálya van az országban, adott a lehetőség, ha máshol is lesznek akadémiák, nem lehet azzal vádolni minket, hogy a Fehérvár elviszi a legjobbakat, hiszen a szülők és a gyerekek eldönthetik, hova mennek. Mivel egyévesnél hosszabb szerződés nem köthető, szabad a mozgástér, egymástól is elvihetik a csapatok a játékosokat. Nem akarjuk éreztetni, hogy különlegesek vagyunk, csak mindig kicsit előbb jut eszünkbe egy-egy ötlet, amit igyekszünk is megvalósítani. Úgy is mondhatnám, nem várjuk a galambot, hanem elmegyünk megkeresni, és utána megsütjük" - mondta Ocskay.

Forrás: MTI/Beliczay László
A Fehérvár 2003 óta mindig megnyerte a magyar bajnokságot

A következő idényre szóló terv tehát megvan Fehérváron, nagy kérdés, a szövetség hogyan dönt majd, engedélyezi-e a kivonulást. "Ha az elmúlt tíz évre gondolok, mindig mindent alárendeltünk a szövetség érdekeinek, megtettünk mindent, hogy a magyar jégkorong fejlődjön. Sokszor vádolnak minket, hogy önös érdek alapján választottunk utat, de azért dolgozunk, hogy minél több jó magyar játékos legyen. Folyamatosan személyeskednek, ami nem esik jól, de emlékezzünk arra, hogy az első EBEL-szezon után a viharok elcsitultak, mert bekövetkezett a szapporói csoda, a válogatott feljutott az A csoportba. A zászlóshajó mi vagyunk, de remélem, lesznek még hajók, amelyek megküzdenek a hullámokkal. A lépések már látszanak, hiszen a Dab.Docler az osztrák másodosztályban, a Nationalligában is szerepelt idén, de még mindig nagy a tudáskülönbség a magyar csapatok között, és ha csak egymás között versenyeztetjük őket, az nem szolgálja a fejlődést" - hangzott a fehérvári vezető véleménye.

Nem lehet rongyosan megjelenni Ausztriában

A másik Fejér megyei csapat, a Dunaújváros meglehetősen eseménydús szezont zárt, megnyerte a Mol Ligát és a Magyar Kupát, negyeddöntőt játszott a Nationalligában, a bajnokság elődöntőjében viszont túl nagy falatot jelentett számára a Fehérvár. Bár még a Nationalliga és a Mol Liga versenykiírása sincs meg a következő idényre, Azari Zsolt klubelnök szerint a Dab valószínűleg ugyanazokban a sorozatokban indul, mint az idén.

Szerinte nagyon sok előnnyel járt, hogy indultak az osztrák másodosztályban, ugyanakkor a Nationalliga-részvétel kiszámíthatatlanabbá tette a költségvetést. Példának a szerelési költségeket hozta fel. "Nem lehet rongyosan megjelenni Ausztriában, nem mehetnek oda a játékosok olyan bottal, korcsolyával, ami a magyar bajnokságban még jó. A sztárjátékosaink háromszor annyi botot törtek el, mint itthon, Ausztriában más stílusban játszó, másképp felkészített játékosokkal találkoztak. De elmondhatom azt is, hogy az izomműködés javítására és fájdalomcsillapításra használt szalagokra (kinesio-tape) eddig nem költöttünk, most másfél millió forintot fordítottunk rá, és azt sem kell ecsetelni, mennyivel más az étkezési számla, ha a csapat elutazik Feldkirchbe, majd onnan nem hazamegy, hanem Miskolcra. Az említett dolgok ellenére messze nincs olyan problémánk, mint a Volánnak, bár mindig azt lehet érezni, hogy akik sírnak az anyagi gondok miatt, azok előbb kapnak önkormányzati vagy kormányzati támogatást, ez egy bevett pénzszerzési attitűd. "

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
A Dunaújváros kőkemény szezont nyomott le, benne Mol Liga-diadallal és Nationalliga-negyeddöntővel

Azarinak megvan a véleménye a Volán kiválásáról. Szerinte arról van szó, hogy az egyéni érdek nem áll összhangban a közösségi érdekkel, utóbbi ugyanis azt kívánná meg, hogy a fehérváriak amennyire tudnak, vegyenek részt a magyar bajnokságban. Azari úgy látja, lavinát indítana el, ha a szövetség elengedné a Fehérvárt, mivel évekkel ezelőtt a Ferencváros is meglebegtette, hogy külföldön indulna az ob I. helyett, és a Miskolc is szemezgetett már a szlovák bajnoksággal.

"Megértem, hogy a farmcsapat fenntartása nagy terhet ró a klubra, és azt is tudom, hogy Fehérváron komoly korlátot jelent, hogy a pálya leterheltsége miatt nincs szabad jégidő. Úgy látom, a Volánnak nagyon sokat számít a presztízs, ha valaki kiejti az EBEL szót, mindenki elájul. Ez a négy betű százszor jobban eladható, mint az ob I., amelyet minden évben máshogy írnak ki. Szeretnénk átállni arra, hogy piaci alapon működjünk, de az ob I. nem alkalmas erre, a magyar meccsekre nem tudjuk behozni a nézőket, miközben Fehérváron akkor is telt ház van, ha kikapnak. A magyar jégkorong érdeke, hogy megmaradjon az ob I., a Mol Ligában pedig erősen gyengítené a pozíciónkat, ha a Volán nem indulna, hiszen akkor eggyel kevesebb lenne a magyar csapat."

Milyen alapon kap támogatást olyan csapat, aki nem indul itthon?

A dunaújvárosi elnök úgy látja, a válogatottra is túl nagy befolyással bír a Fehérvár, szerinte négy-öt játékosnak csak azért van helye a csapatban, mert Kevin Primeau személyében a Volán adja a szövetségi kapitányt. "Igaz, én is ugyanezt tenném, ha ilyen erős lobbival bírnék" - tette hozzá Azari, aki szerint az is problémát vet fel, hogy a megyei rivális szembemegy a kormányzati célokkal, mivel a TAO-s pénzeket azért adták, hogy a magyar csapatokat és bajnokságot segítsék. "Milyen alapon kap támogatást olyan csapat, aki nem indul itthon?" - tette fel a kérdést Azari, aki biztos benne, hogy a szövetség nem engedi el a Volánt, és azt a megoldást tartaná ideálisnak, ha az EBEL mellett a hazai sorozatban is szerepelne a Fehérvár.

Fotó: Mudra László/DAB Docler HK
A kapust kicselező Galanisz Nikandrosz a válogatottba is behívót kapott

Ocskay szerint a felvetés érdekes, mivel a Dab is indul az osztrák bajnokságban, és úgy érzi, a Volán helyzetére tökéletesen ráillik a Belga zenekar Az a baj című száma. "Ha indulunk itthon, az a baj, ha nem, az a baj, ha játszunk a rájátszásban, akkor azért támadnak minket, ha nem, akkor azért. Nekünk is nehéz ezt kimondani, hogy ebben nem veszünk részt jövőre, de nézzük meg a szlovénokat, kisebb ország, mégis előrébb tartanak, és senki nem támadja a Jesenicét meg a Ljubljanát amiatt, hogy hol játszanak. Itthon viszont még mindig az a mentalitás dívik, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene. Pedig ha nem lenne EBEL, a forrásainknak csak a tíz-tizenöt százaléka maradna meg. A nézőszámok is mutatják, hogy az osztrák liga eladható, nem véletlen, hogy két-három tévécsatorna is szeretne szerződni a sorozatra. Ha csak itthon versenyeznénk, nem tudom, mi történne, de remélem, nem is fogom megtudni" - reflektált Ocskay Azari szavaira.

A csapatok szerették volna megméretni magukat

Kovács Csaba, a szövetség alelnöke azt mondta, négyszemközt már hallotta Ocskay Gábortól az ötletet, de meglepte, hogy ez szinte kész tényként jelent meg a sajtóban. Kovács szerint először tudni kéne, hogy az U20-as vagy az U18-a csapatot érinti-e a Volán kilépése, és a szövetség azon fog dolgozni, hogy olyan megoldás szülessen, amelyben sem a Fehérvár, sem az itthon maradók nem sérülnek.

"A magánvéleményem az, hogy a Fehérvár EBEL-csapatának magyarországi szereplése nem korrekt. Olyan megoldást tudnék elképzelni, hogy a bajnokság után a legjobb hazai játékosokból és öt légiósból álló ligaválogatott megmérkőzzön a Volánnal egy három nyert meccsig tartó sorozat keretein belül. Ez több okból is megfelelő megoldás lehet: egyrészt az a csapat nyerné a magyar bajnokságot, amely egész évben szerepelt benne, másfelől egy jó felmérő lenne, megmutathatnák magukat olyan játékosok, akik a válogatottnál is szóba jöhetnének, végül pedig a nézők számára is lenne marketingértéke a párharcnak. Azt tudni kell, nem a szövetség erőltette, hogy a Volán szerepeljen a rájátszásban, a csapatok szerették volna megméretni magukat, de azt látni kell, egyre kevesebb a sanszuk, teljesen más költségvetésű és más körülmények között készülő csapatokról van szó" - nyilatkozta az alelnök, aki egyelőre sem írásos kérést, sem hivatalos megkeresést nem látott a Fehérvár szándékáról.

Mi lesz a Mol Ligával?

Kerey Péter ligaelnök szerint a következő Mol Liga-szezon versenykiírása egyelőre még nem készült el, a tervek szerint április végére meglesz, és május végéig nevezhetnek a csapatok. (Az EBEL-ben május 15. a határidő.) Kerey terve az, hogy nyáron már tudni lehessen, kikkel indul az új sorozat. Az előző idényben nyolc csapat szerepelt a Mol Ligában, a Fehérvárt leszámítva a másik hét klub, a Dab.Docler, a Miskolc, a HSC Csíkszereda, a Brassó, az FTC, a Steaua, valamint az Újpest is szinte biztosan belevág a következő szezonba is.

Az év elején szó volt arról, hogy a Slohokej Liga (szlovén bázisú nemzetközi bajnokság, amelyben hat szlovén csapat mellett egy-egy horvát és szerb klub vesz részt) csapatai is beszállnának a Mol Ligába, de erről egyelőre nem lehet konkrétumokat tudni, Kerey szerint sok múlik azon, hogyan végződnek a tárgyalások a Mollal. "A két liga szeretné, ha sikerülne közös sorozatot indítani, ha ez nem jöhet létre, akkor év közben vagy a szezon végén kerülne sor olyan tornákra, ahol megmérkőzhetnek a csapatok, ilyenre már az előző idényben is volt példa."

A ligaelnök szerint a Mol Ligának irreális cél lenne, hogy versenybe szálljon az EBEL-lel, az első lépésnek annak kell lennie, hogy az eddigieknél kiegyensúlyozottabb legyen a sorozat, hogy több legyen az olyan meccs, amelyen nem lehet előre sejteni, hogy az egyik csapat hány gólt ver a másikra. Az mindenesetre jó visszajelzés volt, hogy Miskolcon kis túlzással a csilláron is lógtak az emberek a Dab elleni Mol Liga-döntő meccsein, ami azonban a két csapat közti különbség miatt már nem volt elmondható a Fehérvár elleni ob I-es fináléról.

"Minden szurkolónak az az érdekes, ha szoros meccsre van kilátás, az senkit nem érdekel, ha az egyik csapat bucira veri a másikat" - vonta le a következtetést a ligaelnök, aki szerint a fejlődés kézzel fogható bizonyítéka, hogy míg pár éve nagy király lehetett valaki, aki a finn harmad- vagy a szlovák másodosztályból érkezett, ma már jóval magasabb szintről, például a szlovák Extraligából válogatnak a csapatok.