Vágólapra másolva!
A japán jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya, Mark Mahon nem értette, miért nem adta meg a finn játékvezető csapata első érvénytelenített gólját a magyarok elleni meccsen a szlovéniai világbajnokságon. Mahonhoz hasonlóan a magyar csapat vb-újonca, Hári János is furcsállta a játékvezető ítéletét, dicsérte viszont a válogatott védekezését, és úgy érezte, végig kontrollálták a meccset. Ladányi Balázs annak örült, hogy egy-egy kiemelkedő teljesítmény helyett a csapat nyújtott nagyot, a meccs legjobbjának választott Bálizs Bencét pedig nem érdekelte, hogy a hajrábeli gól elrontotta a hibátlan statisztikáját.

Mark Mahon, a japánok szövetségi kapitánya azt emelte ki a meccs után, hogy nyolc olyan játékos szerepel a mostani keretben, aki még nem játszott világbajnokságon, és nekik még bele kell szokniuk egy ilyen torna légkörébe.

Amikor arról kérdeztük Mahont, mi a véleménye a két érvénytelenített gólról, azt mondta, a másodiknál ő is úgy látta, hogy a játékosa botja magasan volt, az elsőt viszont meg kellett volna adni, mert ilyen szituációk rendszeresen előfordulnak hokimeccseken. "Az eset kizökkentette a csapatot a ritmusból" - vallotta be utólag Mahon, aki abban bízik, következő ellenfelük, a házigazda Szlovénia talán könnyebben veszi majd a hétfői találkozót annak fényében, hogy Japán 5-1-re kikapott a fantasztikus közönsége által buzdított magyaroktól.

Kevin Primeau-t, a magyar válogatott kapitányát nem lepte meg, hogy csapata ilyen jól kezdte a vébét, mivel a felkészülés során keményen dolgoztak fiai, akik két jó meccset produkáltak a lengyelek ellen, de hozzátette, sosem lehet tudni előre, élesben-e sikerül-e hasonló teljesítményt nyújtani. "Stabil játékot láttam a csapattól, jól működtek a sorok, megvolt az összhang a védőpárosok tagjai között, és a kapusteljesítménnyel is elégedett voltam" - összegzett a kanadai szakember, aki azt mondta, hibázik az a csapat, amelyik lebecsüli a továbbiakban a japánokat, mert az ázsiaiak rendelkeznek pár veszélyes hokissal.

Primeau meglepetést keltett azzal, hogy Szuper Leventét és Hetényi Zoltán sem vitte el magával a vébére, erről azt mondta, szerette volna, ha mindkét külfölfön védő kapus csatlakozik, de mivel nem döntöttek időben, így azokat hozta el, akikkel a felkészülés során dolgozott. "Maximálisan megbízunk a kapusainkban, Bálizs Bencét régóta ismerem, tudtam, milyen jó kapus, és ezt Japán ellen is megmutatta" - dicsérte a vb-újoncot a kapitány, aki hétfőn reggel dönt majd arról, ki véd Ukrajna ellen. A második meccsre a kapitány főleg abban szeretne javulást látni, hogy a csapat gyorsabban menjen át védekezésből támadásba, valamint az sem tetszett neki, hogy Japán ellen szerinte túl sok volt a hátrafelé passzolt és az eladott korong.

A magyar részről a meccs legjobbjának választott Bálizs alig két percre volt attól, hogy élete első vb-meccsét kapott gól nélkül hozza le, de utólag azt mondta, amíg nyer a csapat, addig nem érdekli, hogy nem jön össze a shutout. "Jól esett volna, persze, de nem hullhat minden az ember ölébe, elég nagy ajándék volt, hogy védhettem, és bőven elégedett vagyok a győzelemmel. Ha van egy-két napom a meccs előtt, hogy lelkileg ráhangolódjak a meccsre, akkor mentálisan igyekszem helyrerakni magamat, hogy ne legyen probléma. Ez ma sikerült, de ez még csak az első meccs volt, nem dőlhetünk hátra" - mondta a 21 éves fehérvári kapus, akinek az EBEL-ben idén összejött egy kapott gól nélküli meccs.

Forrás: AFP/Jure Makovec
Bálizs Bence harmincnégy lövésből harminchármat megfogott

A japánok két érvénytelen gólt is ütöttek a meccsen, Bálizs úgy van vele, hogy kapott gól után soha nem néz maga mögé, és most sem foglalkozott azzal, hogyan dönt, vagy mennyi ideig videózik a bíró, csak arra koncentrált, hogy minél több korongot megfogjon. A japánok elleni teljesítményével Bálizs igazolta, hogy Szuper és Hetényi távollétében is van megoldás a kapusposzton, és úgy gondolja, ha mindkét kapus eljött volna, akkor is jó felmérő lett volna számára az edzőtábor, hogy megtudja, hol tart, illetve miben és mennyit kell még fejlődnie.

"Azzal, hogy nem jöttek, kaptak egy nagy ajándékot, és ha valaki tavaly augusztusban azt mondja, így alakul majd a szezon vége, akkor bármikor aláírtam volna" - zárta mondandóját Bálizs.

A Svédországban játszó Hári János is első vb-meccsét tudta le a felnőttek között, és a fiatal csatár elég kritikus volt magával, mert szerinte a korongtechnikája nem olyan volt, amilyenek lennie kellett volna. Hári dicsérte a csapat védekezését, úgy látta, a magyar válogatott kontrollálta a meccset, és nem akadt túl sok nagy helyzete az ellenfélnek.

"Csak úgy tűnt, mintha mennének, mint az őrültek, de nem történt sok izgalmas a kontráikban, gyorsan korcsolyáztak, de ugyanazt próbálták mindig, ráemelni a korongot, és menni a kipattanóra, a védőink szerencsére jól takarítottak" - méltatta a társakat Hári, aki a ljubljanai jégről nem volt túl jó véleménnyel - a pattogós jelzőt használta rá -, és a japán kapitányhoz hasonlóan nem értette, miért nem adták meg Haga gólját, amit a kapus akadályozása miatt érvénytelenített a bíró.

Az első magyar gólszerzőről, Magosi Bálintról az derült ki, szófogadó játékos, mivel a kapitány azt kérte tőlük, lőjenek mindenhonnan, ő pedig a meccs elején még nullszögből is elvállalta, majd szemfülesen bekotorta a kapusról kipattanó korongot. Bár Magosi eredetileg a negyedik sorba volt jelölve, a góljánál két harmadik soros támadóval, Sikorcin Ladislavval és Bartalis Istvánnal kevergettek a kapu mögött, a fehérvári támadó szerint minden a néyg sornak egyformán hajtania kell, és ha mindenki a maximumot hozza ki magából, annak ez az eredménye.

Forrás: AFP/Jure Makovec
Horváth András üldözi Tanakát

Ladányi Balázs éppen azt emelte ki a vébé előtt, hogy azt szeretné, ha nem lenne meglepetésember, hanem a csapat kollektívan teljesítne jól, és a japánok elleni meccs után is megemlítette, hogy mindenki betartotta azt, amit a kapitány kért tőle. "Az mutatja egy csapat erejét, ha nem lehet tudni előre, hogy kik lövik a gólokat és kik szerzik a pontokat. A mostani meccsen fordítva történtek a dolgok, mint ahogy a japánok ellen lenni szokott, általában ők bekezdenek, mi pedig nem találjuk magunkat, de most nekik voltak gondjaik, és szerencsére jöttek a góljaink is. Néhány pillanatot leszámítva végig fegyelmezettek voltunk, ami nagyon fontos, mert az emberhátrányokat nehéz kivédekezni, de most ezeket a szituációkat is jól megoldottuk" - értékelt Ladányi.

Az első sor balszélsője a japánokat fegyelmezettlenebbnek látta, mint amilyennek megszokta őket, de az nem lepte meg, hogy az ellenfél úriemberként viselte, hogy két gólját sem adták meg, mert 2008-ban azt is hisztizés nélkül fogadták, hogy elvettek egy szabályos gólt tőlük ellenünk. "Ez az ő kulturújákukból, neveltetésükből adódik, ezért is nehéz ellenük játszani, mert általában ugyanilyen fegyelmezettek a jégen is, mint azon kívül. Most viszont nem voltak annyira összeszedettek, nagyon sok korongot vesztettek a kék vonalakon, és megkockáztatom, még gyorsabbak is voltunk náluk."

A magyar válogatott hétfőn 13 órától Ukrajna ellen játssza második meccsét a világbajnokságon.

További vasárnapi eredmények:
Szlovénia - Nagy-Britannia 3-2 (2-1, 0-1, 1-0)
gól:
Jeglic (4.), Rodman (13.), Razingar (57.), illetve Shields (7.), Peacock (22.)

Ausztria - Ukrajna 5-4 (1-1, 4-2, 0-1)
gól:
M. Geier (4.), Raffl (21.), Kirisits (22.), Welser (23.), Koch (30.), illetve Timcsenko (14., 35., 57.), Podjedonosztcev (33.)