Vágólapra másolva!
Elvesztette veretlenségét a magyar jégkorong-válogatott a szlovéniai divízió I-es világbajnokságon, miután 4-1-es vereséget szenvedett a házigazdától. A magyar csapat ugyanúgy korán gólt kapott, mint éve, majd a második harmadban Sofron István kimaradt helyzete volt a fordulópont, az ezt követő kettős emberelőny során pedig két gólt ütöttek a szlovénok. Nincs még semmi veszve, csütörtökön 16.30-tól Ausztria ellen lehet javítani.

Eredmény, divízió I-es vb, A csoport (Ljubljana), 3. forduló:
Magyarország - Szlovénia 1-4 (0-1, 0-2, 1-1)
Ljubljana, Arena Stozice
vezette: Ravogyin (orosz), Kaderli (svájci), Leemakers (holland)
gól: Vas M. (50:25, emberelőnyből, gólpassz: Ladányi, Sofron), illetve Sabolic (2.55, Gregorc, Jeglic), Gregorc (26:13, kettős ee., Robar, Ticar), D. Rodman (27:09, ee., Kovacevic, Kranjc), Ticar (47:27, ee., Robar, Gregorc)
kiállítások: 26+10, illetve 26 perc
kapusok: Bálizs 25 védés/29 lövés, illetve Kristan 24/25

Online közvetítés
Előzmények

Hasonlóan kezdődött a meccs, mint a két évvel ezelőtti, feljutásról döntő szlovén-magyar, megint korán vezetést szereztek a hazaiak, a harmadik perc végén Sabolic lövése csúszott át az eddig szenzációsan teljesítő Bálizs lábvédői között. Először került hátrányba a vébén a magyar csapat, a szlovénok pedig ugyanolyan lendülettel mentek előre a góljuk után, Hegyi kiállításánál a kapuvas is besegített, hogy ne kerüljünk kétgólos hátrányba. A 8. percben egy páros kiállítás miatt négy a négyben voltak a csapatok, amikor Hegyit megint kiküldték, de a csapat hozta az ukránok elleni, önfeláldozó védekezést, és ezzel varázsütésre visszajöttünk a meccsbe.

Végre sikerült eljutni a szlovén kapuig, a Medvescak Zagrebben védő Kristant alaposan megsorozták csatáraink, bár igazán nagy ziccerünk nem volt, nem lehettek nyugodtak a hazaiak, mert lendületbe jött a magyar csapat. Ennek ellenére szlovén vezetéssel zárult az első harmad, de a lövési mutatót sikerült szorosra kihozni (12-11 oda), ami főleg a harmad második felének volt köszönhető.

Forrás: AFP/Jure Makovec
Bálizs megint remekül védett, de négyszer ő is tehetetlen volt

A második húsz perc elején életben tartottuk a reményt egy átvészelt kiállítással, majd mi kerültünk fórba, de Sofron közelije elakadt Kristanban, Ladányi pedig éles szögből nem tudta besöpörni a korongot. Simán partiban volt a magyar csapat, és amikor Sofron egy az egyben ment a kapusra, gólörömre éhesen figyelt kétezer magyar, de Kristan kitalálta, mire készült az EBEL fehérvári gólkirálya.

Sokba került a kihagyott ziccer, mert a túloldalon is helyzet alakult ki, és az elhárítás ugyan sikerült, de ennek egy kettős emberhátrány volt az ára, reméljük, az orosz bíró el tud majd számolni a lelkiismeretével. A szlovén jobb csapat annál, mint hogy parlagon hagyjon egy ekkora sanszot, előbb Gregorc lőtte ki a bal alsót, majd a szimpla előnyből a kapu előtt szemfüleskedő D. Rodman talált be, elúszni látszott a hajó. Az orosz bíró aztán elkezdett kompenzálni, kaptunk három előnyt is, de nagyon akadozott az összjáték, ha pedig megvolt a lövés, akkor Kristan játszott polipot, és mindenhova odaért. Ha a gólbírón múlt volna, akkor 4-0-val zárult volna a második harmad, de Music lövése után a gólvonalon leült a korong, ezt pedig az orosz bíró némi videózás után kiszúrta.

Persze a feladat így is elképesztően nehéznek ígérkezett, ami elég hamar lehetetlenné változott, mivel folyamatosan emberhátrányban voltunk. Hét perc alatt négy magyar játékos ült ki a büntetőpadra - Sille kettő plusz tíz percet kapott, mert arcon találta az egyik szlovént -, és a negyediket ki is használták, Ticar lőtt a rövidbe. Tíz perccel a vége előtt aztán a sokadik fórt a magyar csapat is kihasználta, Ladányi passza után Vas Márton tüzelt a bal felsőbe, ezzel ugyanúgy 4-1-re alakult az állás, mint a legutóbbi két egymás elleni vb-meccsen, amelyeket szintén Ljubljanában játszottak a felek.

Forrás: AFP/Jure Makovec
Nem sikerült elrontani a szlovénok kedvét

A pocsék kezdés és a rengeteg kiállítás volt a döntő faktor ezen a meccsen, amelyen a bíró sem volt a szlovénok ellen, de gyorsan jön a lehetőség a javításra, csütörtökön 16.30-tól Ausztria lesz az ellenfél.

Kevin Primeau szövetségi kapitány szerint kissé lejtett a hazai pálya: "Túl sok kiállítást kaptunk, ennek egyik része jogos volt, a másik része nem, a szlovén csapat pedig van annyira jó, hogy ezeket az emberelőnyöket belője. Mindez párosult a hazaiak részéről egy remek kapusteljesítménnyel. A mérkőzés egyik fordulópontja volt, amikor 1-0-s hazai vezetésnél Sofron kihagyta a szólót, majd utána rögtön kettős emberhátrányba kerültünk és két gyors gólt kaptunk."

A csoport állása a 3. forduló után:
1. Szlovénia 9 pont
2. Ausztria 7
3. Magyarország 6
4. Nagy-Britannia 2 (9-13)
5. Japán 2 (7-12)
6. Ukrajna 1

Az első két helyezett feljut a világelitbe, az utolsó két helyezett kiesik a divízió I B csoportjába.