Ukrajna ellen léphet az álmok kapujába a hokiválogatott

Krakkó, 2015. április 22.
A magyar játékosok a divízió I/A osztályos jégkorong-világbajnokság Magyarország - Olaszország mérkőzés kezdete előtt Krakkóban, a Tauron Arénában 2015. április 22-én.
MTI Fotó: Mudra László / MJSZ
Krakkó, 2015. április 22. A magyar játékosok a divízió I/A osztályos jégkorong-világbajnokság Magyarország - Olaszország mérkőzés kezdete előtt Krakkóban, a Tauron Arénában 2015. április 22-én. MTI Fotó: Mudra László / MJSZ
Vágólapra másolva!
Eddig a legszebb álmaink szerint alakulnak a magyar jégkorong-válogatott dolgai a krakkói világbajnokságon, és ha a hátralévő két meccset is sikerrel veszi a csapat, akkor a világ legjobbjai között szerepelhet jövőre. Csütörtökön Ukrajna következik, amely nem adja majd olcsón a bőrét, mert meglegyintette a kiesés szele.

A magyar hokiválogatott két legyet ütött egy csapásra az olaszok elleni 4-1-es győzelemmel a krakkói vébén, egyrészt megtörte a világversenyen 37 éve tartó, kínzó nyeretlenségét a nagy riválissal szemben, ráadásul nagyon jó helyzetbe hozta magát a feljutásért vívott harcban.

Két fordulóval a vége előtt egyszerű a helyzet, ha Rich Chernomaz csapata megnyeri mind a két hátralévő meccsét, akkor jövőre a világ 16 legjobb csapata között mutathatja meg magát.

Nagyon együtt van a csapat Forrás: MTI/Mudra László / Mjsz

Az első lépést csütörtök délután Ukrajna ellen kell megtenni, de senki nem számítson arra, hogy könnyed babazsúr vár Sofronékra. Az ukránok ugyanis a lengyelek elleni vereséggel nehéz helyzetbe kerültek, fel már nem jutnak, ugyanakkor meglegyintette őket a kiesés szele. Mostani ellenfelünk eddig a három meccsén egy pontot gyűjtött, az olaszok elleni hosszabbításos vereséggel sikerült felkerülnie a táblára, a kazahoktól 5-2-re, a lengyelektől 3-2-re kapott ki.

A háború közbeszólt

A mostani ukrán csapat alaposan kicserélődött a tavalyihoz képest, akkor még a KHL-ben szereplő Donbassz adta a válogatott egy részét, az országban zajló háború azonban a sportba is beleszólt, ebben a szezonban mindössze négy csapattal zajlott az ukrán bajnokság, a Donbassz pedig nem vett részt a KHL-ben. A legjobb ukrán játékosok így kénytelenek voltak csapat után nézni, a válogatottba a legtöbben a román bajnok Galatiból érkeznek, amely színvonalban elég messze van a KHL-től.

Majoross Gergely, a magyar válogatott másodedzője kemény, de képzett csapatként jellemezte az ukránt a Spoprtklubnak adott értékelésében, és úgy látja, csütörtöki ellenfelünk hátul zavarba hozható. Márpedig a magyar válogatottnak éppen a csatársora a legerősebb csapatrésze, Kóger Dániel, valamint a két honosított kanadai, Banham Frank és Sarauer Andrew is három pontnál jár, és az olaszok ellen góllal kezdett - nem is akármilyennel - az eltiltása után visszatérő Sofron István is.

Amikor nagyon kellett, vertük őket

Ha az ukránok kerülnek szóba, szinte mindenkinek a 2008-as vébén játszott meccs jut eszébe, amikor 4-2-re nyertek Ladányiék, és ezzel megvalósult a 70 éves álom, ismét feljutottunk az A csoportba. Az ukránokkal vébén azóta még kétszer futottunk össze, 2012-ben, Ljubljanában 3-1-re vertük őket, azt a tornát mi a harmadik helyen zártuk, ők viszont kiestek, amihez az is hozzájárult, hogy az utolsó körben a szintén bajban lévő britek legyőztek minket. Tavaly aztán visszavágtak a zakóért, és Dél-Koreában 3-0-ra győztek, de ahogy már jeleztük, az egy másik ukrán csapat volt.

Sofron elérzékenyült az olaszok elleni győzelem után Forrás: MTI/Mudra László / Mjsz

Az biztos, hogy a mai meccs semmivel sem lesz könnyebb, mint az olaszok elleni, mivel az ukránok az utolsó fordulóban az eddig pont nélkül álló japánokkal játszanak, és ha rajtuk múlna, nem hagynák szombatra a döntést, hogy ki pottyanjon ki. Az örökmérleg mellettük szól, az eddigi 19 meccsből 15-öt ők nyertek, de az utóbbi években amikor igazán fontos volt, mindig sikerült kibabrálnunk velük, reméljük, ez a sorozat most is folytatódik.

A mérkőzést a Sport 1 élőben közvetíti, az Origo pedig online tudósításban számol be a történésekről.

A hokivébé további programja:
április 23., csütörtök, 4. forduló:
Olaszország - Japán 13.00
Magyarország - Ukrajna 16.30
Kazahsztán - Legyelország 20.00

április 24., péntek, szünnap

április 25., szombat, 5. forduló:
Ukrajna - Japán 13.00
Kazahsztán - Olaszország 16.30
Magyarország - Lengyelország 20.00

Az állás: 1. Kazahsztán 9 pont, 2. Lengyelország 6 (6-4), 3. Magyarország 6 (8-8), 4. Olaszország 5, 5. Ukrajna 1, 6. Japán 0

Az első két helyezett feljut a 16-os világelitbe, és Szentpéterváron, valamint Moszkvában szerepel majd jövő májusban, míg az utolsó kiesik a divízió I/B-be.