Újabb fantasztikus magyar győzelem a hokivébén

Vas János, jégkorong
Krakkó, 2015. április 23. Vas János (b) és az ukrán Szerhij Kuzmik a férfi jégkorong divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában Krakkóban 2015. április 23-án. (MTI/EPA/Jacek Bednarczyk)
Vágólapra másolva!
A magyar jégkorong-válogatott a hajrában szerzett gólokkal 4-2-re legyőzte az ukrán csapatot a krakkói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában, így szombaton a feljutásért játszik majd a lengyel együttessel.

Hiába játszott a meccs nagy részében mezőnyfölényben Rich Chernomaz szövetségi kapitány együttese, a második harmadban két szerencsétlen góllal a rivális meglépett. Ezt követően a vb előtt honosított Andrew Sarauer góljaival, valamint Kóger Dániel emberelőnyös és Sofron István emberhátrányos találatával sikerült fordítani. A magyar csapat így három győzelemmel és egy vereséggel várja a zárókört, melyben a házigazdák csapatával találkozik szombaton 20.00 órától.

Eredmény, 4. forduló:
Magyarország - Ukrajna 4-2 (0-0, 1-2, 3-0) - az élő közvetítés
gól: Sarauer (37., 57.), Kóger (52.), Sofron (58.), illetve Blagi (25.), Gdinenko (35.)

Azzal, hogy az olaszok előbb a magyaroktól, majd most a japánoktól is kikaptak, háromcsapatosra szűkült a feljutásra esélyes csapatok száma, a kazah mellett a lengyel és magyar válogatott várta kedvező helyzetből utolsó két meccsét.

Vas János is nagyot küzdött Forrás: MTI/EPA/Jacek Bednarczyk

Remek kezdés - gól nélkül

A magyaroknál nem volt változás a 24 órával korábban az olaszokat verő együttesben, és most is Rajna kezdett a kapuban. Az ukránoknak inkább a bennmaradás miatt volt fontos a meccs, a magyaroknak pedig azért, hogy ne kerüljenek hátrányba a feljutásért folyó harcban.

Az első negyedórában szinte felborult a pálya, Zaharcsenkónak rengeteg védenivalója akadt, ám remekül oldotta meg feladatát. Az első ukrán kapura lövésre 12 percet kellett várni, de később Rajnának is komoly munkája volt.

Két magyar kapuvas

Sofron áthúzódó kiállításával indult a második harmad, és amikor Hári is kiült, megszerezték a vezetést az ukránok. Blagi lövése megpattant Metcalfe botján, így Rajna - aki előtte óriási bravúrt mutatott be - ezúttal nem védhetett.

Ezt követően nagyobb sebességre kapcsoltak a hátrányba került magyarok, és kétszer is a kapuvas mentett Zaharcsenko helyett. A nagy akarás közben aztán a hátvéd Vas Márton rosszul találta el a korongot saját harmadában, az ajtó-ablak helyzetet Gdinenko váltotta gólra.

A második kapott gól ellenére továbbra is keményen harcolt a Chernomaz-csapat, és két és fél perc múlva sikerült szépítenie. Gőz lövésébe Banham nyúlt bele, a pakk Sarauer elé pattant, aki közelről nem hibázott. Még a szünet előtt egyenlíteni szeretett volna a magyar csapat, ám egy eladott korongból majdnem az ukránok találtak be.

Hihetetlen harmadik harmad

A záró játékrészben a közel 3000 magyar szurkoló támogatása mellett, kettős emberelőnyben még nem született gól, szimpla létszámfölényben azonban már igen, miután Sarauer remek ütemű passzát Kóger vágta be a kapuba.

A magyarok lendületét Kiss kiállítása törte meg a harmad 15. percében, az ukránok ugyanakkor nem tudták kihasználni az előnyt, sőt, szinte annak letelte után rögtön egy ellentámadásnál Sarauer a kapu elé belőtt korongot közelről besöpörte, és hosszú videózás után a bírók érvényesnek ítélték a találatot.

Az ukránok ezt követően óriási energiákat mozgósítottak az egyenlítésért, ennek pedig egy újabb magyar kiállítás lett az eredménye, Banhamnek kellett kiülnie a büntetőpadra. Fél perc sem telt el ezek után, s az ukránok bevették Rajna kapujába, ám mivel magasra tartott bottal szerezték, hosszas videózás után nem adták azt meg. Ez annyira megzavarta a riválist, hogy Sofron emberhátrányban ütött gólt, eldöntve ezzel a meccset.

További eredmények:
Japán-Olaszország 3-2 (0-1, 1-0, 2-1)

Később:
Kazahsztán-Lengyelország 20.00x

A szombatig tartó vb-n az első két helyezett feljut a 16-os világelitbe, és Szentpéterváron, valamint Moszkvában szerepel majd jövő májusban, míg az utolsó kiesik a divízió I/B-be.