Vágólapra másolva!
Fotózással és edzéssel töltötte a magyar jégkorong-válogatott a hétfői pihenőnapot az oroszországi világbajnokságon, ahol kedden Franciaország lesz az ellenfél, amely biztosan nem eshet ki a jövő évi házigazda jogán.

Két kőkemény meccs után a hétfő volt a magyar válogatott pihenőnapja, az a nap, amelyen Szentpétervár felbolydult, mivel a második világháborúban aratott győzelem 71. évfordulóját ünnepelték.

A város, amelyet nem tudtak bevenni

A győzelem napja nem csak a katonai parádéról szól, a városban ilyenkor egymást érik a kulturális programok és a koncertek, majd este tűzijáték zárja az ünnepet. Az amúgy is forgalmas Nyevszkij sugárúton a szokásosnál is nagyobb tömeg mászkált, sokan a régi, sarló-kalapácsos zászlóval vonultak az utcára, a háborús veteránok pedig elővették az ünnepi egyenruhát, és egy szál virággal emlékeztek. Az akkor még Leningrádnak hívott város 872 napig tartotta magát a németek ostromával szemben, és a bátorsága miatt megkapta a hősi város titulust.

A franciáknak is van NHL-játékosuk

A mi hőseink a Kanada elleni találkozó másnapján egy edzéssel hangoltak a keddi folytatásra, amikor a jövő évi vb-rendezés miatt védettséget élvező, vagyis mindenképp bennmaradó franciákkal csapnak össze. Amikor odaértünk a Jubilejnyij csarnokba, az edzőpályán éppen a franciák gyakorolták az 5 a 3 elleni játékot, az egyik elrontott passz után egyikük dühében akkora erővel csapta a korongot a palánknak, hogy az nekünk fájt.

Huet számára nem kellemes emlék a szlovákok elleni meccs Forrás: AFP

A francia keretben a Philadelhiában játszó Pierre Edouard Bellemare személyében egy NHL-profi található, de korábban az egyik kapus, Cristobal Huet is lehúzott jópár évet a világ legerősebb ligájában a Los Angelesben, a Montrealban, a Washingtoban és a Chicagóban.

Huet-t vasárnap két harmad után lecserélték, miután a szlovákok ellen 17 lövésből négy gólt kapott, amikor erről kérdeztük, azt mondta, a döntésben közrejátszhatott, hogy előző nap a németek elleni, szétlövésben megnyert meccsen is védett.

Nem akarnak csak a protekcióval benn maradni

A Chicagóval Stanley-kupa-győztes kapus a szlovákok elleni vereség okait abban látta, hogy nem tudtak folyamatosan lendületes játékot produkálni, idővel egyre több lett a hiba, míg a szlovákok fegyelmezettek volta, és hatékonyan kontráztak.

"Nehéz meccs vár ránk, mert a magyarok mindkét meccsükön jó teljesítményt nyújtottak" - tudta le a szokásos udvariassági köröket a 40 éves Huet a keddi találkozóval kapcsolatban. Amikor felvetettük neki, hogy a jövő évi rendezés miatt teher nélkül játszhatnak, azt felelte, nem szeretnének utolsók lenni a csoportban, és rászorulni a nemzetközi szövetség őket segítő határozatára.

A védekezés eddig nem ment a franciáknak

A Bordeaux 28 éves védője, Jonathan Janil szerint a védekezésén kell sokat javítani a két meccsén eddig hét gólt kapó francia válogatottnak, és beszélt a Fehérváron légióskodó Antonin Manavian hiányáról, aki sérülés miatt végül nem utazott el a vébére. Janil egyetértett Huet-val abban, sportemberként nem engedhetik meg maguknak, hogy biztos bennmaradóként ellazsálják a meccseket, és amúgy is nagyon ciki lenne nekik, ha a mezőny végén kötnének ki, főleg, hogy az elmúlt öt évben a 13. volt a legrosszabb helyezésük.

Agyrázkódásgyanú után kiszáradás

A magyar csapat számára fotózással indult a hétfői edzés, így mindenki meccsszerelésben érkezett az edzőcsarnokba, Vas Márton csapatkapitány pedig nem bírta ki, hogy ne piszkálja kicsit Erdély Csanádot a belőtt frizurája miatt. Az idősebbik Vas testvér aztán Nagy Attila csapatvezetőt is megtréfálta, aki az utolsó pillanatban vette észre, hogy nincs hova leülnie, mert a székét elhúzták.

Kíváncsian várjuk, mit talál ki Rich Chernomaz a franciák ellen Forrás: AFP

A hivatalos csapatfotó mosolybajnoka Sarauer Andrew lett, a többiek inkább a komolyságra szavaztak, és ez a koncentráltság az edzésen is végig érezhető volt. Az edzésen már ott volt a társak között Sagert Kalvin, akit a Szlovákia elleni meccs után agyrázkódás gyanújával vittek kórházba, de végül azért tartották benn, mert kiszáradt.

Mostanra azonban megkapta az engedélyt az orvosoktól, hogy visszatérjen, így csak a stábon múlik, hogy bekerül-e a franciák ellen nevezhető 22 játékos közé. Rajna Miklós egy korábbi bordasérülését fájlalta, így ő is kihagyta a Kanada elleni meccset, de az edzésen ő is teljes intenzitással dolgozott.

Hetényi csalódott, de összerakta magát

Pörgős edzés volt, ahol alaposan meg lettek dolgoztatva a kapusok, és jó volt látni, hogy a Kanada ellen lecserélt Hetényi Zoltán odaér a legkeményebb lövésekre is, egyszer a korongot rávezető két csatár három kísérletből sem tudott gólt ütni nekik, csapkodták is a jeget az elismerés jegyében a többiek az ütőjükkel.

"A saját teljesítményemet illetően csalódott voltam, sokkal többet vártam magamtól Kanada ellen. Jóval szorosabb lehetett volna a meccs, több olyan gólt is kaptunk, ahol pechünk volt, a negyediknél Marchand lövése lecsúszott az ütőjéről, mégis bement, az ötödiknél pedig egy lapos lövés az ütőmön pördült fel, és úgy hullott be mögém, majd bekotorták. Azt is hozzá kell tenni, hogy sokkal gyorsabban odaértek a kipattanókra, mint mi. Mindenki beleadott apait-anyait, nem tojtunk be attól, hogy Kanada az ellenfél, és jó volt látni, hogy a mezőnyben időnként tudtunk tempót diktálni" - nyilatkozta Hetényi a második csoportmeccsünkről.

Hetényi az edzésen azt a formát mutatta, mint Kanada ellen az első harmadban Forrás: AFP

Kamerás ütőt mindenkinek!

A hétfői edzés vesztese Nagy Krisztián ütője lett, amely az egyik lövésnél két darabban repült ki a csatár kezéből, Kanada ellen hasonló történt Galló Vilmossal is, ami akkor azért volt bosszantó, mert a meghiúsult lövés után lekontráztak minket a kanadaiak, és Corey Perry gólt ütött belőle. A szurkolók lépten-nyomon megmutatják, mennyire szeretik ezt a csapatot, ennek volt újabb példája, amikor egy magyar drukker bekéredzkedett egy nagy csomaggal, amelyben banánt és sport szeletet hozott a fiúknak.

A támadásvezetést gyakorló feladatok után az egyik térfélen négy a négyben zajlott a játék, a másik kapunál pedig Gary Clark kapusedző Galló Vilmossal és Sebők Vilmossal tesztelte Vay Ádám reflexeit, a különlegesség az volt, hogy közben a kapu mögötti plexire és az ütőre is GoPro-kamerát szereltek.

Sebők egyből óriási gólt akasztott a bal felsőbe a kamerás ütővel, aztán Galló is elkérte az ütőt, és ő is hasonlóan nagy dugót pakolt be, talán indítványozni kellene, hogy kedden este minden magyar kamerával felszerelt munkaeszközt vigyen magával a jégre.