Vágólapra másolva!
Az első percek bravúros kezdése után esélyt sem hagyott a magyar férfikézilabda-válogatottnak a világbajnoki címvédő Spanyolország a németországi vb szombati középdöntő-mérkőzésén. A 33-31-es vereség azt jelenti, a negyeddöntőbe jutást vasárnap Oroszország ellen kell kiharcolni.

Forrás: [origo] A mérkőzés összefoglalója

Eredmény, férfikézilabda-vb, középdöntő, II. csoport:
Magyarország - Spanyolország 31-33 (15-17)
Mannheim, 13 000 néző
v.: Abrahamsen, Kristiansen (norvég)
gól: Diaz 8, Gál 5, Iváncsik G. 5/2, Nagy L. 4, Iváncsik T. 4, Ilyés 3, Herbert 1, Mocsai 1, illetve Fonseca 7, Romero 6/2, Davis 6, A. Entrerrios 5, Tomas 3, Vaquero 2, Perez 1, Garabaya 1, Belaustegui 1, Juan García 1
hetes: 2/2, illetve 2/2
kiállítás: 6, illetve 8 perc

A két válogatott korábban 24 alkalommal meccselt egymással, 11 magyar győzelem és négy döntetlen mellett kilencszer szenvedtünk vereséget. Tatai Péter és Nagy Kornél ült a lelátóra, azaz Puljezevics Nenad (igaz, csak két injekcióval) vállalta a játékot.

A mieink a szokásos felállásban léptek pályára, Puljezevics előtt a két Iváncsik, Gergő és Tamás, Nagy László, Diaz és Gál támadott, egyetlen változást az jelentette, hogy Ilyés helyén Császár kezdett.

Remekül rajtolt a magyar együttes, a hatosfallal kezdő spanyolokat gyorsan megszórták lövőink, Nagy László két pazar góllal köszönt be klubtársának, Baruffetnek (3-0), s Diaz is átlőtte a magas falat (4-2). A kapuban Puljezevics két ziccert védett, a derékbántalmakkal küzdő szegedi hálóőr edzés nélkül is remekelt.

Háromgólos előny után leült a csapat, a 8. percben Iker Romero találatával egyenlítettek a spanyolok (4-4). Baruffet is belelendült, Császár lövéseit "kottából" védte, így Iker Romero újabb találatával a 10. percben már a címvédőnél volt az előny (4-5).

Skaliczki László le is kapta a pályáról az indiszponált Császárt, de sajnos így is sok hiba csúszott a játékunkba. Puljezevics mellett a spanyol bajnokságban szereplő, s ezúttal gólerősen játszó Diaz és Nagy tartotta a lelket a válogatottban, a 16. percre ismét ikszre módosítva az állást (8-8).

Fantasztikusan küzdött az együttes, Baruffet hiába érzett rá a távoli löketek ízére, Nagy, majd Ilyés is saját "lepattanóját" összeszedve talált be (10-11). A félidő utolsó perceire mégegyszer megrázta magát a világbajnok, előbb Alberto Entrerrios, majd Tomas lőtt gólt (11-13), szerencsére Ilyés és Iváncsik Tamás gyorsan válaszolt (13-13). A félidő végi adok-kapokból Spanyolország jött ki jobban, 17-15-ös előnnyel mehetett szünetre.

A második játékrészt Puljezevics bravúrja, s Iváncsik Tamás elrontott szólója vezette be, az első gólt azonban így is Magyarország szerezte Diaz révén. Skaliczki László ezúttal nem cserélgetett oly' gyakran frissítés céljából, a spanyolok azonban védekezést váltottak, Davis zavaróba jött ki, így a mögötte lévő társak akár 5+1-be, akár 3+2+1+re váltani tudtak.

Támadásban Urios Fonseca azt csinált, amit akart, ha a kubai-spanyol beállós megkapta a labdát, már mehettünk a középkezdéshez. A 37. percre négygólosra nőtt a hátrány (18-22), Nagy László képtelen volt túljárni Baruffet eszén, Puljezevics viszont a második félidő elején nem találkozott a labdával, jött is helyére azonnal Fazekas.

Két emberelőnyt arra tudott felhasználni a csapat, hogy kicsit megnyugodjon, s feljöjjön három gólra (21-24), Diaz továbbra is a mezőny legjobbja volt, Iváncsik Gergő pedig értékesítette az első magyar büntetőt.

A félidő közepén már az emberfór sem ért semmit, Perez kiállítását ugyanis 20 másodperc alatt kétszer is a spanyolok bosszulták meg (24-28). Az utolsó tíz percre 28-26-os spanyol előnyt mutatott az eredményjelző, a felzárkózás azonban a buta labdavesztések miatt nem sikerült. A spanyol válogatott nem véletlenül nyert 2005-ben vébét, a rutinos játékosok akkor lőttek gólt, amikor kellett. Az 54. percben Tomas 30-26-ra módosította az eredményt, elment a hajó...

Skaliczki László szövetségi kapitány ugyan kikérte idejét, de mínusz ötről már nem lehetett nyerni. A vége 33-31 lett a spanyoloknak, a magyar válogatott vasárnap Oroszország ellen vívhatja ki a negyeddöntőbe kerülést.