Vágólapra másolva!
Elképesztő csatában, kétszeri hosszabbítás után jutott be a XX. férfikézilabda-világbajnokság döntőjébe Németország válogatottja, amely 32-31-re legyőzte a francia együttest. A házigazda finálébeli ellenfele Lengyelország lesz, amely története legjobb eredményét elérve - szintén kétszeri hosszabbításban - 36-33-ra verte Dániát.

Eredmény, férfikézilabda-vb, 1. elődöntő:
Németország - Franciaország 32-31 (11-12, 21-21, 27-27) - kétszeri hosszabbítás után
Köln, 19 ezer néző
v.: Hakansson, Nilsson (svédek)
gól: Baur 5/4, Glandorf 5, Hens 4, Kehrmann 4, Klein 3, Zeitz 3, Jansen 3, Kraus 2, Schwarzer 2, Kaufmann 1, illetve Narcisse 8, Abati 7/2, Karabatic 6, B. Gille 4, Abalo 3, Guigou 3
hetes: 4/4, illetve 2/2
kiállítás: 12, illetve 10 perc

Az első elődöntőben a házigazda Németország az Európa-bajnok Franciaországgal meccsel a kieli oroszlánbarlangban, ahol 19 ezer néző zsúfolódott össze, hogy fináléba űzze a kedvenceket. A meccset kőkemény védekezéssel kezdte a német csapat, középen Roggish és Klimowets áthatolhatatlan falat alkotott, támadásban viszont Zeitz és Jensen is remekelt.

A 13. percre 5-3-ra vezetett Heiner Brand csapata úgy, hogy túlélt egy kettős emberhátrányt - mit túlélt, még gólt is szerzett! -, s a svéd játékvezetők segítségével negyedóra alatt őrületbe kergette Claude Onesta kapitányt. Az olykor furcsán fújó sípmesterek mellett Henning Fritz kapus parádézott, Karabatic lövéseit "kottából védte" az első percekben, aztán a Kiel átlövője csak megtalálta az utat klubtársa kapujába.

A 18. percben Bertrand Gille beállós góljával átvette a vezetést a francia csapat (5-6), zsinórban három gall gól után Heiner Brand úgy érezte, most kell megállítani a rohanást egy időkéréssel.

Az utolsó öt percben több alkalommal is előállt a helyzet, hogy kettővel is vezessenek a franciák, ám a Hakansson, Nilsson kettős szemrebbenés nélkül fújt támadóhibákat. A szemtelenségtől azonban mégiscsak támadhatott bennük hiányérzet, 10-12-nél sikerült a bravúr (jellemző a bizonytalanságra, hogy Narcisse minden lövése után a bírókra nézett, vajon megadják-e...), ám Kehrmann a dudaszó pillanatában egy ravasz, egyből elvégzett szabaddobással még szépített.

Forrás: EPA

A győztes hadvezés: Heiner Brand

A félidei 12-11-es francia előny a második játékrész első percében elolvadt, Zeitz találatával minden kezdődhetett elölről. A játékvezetők magukra találtak, ennek a Kölnarena nézői már kevésbé örültek. A félidő közepén beálló gólcsendet Abati törte meg, 17-15-ös előnyhöz juttatva az Eb-elsőt, ám amikor kellett, megrázta magáét a házigazda, Baur hetesből, Kerhmann leindításból volt eredményes (17-17).

Az 52. percben Glandorf révén már ismét a németeknél volt az előny, Claude Onesta időkéréssel próbálta meg felrázni az apátiába süllyedt gallokat, akik passzív játék miatt a meccs ezen szakaszában kapura lövésig sem jutottak.

A hajrá utolsó öt percének Klein góljának köszönhetően 20-19-es német előnnyel fordultak a csapatok, Onesta teátrális meghajlásokkal jelezte nemtetszését a bírók felé, 58:00-nál Abati hidegvérrel értékesítette az első francia büntetőt (20-20).

A németek hiába játszották ziccerig a következő támadást, Hens lövését Omeyer kitornázta. Maradt 70 másodperc, Abalo ki is használta (20-21). 50 másodperccel a lefújás előtt Heiner Brand kért időt, Baur nem hibázott. 21-21, következhetett a hosszabbítás.

Forrás: EPA

Claude Onesta szomorkodhat

A ráadás első találatát Narcisse szerezte, Klein egy csúnya labdaeladás után egyenlített (22-22). A 63. perc elején Abati balátlövő posztról, talpról lőtte ki a bal alsó sarkot, ám a németek bátorságára jellemző, hogy egy Baur-Klein akció nyomán a kieli játékos kínai figura után egyenlített (23-23).

Ismét Daniel Narcisse következett, aki röplabdás módon páros lábról felugorva bombázott Fritz lába mellé, mert Baur hetesből kiegyenlített, ám a hosszabbítás első félideje így is 25-24-es francia előnnyel zárult, mert Guigou alaposan becsapta az elmélázó ellenfelet.

Az újabb öt perc Kehrmann találatával kezdődött (25-25), s a tökéletes német retesz úgy működött, hogy a franciák nem találtak rést a falon egészen a 69. percig, amikor ismét Guigou villant a balszélről. Az öröm pillanatokig tartott, Hens ugyan is átejtette Omeyert. Az utolsó perc 26-26-ról indult, Abalo gyorsan felavatta a jobbszélről Bittert, s mivel Karabatic két percet kapott, az utolsó másodpercek német emberelőnyben teltek. 69:30-nál Glandorf egyenlített, a hátralévő fél percben már nem született gól.

A második 2x5 perces hosszabbítás elején Jansen ejtett pimaszul a francia kapuba, majd egy-egy rossz akciót követően Narcisse egyenlített. Sőt, Kehrmann buta hibája után Abati révén ismét a galloknál volt az előny, az ember csak kapkodta a fejét a játék változatos képe láttán. Az utolsó pillanatokban Kehrmann javított, 29-29.

Forrás: EPA

Az utolsó, mindent eldönteni hivatott öt perc első találatát Glandorf jegyezte, a 78. perc elején Abati hetest értékesített (30-30). Brand teljesen felforgatta csapatát, a friss erőként érkező Kaufmann meg is hálálta a bizalmat (31-30). Az ellentámadás során Klimowets kiállítatta magát, Karabatic higgadtan hozta ikszre a meccset. Kaufmann azonban emberhátrányban is áttörte a falat, hetest harcolt ki, azt pedig Baur nem szokta elhibázni (32-31).

Az utolsó támadást a francia csapat elhibázta, s bár a német válogatott eladta a labdát, már nem tudta teljesen elszórakozni a végét (igaz, a játékvezetők nem adták meg Guigou szabályos gólját), s végül 32-31-re nyerve bejutott a vasárnapi döntőbe.

Ami az alsó ágat illeti, az olimpiai bajnok horvát csapat legyőzte a két évvel ezelőtti vb-aranyérmes spanyol csapatot, s Oroszország is megverte Izlandot.

Az 5-8. helyért:
Horvátország - Spanyolország 35-27 (16-12)
Oroszország - Izland 28-25 (16-14)

A további program, szombat (Köln):
a 7. helyért:
Spanyolország - Izland 14.00

az 5. helyért:
Horvátország - Oroszország 16.30