Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag esélyt sem hagyott a bajnoki címvédő MKB Veszprém együttesének a Pick Szeged a Budapest Bank férfikézilabda-liga döntőjének 4. mérkőzésén. A Tisza-parti csapat 16-10-es félidő után 25-23-ra nyert, s győzelmével 1996 után ismét aranyérmes lett.

Budapest Bank férfikézilabda-liga, döntő, 4. mérkőzés
Pick Szeged - MKB Veszprém 25-23 (16-10)
Szeged, 3500 néző
v.: Kékes Csaba, Kékes Pál
gól: Krivokapic 7/1, Vadkerti 6, Mezei 3, Berta 3, Andjelkovic 3, Bajusz 1, Bendó 1/1, Ilyés 1, illetve Iváncsik G. 6/3, Pásztor 4, Gulyás 3, Vujin 2, Gál 2, Putics 2/1, Eklemovic 1, Lazarov 1, Pérez 1, Gál 1
hetes: 6/2, illetve 6/4
kiállítás: 16, illetve 12 perc

"Vasárnapra százszázalékos leszek" - ígérte meg az edzői stábnak Kiril Lazarov, az MKB Veszprém kézilabdázója. A bakonyi városban oly' népszerű Kiro utolsó előtti veszprémi mérkőzésére készült (nyáron a CO Zagreb játékosa lesz), ahogy Csoknyai István másoderdző fogalmazott, a 75-80 százalékos erőállapotban lévő macedón világklasszis jobbátlövőre már nemcsak büntetődobásoknál számít a szakvezetés.

Mert bizony a címvédőnek minden bevethető emberre szüksége volt, a bajnoki döntő negyedik, szegedi mérkőzésének ugyanis úgy véghatott neki a Zovko-gárda, ha nem nyer, úgy a Szeged a bajnok.

Az a Pick Szeged, amely az alapszakaszban és a bajnoki döntő második meccsén is legyőzte a Veszprémet, s mivel a bajnok otthonában is elért egy bravúrt, helyzeti előnyben várhatta az összecsapást. A jegyek már elővételben elkeltek, még a kézilabdában ritka jegyüzérek is megjelentek Szegeden. Nem csoda. A gárda eddigi egyetlen bajnoki aranyérmét 1996-ban szerezte... Amíg a vendégeknél Lazarov, addig a hazaiaknál Ratko Djurkovic is játékra jelentkezett, utóbbi tíznapos rehabilitáció után próbálkozott meg ismét a játékkal.

A meccset a két balszélső gólváltása nyitotta, Vadkerti találatára Pásztor válaszolt. Úgy tűnt, jobban kezd a Szeged, 3-1 után azonban Vujin átlövésből, Iváncsik Gergő pedig a hetest védő Puljezevicről kipattanó labdát helyezte le a kapuban (3-3).

A 8. percben Lazarov is pályára lépett, ám Puljezevic az ő hetesét is kitornázta, a másik oldalon Krivokapic rontott, átok ült a büntetőlövőkön. Nem úgy Vadkertin, aki bolondot csinált a veszprémi baloldalból, vezérletével a 10. percre 7-3-ra nőtt az előny.

Döntőnek bizonyult a kapusok közötti különbség, ráadásul, amíg hazai oldalon minden összejött, addig a Veszprém támadásban betlizett. 8-3-nál Zdravko Zovko időt is kért, nem tudott mást tenni. Lazarov beállítását kockázatosnak ítélte, noha az átlövők közül Sesum és Vujin is betlizett, Gált a román óriás, Cosma váltotta. De ez sem segített.

A 17. percben Gulyás kapott két percet, ezt mindenki érzékelte, csak a közben pályára sántikáló Lazarov nem, aki a veszprémi támadás közben szépen jobbszélre húzta a labdát, ám társ nem lehetett ott...

A meccs gyakorlatilag húsz perc alatt eldőlt, 11-4-nél már érezni lehetett, ilyen közönség előtt, hétgólos előnyt nem herdál el véglegesen a csapat. 13-6-nál Vladan Matic is úgy érezte, itt a tanácsadás ideje, ez legalább arra elegendőnek bizonyult, hogy a félidő végéig kitartson a lendület (15-10)

A második félidőt Peric védése vezette be, a szerb kapus megfogta Bajusz büntetőjét, majd Lazarov és Pérez is meglőtte akciógólját (16-12). Kapkodóvá vált mindkét csapat játéka, a vendégek rengeteg labdát eladtak, a Szeged meg hiába szerzett labdákat, Vadkerti, majd Andjelkovic ziccerét is hatalmas bravúrral védte Tatai.

A gólszüneten a szerb légiósok lendítették túl a Szegedet, 16-12 után zsinórban négy gól következett, közben Vujin letaglózta a két fejjel kisebb Vadkertit, azonnal piros lapot kapott. A 45. percre ismét kicsit feltámadt a Veszprém, az addig tébláboló Gulyás kétszer is villant (20-15).

Ennél is közelebb lopózott a bajnok a hajrára, az 51. percben Iváncsik 23-19-re, két perccel később Gulyás 23-20-ra módosította az állást. 24-21-nél Matic hívta a pálya szélére tanítványait, de a lényeget Mezei mondta: "Nem kaphatunk ennyi gólt."

A hajrára Puljezevic lehúzta a rolót (akadt olyan pillanata a második félidőnek, amikor 70 százalékos védési mutató állt a neve mellett!), a sors sem akarta, hogy a Veszprém feltámadjon, de lehet, csak Iváncsik ijedt meg a ziccertől, amikor a lécre bombázott.

A végeredmény 25-23 lett, a Pick Szeged 3-1-re nyerte a bajnoki döntőt, s 1996 után lett ismét aranyérmes.

További eredmények, az 5. helyért, 3. mérkőzés:

Debrecen - Erste-Békési FKC 35-32 (20-13)