Vágólapra másolva!
Amíg a kezdőcsapat a pályán volt, sima mérkőzésnek tűnt, a cserélgetésekkel viszont ismét nehéz pillanatok vártak a magyar nőikézilabda-válogatottra a franciaországi világbajnokságon, amely végül 33-20-ra legyőzte Kongó legjobbjait, ám a második játékrész 0-7-es szériáját és a váratlan hullámvölgyeket gyorsan el kell feledni.

Eredmény, nőikézilabda-vb, E csoport, 2. mérkőzés:
Magyarország - Kongó 33-20 (18-9)
Nimes, 2000 néző
v.: Al Mutawa, Al Suwailem (kuvaiti)
gól: Tóth T. 8, Görbicz 7/2, Kovacsicz 5, Vérten 4, Mehlmann 3, Ferling 2, Szamoránsky 2, Szucsánszki 1, Szűcs 1, illetve Itoua 5, Leroy 3, Bassarila 2, Donguet 2/1, Menet 2, Assiana 2, Bouangoli 1, Okoye Mbon 1, Kimamba 1, Mavoungou 1
hetes: 3/2, illetve 3/1
kiállítás: 10, illetve 6 perc

Eddigi egymás elleni mérkőzéseik során 20 gólnál kisebb arányú győzelmet még nem aratott a magyar nőikézilabda-válogatott Kongó ellen - így remélni lehetett, hogy ezúttal nem ismétlődhet meg az a "csúfság", hogy egy szerényebb képességű csapat a második félidő közepén még szorossá tudja tenni azt eredmény Németh András tanítványai ellen.

A szakvezetés - nem a szójáték miatt - "sötét lónak" titulálta az ellenfelet, amelyről azt lehetett előzetesen tudni, hogy számos játékosa Franciaországban profiskodik, hogy az Afrika Játékokon ezüstérmet szerzett, ám a fináléban súlyos vereséget szenvedett Angolától, s hogy anyagi gondok ide vagy oda, alaposan megnehezítették a spanyolok dolgát vasárnap.

A két kimaradó ezúttal Tomori Zsuzsa és Balogh Beatrix lett.

Kongó kezdte az összecsapást, az első kapura lövést azonban Tóth eresztette meg, majd Vérten használta ki Kovacsicz kapufáját (2-0). A tétova támadójáték (kétszer is lépéshiba, illetve belemenés miatt vették el a labdát a kuvaiti játékvezetők) és a sok hiba révén a hatodik percre 3-3-ra alakult az eredmény.

Aztán Görbicz villant, egy pazar labdaszerzés után álompasszt adott Szamoránskynak, aztán Vérten szólózott, majd Tóth bombázott - pillanatok alatt 6-3-ra alakult az eredmény. A kitolt védekezésnek köszönhetően a "világ végéről" tüzeltek az afrikaiak, a 200. válogatott mérkőzésén védő Pálinger kiválóan védett, 8-3-nál időt is kért a kongóiak román mestere, Gheorghe Ionescu.

9-3-nál túlontúl is megnyugodott együttesünk, három kongói találat után Görbicz hetese, majd akciótalálata jelentett némi ébresztőt (11-6).

A huszadik percre már megnyugtató előnyt sikerült összehozni, kiderült, ha koncentrál a csapat, akkor a kongóiaknak semmi keresnivalójuk nincs. Franciaországi légiósok ide vagy oda, akadtak esetlen kézisek, még a dijoni Donguet sem okozott pozitív élményt - lehet, a tavaszi Achilles-ín-sérülése akadályozta a felugrásoknál...

Gyors lerohanást csupán a magyar válogatottat tudott felmutatni, a kapuban "gömbölyödő" Patricia Yende csak abban bizakodhatott, hogy egy-egy lövést véletlenül eltalálja. A félidő 18-9-es magyar előnnyel zárult.

A második játékrészt ismét az addig kispadon ülők kezdték, Herr, Kirsner, Hornyák, Szucsánszky és Ferling is lehetőséget kapott - utóbbi (hasonlóan a Japán elleni összecsapáshoz) góllal mutatkozott be. Hornyák egy kétperces kisbüntetéssel köszönt be, majd Szucsánszki sem kímélte a kongói kapust (21-10).

A sorcsere viszont nem járt zökkenőmentes átállással, Hornyák, majd Borbás büntetése miatt kettős hátrányban hagytuk kapaszkodni az ellenfelet, amelynek atlétikusabb játékosai éltek a nagyobb térrel.

Pillanatok alatt 21-17-re (!) alakult az állás, Németh András dühösen kapta le a pályáról Kirsnert, visszaküldte Tóthot, Görbiczet és Pálingert. S ha egy üzlet beindul, az addig jobbára lepkéző Okombi kapus kirúgta Görbicz hetesét, majd a győri irányító kétperces büntetést is kapott reklamálásért.

Döbbenet, de 7-0-s szériát produkált Afrika jelenleg második legjobb csapata, amikor Mavoungou kapufát lőtt tiszta ziccerből, a magyar edződuó kikérte idejét. "Valakinek kapura kell lőni, abból van a gól" - üvöltötte kétségbeesetten Németh András az egyperces fejmosás nyomán.

Tóth megfogadta klubedzője tanácsát, a Hypo balátlövője nagy góllal adta vissza a hitet társainak, a 46. percben Mehlmann is megtalálta az utat a hálóig (23-18). Szembetűnő volt, hogy csak a kezdősor volt képes felvenni a ritmust, Pálinger, Görbicz, Szamoránsky és Tóth remekelt, balszerencsére utóbbit orrvérzése miatt le kellett támogatni.

Az utolsó hét percnek már ismét komoly, nyolcgólos előnnyel vághatott neki a válogatott (28-20), a vége 33-20 lett, Spanyolország - de főleg a középdöntőbeli ellenfelek - ellen ennél sokkal nagyobb koncentrációra lesz szükség.

Németh András szövetségi kapitány: "Izgulni nem izgultam, nagyon mérges voltam. Felmentek a cserék, s bár mindenki csak egy-két hibát követett el, felhoztuk az ellenfelet. Koncntrálni kell, tűzben tartani minden játékost, de ha nincs mögötte teljesítmény, akkor nagyon nehéz. Azt hiszem, ezek után nem lesz többször sorcsere."

A csoport másik mérkőzésén:
Japán - Spanyolország 29-36 (17-15)

Miután a spanyol válogatott legyőzte Japánt, eldőlt, hogy a magyarok bejutottak a középdöntőbe. A két egyaránt négypontos gárda kedden 20.30-kor találkozik egymással, és amelyikük győz, az a maximális két ponttal megy tovább a legjobb 12 közé.

A magyarok ágán a spanyol, a román és a lengyel, valamint a német és a dél-koreai válogatott került a középdöntőbe.