Vágólapra másolva!
Egy gyatra első félidő és egy kiváló periódusokkal is bíró második játékrész során 28-26-ra győzött a magyar nőikézilabda-válogatott a világbajnokság középdöntőjének első összecsapásán. A Lengyelország elleni siker főhőse a 29. születésnapját ünneplő Pálinger Katalin volt.

Pincési László helyszíni tudósítása Dijonból

Eredmény, nőikézilabda-vb, középdöntő, 1. forduló:
Lengyelország - Magyarország 26-28 (13-11)
Dijon, 3000 néz
v.: Bord, Buy (francia)
gól: Pielesz 5/1, Majerek 4, Damiecka 4, Malczewska 3, Duda 3, Kudlacz 2, Duran 2, Zaleczna 2, Polencz 1, illetve Balogh B. 6, Mehlmann 5, Görbicz 4/2, Ferling 2, Tóth T. 2, Szamoránsky 2, Szűcs 2, Kirsner 2, Borbás 1, Hornyák 1, Szucsánszki 1
hetes: 2/1, illetve 2/2
kiállítás: 2, illetve 16 perc

A helyi Le Bien Public címlapján jelezte, a kézilabda-világbajnokság megérkezett Dijonba, ám a fotókon nem a magyarok vitték a prímet, hanem a repülőgépből éppen kiszálló spanyol csapat, illetve a Győr román légiósa, Aurelia Bradeanu. A lap 11. oldalán aztán a szerző elemezte a helyzetet: "Hongrie: Oublier le faux pas de mardi", azaz Magyarország: elfeledni a keddi ballépést" közcímmel.

Ennek szellemiségében is készült együttesünk, a legkönnyebbnek tűnő dijoni rivális, Lengyelország ellen győzni kellett mindenáron.

A csapatból ezúttal Vérten Orsolya és Tomori Zsuzsa maradt ki. A himnuszoknál a magyart félbevágták, de felfoghattuk jó előjelnek is, hiszen így a "balsorsig" sem jutottunk el. A vezetést Lengyelország szerezte meg, s Pálingernek köszönhettük, hogy a hatodik percben még mindig csak ez a gól árválkodott a kapunkban.

Görbicz első, máskor védhetetlen lövését Chemicz kapus védte, Mehlmann egy kapufával és egy gyatrább kísérlettel nyitott, de Tóth is a Lublin hálóőrébe bombázott. A kispadon közben az agyvérzés és a sírás felváltva kerülgette Zenon Lakomy kapitányt, annyi ziccert rontottak tanítványai. Pedig látszott, hogy alaposan feltérképezték a magyar védelem gyenge pontjait, s megpróbálták bejátszani a kilépő középső védők árván maradt helyét.

De a lengyel pontatlanság és Pálinger kéz a kézben őrizte az előnyt, Balogh és Tóth két nagyszerű góljával 16 perc után 7-4 állt a nevünk mellett. Lakomy azonnal váltott, Görbiczet Damiecka gondjaira bízta, alapjaiban megváltoztatva ezzel a magyar támadásokat.

Forrás: EPA

Kirsner mellett nem volt könnyű elmenni

8-8-nál utolérte Kirsneréket a lengyel csapat, a 25. percben pedig már ismét náluk volt az előny (11-10), a mellettem ülő helyi műsorközlő lemondóan csak annyit közölt: "sok-sok hiba."

Nos igen, a 13-11-es félidei eredmény egyik csapatra sem volt hízelgő. Ránk pláne nem.

A szünetben Németh András annyit változtatott, hogy Tóth Tímeát kispadra ültette, a védelem tengelyébe Szűcsöt és Hornyákot tette. A páros két blokk után gólokkal is bizonyított, 15-15-nél lengyel időkérés következett.

Lelkesedésben nem volt hiány, Mehlmann legjobb teljesítményét nyújtotta, Szucsánszki úgy örült góljának, mint egy kisgyerek, s miután a védekezés feljavult, az eredményben is alapos javulást tapasztalhattunk (16-21).

Mintha béklyó hullott volna le a kezekről, úgy mert a csapat megcsinálni taktikai variációkat, szélsőbefutásokat, állandósult a 4-5 gólos előny. Németh András nem győzte felváltva használni a "ne rohanj" és a "nyugi" kifejezéseket, ezt Görbicz meg is fogadta, mert kiélezett helyzetben pimaszul ejtett be egy büntetőt (23-27).

Az 57. percben Kirsnert kiállították, Pálinger azonban lehúzta Pielesz gyatra büntetőjét, majd kispárgázta Duda átlövését, ám a megnyugtató találatot csak pár másodperccel a lefújás előtt ejtette Balogh a lengyel kapuba.

A 28-26-os sikerrel együttesünk hárompontos, s közelebb került a negyeddöntőhöz.

Forrás: EPA

A találkozó után Pálinger duplán ünnepelhetett: 29. születésnapján meccset nyert a magyar csapatnak

Németh András szövetségi kapitány a találkozó után nem volt túlságosan elégedett: "A félidőben nagyon elkeseredett voltam. Hihetetlen, milyen sokszor nem összpontosítunk. Volt 10-15 perc, amikor régi önmagukat idéztük, tulajdonképpen ezzel nyertük meg a mérkőzést. Ezzel együtt sok a kiállítás, a szabálytalanság, ezek miatt sem találjuk a ritmust. Arra sincs magyarázat, hogy a játékosok nem azt csinálják a pályán, amit időkérés alkalmával kérek tőlük. Pihenőnap következik, remélem, rendezni tudjuk a sorokat. Egy magabiztos német csapat következik, jó lenne őket megremegtetni."

A pénteki szünnapot követően együttesünk szombaton, 14.30-kor a németek ellen lép pályára.