Vágólapra másolva!
Szégyen és kudarc: Magyarország nőikézilabda-csapata története során először kikapott Angolától, s a csalódást jelentő nyolcadik helyen zárta a franciaországi világbajnokságot.

Pincési László helyszíni tudósítása Párizsból

Eredmény, a 7. helyért:
Magyarország - Angola 36-37 (20-17)
Párizs, Bercy-sportcsarnok, 2 ezer néző
v.: Din, Dinu (román)
gól: M. Kiala 9, Almeida 8, Bengue 5/1, L. Kiala 5, Trindade 3, Eduardo 2, Fernandes 2, Bernardo 2, Calandula 1, illetve Görbicz 13/8, Szamoránsky 6, Vérten 5, Ferling 3, Tóth 3, Szucsánszki 2, Kovacsicz 2, Kirsner 1, Szűcs 1
hétméteresek: 1/1, illetve 8/8
kiállítások: 12, illetve 6 perc

Ha vannak felesleges mérkőzések egy világbajnokság életében, akkor azok az alsóházi helyosztók, azon belül is a két vesztes csapat 7. helyért lejátszandó összecsapása. A franciaországi nőikézilabda-vébén a sors ezt a szerepet Angolára és legnagyobb sajnálatunkra Magyarországra osztotta.

Annál ugyanis jóval többet vártunk együttesünktől, semmint a minimális célkitűzés eléréséért szálljon harcba. A zsinórban három zakónál (Korea, Oroszország, Franciaország) járó együttest már csak attól óvtuk, ne forduljon elő az a szégyen, hogy elszenvedi első vereségét afrikai csapattól.

Tóth Tímea bombáival és két Vérten-találattal indult az összecsapás, s bár sokáig fej-fej mellett haladtak a felek, a 15. percre, három gyönyörű Szamoránsky-akcióval sikerült 10-6-ra meglépni. A védelem ezúttal a helyzet magaslatán állt, Szűcs és Tóth jól tartotta távol a nagy lövőket, ha mégis sikerült bombázni, akkor Pálinger tette hozzá a játékhoz a maga bravúrjait.

Nyitottabbá tette védelmét az afrikai gárda, ezt ellensúlyozandó Ferling és Szucsánszki révén "kisemberek" jöttek, s okoztak gondot. A 23. percben még mindig 14-10 állt a nevünk mellett, ezen Bernardo, majd Marcelina Kiala faragott (14-12).

Pálinger helyére Herr érkezett, néhány bravúrt ő is bemutatott, az első játékrész 20-17-es magyar előnnyel ért véget.

A második játékrész elején Herrt gyorsan lecserélte Németh András, majd Szűcsöt kapta le a pályáról "Gabikám, meg kell támadni az ellenfelet, mire számítottál?!") felkiáltással, de a helyére küldött Hornyák is mindössze két támadást élt meg. Lecserélésekor csak annyi hallatszott: "Ennyit meg tudsz csinálni a kézilabdából? A nézők a lelátón ülnek..."

24-24 után Szucsánszki, majd Szamoránsky góljával kettőre nőtt az előny, a 41. percre viszont ismét 27-27-re alakult az eredmény. A nehéz helyzetekben - mint korábban annyiszor - Görbicz vette vállára a csapatot, zsinórban szerzett három találatával visszahozta a kétgólos különbséget.

Az utolsó tíz percnek azonban már döntetlenről futtak neki a felek, továbbra is csak Görbicz talált el a kaput (kivételt egy szép Szucsánszki-találat jelentett), az angolaiak egyre inkább megtalálták a beállós Benguét. Az 55. percben Marcelina Kiala nyolcadik és kilencedik találatával Angola jutott kétgólos előnyhöz...

36-34-nél Kirsner, majd Vérten talált be (36-36), Pálinger kivédte Eduardo ziccerét, Bengue viszont nem rontott büntetőt (36-37). A közönség Angola mellé állt, szűk két perccel a lefújás előtt, egygólos előnyénél Jeronimo Neto kért időt.

Pálinger kétszer is bravúrral védett, az utolsó tíz másodpercre Németh András is magához hívta a lányokat - de ez sem segített. Magyarország története során először kikapott Angolától, s a csalódást jelentő nyolcadik helyen zárta a világbajnokságot.

Németh András: "Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült teljesíteni a célkitűzést, és a legjobb hét között végezni. A játékosok nem tudtak egymásért küzdeni, nem voltunk igazi csapat. Így aztán az a szégyen is megesett velünk, hogy Angolától kikaptunk. Pedig a legjobb négy között szereplőkkel - akikkel találkoztunk a vb-n - jó a mérlegünk: legyőztük a románokat, döntetlent játszottunk a németekkel, és egy góllal kaptunk ki az oroszoktól. Csak éppen a papíron nálunk gyengébbek ellen nem ment, mert képtelenek voltunk a pályán harcolni. Sok tanulságot hozott ez a torna. Egy-két poszt 'lyukas' volt, nem volt megfelelő ember, míg a húzóemberek hosszú tornán nem tudnak végig remekelni. Fájó, hogy csak a nyolcadikok lettünk."