Vágólapra másolva!
A január 17-27-e között Norvégia ad otthont a 8. férfi kézilabda Európa-bajnokságnak. Az [origo] a szokásos hírek és tudósítások mellett Zsiga Gyula, a Budapest Bank-FTC nőikézilabda-csapata vezetőedzőjének szakértő segítségére is számíthat.

"A spanyol és a német mérkőzéshez képest lassabb játékot hozott a fehéroroszok elleni találkozó, de a csapat és a játékosok jól oldották meg a feladatot.

Az első játékrészben talán éppen azok a gyors támadások hiányoztak, amelyekkel a spanyolokat megvertük. De ezt köszönhető volt annak, hogy ellenfelünk a végletekig kijátszotta támadásait, azaz eleve kevesebb akció futott, mint amihez a korábbi meccseken szoktunk.

Ekkor főleg a balkezesekre épültek a játékok, egyik oldalon Nagy Laci, a másikon Kurcsev villogott, de Eklemovics már ebben a periódusban is jól játszott, szélességben nagy területet mozgott be.

A szünetben a szakvezetés váltott, s jó húzásnak bizonyult az 5+1-es védekezés. Hogy miért? Egyrészt az első negyedórában négy gólt kaptunk összesen, a területeket jól zárták a védők, labdákat szereztünk. Ebben a periódusban mentünk el először pár góllal. Védekezésben egész meccsen 12-13 labdát blokkoltunk, ez kiváló teljesítmény.

Ráadásul Puljezevicsnek sokat segítettünk, amíg az első játékrészben a távoli közbelövésekkel nem tudott mit tenni, addig a második játékrészben már bírt az ellenféllel, hiszen kiváló 'ziccerkapus'.

Amíg szélsőink a németek ellen nem villogtak, most minden összejött, köszönhetően a második félidő sok labdaszerzésének, Császár beállításával pedig pergőbbé vált a támadójáték.

Sokan talán kritikával illetik a beállós teljesítményt. Nos, ezek a játékosok a laikusok számára láthatatlan, mégis létfontosságú munkát végeznek. Gál például elvitte a védőket, zárt, sokat dolgozott. Amennyiben csak úgy mérlegelünk, hogy egy játékos mennyi gólt lő, az fals információt ad.

Amit már korábban is említettem, ezúttal is megfigyelhető volt: minden játékos szerves részét alkotja a gépezetnek, egységes a csapat, nem érzékelhető, hogy cserélgetünk. Jó érzés látni, hogy védekezésben több formációval tudunk előrukkolni, s ezek többféle összetételben is működnek.

A válogatott fejben is felnőtt feladatához, érett játékosok játszanak, ennek meg kell mutatkoznia a középdöntőben is."