Vágólapra másolva!
Újabb sorsdöntő összecsapás várt a magyar férfikézilabda-válogatottra a norvégiai Európa-bajnokság középdöntőjében, de sajnos éppen az olimpiai kvalifikációért folytatott harcban riválisnak számító Izland ellen betlizett csapatunk, amely 36-28-as vereséget szenvedett.

Eredmény, férfikézilabda-Eb, középdöntő, II. csoport, 2. forduló:
Magyarország - Izland 28-36 (16-16)
Trondheim, 3000 néző
v.: Reisinger, Kaschütz (osztrák)
gól: Mocsai 6/5, Laluska 5, Nagy L. 5, Ilyés 2, Császár 2, Iváncsik G. 2/2, Iváncsik T. 2, Gál 1, Eklemovics 1, Zubai 1, Törő 1, illetve Gudjonsson 11/1, Sigurdsson 6/2, Stefansson 5/1, Gunnarsson 5, Petersson 4, Geirsson 2, Jonsson 2, Hallgrimsson 1
hetes: 8/7, illetve 6/4
kiállítás: 8, illetve 6 perc

Olimpiai kvalifikációs, sőt, Eb-elődöntős álmokat dédelgetett az Izland elleni összecsapás előtt férfikézilabda-együttesünk. A statisztika mellettünk szólt, hiszen az északiak ellen kiváló mérleggel rendelkezett együttesünk, hiszen az eddigi 35 összecsapásból 22 magyar, 11 izlandi győzelem mellett kétszer végeztek döntetlenre a felek.

Amíg a magyar együttesnek minden oka megvolt az örömre és a bizakodásra az eddig nyújtott forma alapján, addig Izland számára csalódás a kontinensviadal. Az északiak eddig mindössze egyetlen győzelmet arattak, a nyeretlenül kieső Szlovákia elleni 28-22-es siker jelentette a középdöntőbeli részvételt.

Alfred Gíslason kapitány el is mondta, nem túl optimista, hiszen a csapatnak egy cseppnyi önbizalma nem maradt, s a játékosok nem tudták még feldolgozni az eddig összecsapások okozta csalódottságot.

A még be nem nevezett Nagy Kornél mellett Grebenár Gábor ült fel a lelátóra, kapuban Puljezevics Nenad kezdett, míg támadásban hosszú idő után ismét ott volt a pályán Mocsai Tamás, aki az utóbbi mérkőzéseken csak epizódszerephez jutott.

A szegedi hálóőr jelenléte magával vonzotta az 5+1-es védekezést, amelynek "csúcsán" Zubai zavart. Támadásban viszont eddig nem látott figurával kezdtünk: a jobbátlövő Mocsai és a balátlövő Ilyés között Nagy László irányított. A húzás abszolút bejött, hiszen barcelonai légiósunk remekül osztogatott, mellesleg Mocsaival együtt gólérzékeny is volt, a 9. percben 6-3-at mutatott az eredményjelző.

A 12. percben Gislason időt kért, 4-8-as eredménynél nem is tehetett mást. A következő tíz percre meg is tette hatását mondandója, mert nemcsak összekapta magát együttese, de a 23. percben Stefansson hetesből egyenlített (12-12).

A mérkőzés ezen időszakában ismét megmutatkozott a beállós elleni védekezésünk gyenge pontja, szerencsére Nagy kiismerhetetlen játéka és Mocsai biztos büntetőértékesítése még hatásosnak bizonyult.

A 28. perc elején Skaliczki László is időt kért. "Nincs semmi fault" - hiányolta az ütközéseket a kapitány, miközben Puljezevics csak azt hajtogatta, "ez nem normális" - mármint, hogy az izlandi támadók úgy kerülnek ziccerbe, ahogy akarnak.

A félidő 16-16-os döntetlenje után 18-17-nél először volt Izlandnál az előny, de butaság butaság hátán következett játékunkban, előbb Herbert kapott kétpercet egy ippont érő dobásért, majd Eklemovics gondolta úgy, ha a labdát elveszíti, akkor kezénél fogva lerántja ellenfelét.

A kettős emberhátrányból nagyon rosszul jöttünk ki, 18-21-nél, majd 19-24-nél nyoma sem volt már a meccs elején látott magabiztosságnak és fifikának. A 41. percben Skaliczki László nem bírta tovább, időt kért.

Forrás: MTI

Ilyésnek nem volt esélye a túlerővel szemben

Fazekas állt a háló elé, a csapat visszazárt hatosfalra, de újabb két elrontott ziccert követően tovább mélyült a különbség (19-26), miközben Hreidar Gudmundsson kapusból héroszt faragtunk. A 45. percben Sverre Jakobsson ütésért piros lapot kapott, majd miután Fazekas két védés után egy büntetőt is kifogott, felcsillant némi kis reménysugár.

Ez tartott is bő másfél percig, az utolsó tíz perc mínusz hatról indult (22-28), s ebből már nem jöhettünk ki győztesen.

Mivel a csütörtöki, utolsó fordulóban Németország ki-ki mérkőzést játszik Svédországgal, skandináv vereség és egy esetleges magyar győzelem Franciaország ellen azt jelentené, hogy a gólkülönbség dönt a csoport 3. helyéről.

Izland 36-28-as sikere nem a javunkat szolgálja, most már nem elég, hogy más kezében van a sorsunk, de olimpiai esélyeink is alaposan megcsappantak.

Skaliczki László szövetségi kapitány: "Közel sem tudtunk olyan teljesítményt nyújtani, mint korában. Mind fizikálisan, mind fejben fáradtak voltunk, az izlandiak fokozatosan felőröltek bennünket. Nem tudtuk őket tartani, ugyanakkor támadásban nem járattuk elég gyorsan a labdát. Csütörtökön a franciák ellen kell megmutatni, hogy képesek vagyunk a cél elérésére."