Vágólapra másolva!
A durvaság, a brutalitás térnyerése miatt a Magyar Televízióban nem lesz látható az idei férfikézilabda-bajnokság egyik döntője sem - jelentette be Schulek Csaba sportfőszerkesztő.

Bár szó volt róla, a 2008-as férfikézilabda-bajnokság öt döntőjéből egyik meccset sem közvetíti a Magyar Televízió - áll a közmédium [origo]-hoz eljutattott közleményében. A Sport Főszerkesztőséget vezető Schulek Csaba a döntést indokolva elmondta, hogy "elfogadhatatlanok a kézilabdában elharapódzott sportszerűtlen megnyilvánulások, és annak is véget kell vetni, hogy az erőszakos játéknak nincs következménye. A közszolgálati Magyar Televízió a maga részéről levonta a konzekvenciát: nem ad teret sport helyett brutalitásnak a képernyőn".

A sportfőszerkesztő szerint "nem volt méltó sem a kézilabda, sem a magyar sport, sem a Magyar Televízió értékrendjéhez" a Magyar Kupa-döntő m1 csatornán közvetített múlt hétvégi meccse, a Pick Szeged és az MKB Veszprém döntően külföldi játékosokból álló csapatának összecsapása. Az akkor látott erőszakos jelenetek miatt telt be a pohár a köztévében.


"A Magyar Televízió és a TeleSport elkötelezett híve a magyar sportnak és a sportszerűségnek" - hangoztatta Schulek Csaba. Hozzátette: egyes labdajátékok magyar bajnokságain olyan küzdelmek is előfordulnak, amelyek már kevéssé a sportról, sokkal inkább az üzletről szólnak, ráadásul szembe állítanak szurkolótáborokat és városokat. "A vezető nemzeti közszolgálati tévé nem asszisztálhat a sport megbecstelenítéséhez" - fogalmazott a sportfőszerkesztő.

A bajnoki döntő első két meccsét a Sport1 közvetíti, az MTV az eredeti terv szerint egy későbbi összecsapást tűzött volna műsorra.

A Veszprém és a Szeged múlt vasárnapi kupadöntőjét a Tisza-partiak nyerték, mérkőzést a számos alattomos szabálytalanság és mindvégig sportszerűtlen légkör jellemezte.

Döbbenet - a Magyar Kézilabda Szövetség sajtóközleménye

"A Magyar Kézilabda Szövetségben megdöbbenéssel tapasztaltuk a férfi kézilabda bajnoki döntő mérkőzéseinek letiltását a Magyar Televízió képernyőjéről. Meggyőződésünk, hogy az eddigi kitűnő együttműködésünk alapján a sportág és annak nagyszerű szereplői nem érdemlik meg ezt a diszkriminációt. Őszintén bízunk abban, hogy a Magyar Televízió vezetői felülvizsgálják mai döntésüket."

Sinka László
főtitkár

Diószeghy Zsolt
kommunikációs igazgató