Vágólapra másolva!
A magyar nőikézilabda-válogatott vereséggel kezdett a Macedóniában zajló Európa-bajnokságon, miután az A csoport első fordulójában 27-21-re kikapott az augusztusi olimpiai negyeddöntőben legyőzött Romániától.

VIII. Nőikézilabda-Eb, A csoport, 1. forduló:
Magyarország - Románia 21-27 (9-11)
Szkopje
gól: Görbicz, Tomori 5-5, Szamoránsky, Szűcs, Hornyák 2-2, Balogh, Vérten, Szucsánszki, Vincze, Kovacsicz 1-1, illetve Neagu, Lecusanu, Manea 5-5, Ardean-Elisei 4, Maier, Fiera 3-3, Amariei 2

Prológ:
Van, akinek a második nap az első: jelen esetben - többek között - ezt mondhatta el magáról a magyar válogatott is, hiszen Pálingerék a Macedóniában zajló Európa-bajnokság második napján mutathatták meg magukat először, mégpedig a nagy rivális Románia ellen.

Augusztusban, a pekingi olimpián a negyeddöntőben találkozott egymással a két csapat: akkor a románok számítottak lényegesen esélyesebbnek, azonban az utolsó csoportmeccsen Dél-Koreától demoralizáló vereséget szenvedő magyar válogatott nagyon összekapta magát, és egészen elképesztő formajavulásról tanúbizonyságot téve valósággal lemosta ellenfelét.

Az ötkarikás játékok befejezése óta eltelt három hónapban mindkét együttes alaposan átalakult: volt kapitányváltás (itt Hajdu János helyett Imre Vilmos, ott a rettegett Gheorghe Tadici helyett Radu Voina), és a játékoskeretekben is jelentős változás történt.

Magyar oldalon Ferling Bernadett (a Dunaferr irányító-átlövője gyermeket vár) és Pigniczki Krisztina lemondta a válogatottságot, Tóth Tímea egészségügyi okok miatt nem utazhatott Macedóniába, míg Borbás Rita a keretbe sem kapott meghívást.

Forrás: MTI

Lecusanu nagyszerűen játszott, nem lehetett tartani

Román részről Stanca, Bradeanu, Bese, Varzaru és Olteanu után Luca sem vállalta a szereplést, míg a kapus Pislaru májgyulladás miatt marad le a kontinensviadalról. A keretben azért van ismerős, hiszen Paula Ungureanu korábban a Dunaferrt erősítette, míg Daniela Crap a Debrecen játékosa.

A mérkőzést megelőzően Herr Orsolya belázasodott, így ő, valamint Sopronyi Anett maradt ki a mérkőzésre nevezett keretből.

Első félidő:
A magyar válogatott kezdte a mérkőzést, a rögtön az első támadásból megeresztett Tomori-lövést könnyedén védte Dinu. A másik oldalon Pálinger is hárítani tudott, a következő magyar támadásnál Bulath a felső lécet találta telibe.

A negyedik percig kellett várni az első gólra, ezt Neagu szerezte, miután átlőtte a szétnyíló magyar falat. Ezután egy elhibázott magyar támadás, majd egy Maier-ejtés, és máris 0-2.

Szamoránsky egyedül állt szemben Dinuval, a román kapus azonban a ziccert is fogta, egyelőre nem lehet neki gólt lőni. Az ellentámadásból ismét Neagu villant, már három gól a román előny.

Tomori sodródott be a bal oldalon, ezt már nem védhette a román kapus. Ezután egy rendezetlen védekezést használtak ki a románok, visszaállítva a háromgólos különbséget. Görbicz belőtt egy Tomori által kiharcolt hetest, kapaszkodunk.

Szép román gól beállóból, először négy gól a különbség, szerencsére Szamoránsky gyorsan farag a hátrányból. A románoké az első kiállítás, Fiera azonban emberhátrányból is betalál, újra mínusz négy.

Gyors Vérten-gól, majd Kovacsicz-lerohanás, két gyors góllal csökkentettük a hátrányt. Szamoránskyé az első magyar két perc, Fiera rögtön büntet, újra mínusz három. Tomori tüzel bátran, egyelőre azonban nem túl pontosan, szerencsére Pálinger jól véd, így nem tudnak meglépni a románok.

Hölgyek korát nem írjuk le, maradjunk annyiban, hogy Dinu nem rövid pályafutása eddigi egyik legjobb teljesítményével keserít minket. Emberhátrányban heteshez jutnak a románok, elhibázzák, de így sem tudunk létszámfölényben közelebb lopózni az ellenfélhez.

Sőt, Manea is gólt lő, újra négy gól a román előny, Imre Vilmos időt kér. Jön Szűcs, Hornyák és Balogh, utóbbi rögtön kiharcol egy büntetőt, amit Görbicz értékesít. Hornyák is összehoz egy hetest, Görbicz ezt is belövi, már csak két gól a hátrány.

Villan a harmadik időkérés utáni csere, Szűcs Gabriella jobb keze, egy gólra jön fel a magyar válogatott, azonnal időt kérnek a románok. Szűcs kapufát, a kipattanóból Maier gólt lő, így lesz egál helyett magyar szempontból mínusz kettő.

Szucsánszki faulttal együtt szerzett remek gólt, így összehozott egy emberelőnyt is. Kovacsicz egyenlíthetett volna egy gyors indításból, azonban Dinu ezt a ziccert is védte. Pálinger hárította Maier hetesét, majd Görbicz lépéshibáját követően egy ziccert is, méltó párja a remeklő Dinunak.

Forrás: MTI

Szucsánszki nagyot hajtott, de még szoknia kell a világversenyek légkörét

A félidő hajrájában újabb román hetes, plusz egy két perc Baloghnak, nem volt jó bolt. Hetes bent, 9-11 a szünetben.

Második félidő:
Emberelőnyben és góllal kezdte a második játékrészt a román válogatott. Görbicz első akcióból elért találatával válaszolt, de gyorsan szép gólt ejtett Maier is.

Óriási rohanásba kezdtek a csapatok, mindkét oldalon potyognak a gólok, egyelőre azonban nem tudunk közelebb kerülni az ellenfélhez (igaz szerencsére távolabb sem).

Hornyák góljával ismét egy gólra jöttünk fel, ráadásul újra magyar emberelőny. A győri átlövő a kiállítás után hetest harcolt ki, Görbicz azonban elrontotta a büntetőt, így nincsen egyenlítés. Sőt, egy újabb román kontra, és Elisei góljával megint kétgólos a román előny, majd jött Lecusanu, és újra mínusz három.

Neagu elhajlásból lőtt remek gólt, már négy góllal vezet Románia. Lecusanu hetesből talált be, a mérkőzés során először öt a különbség, szerencsére nem sokáig, hála Vinczének. Újra hetes, újra Lecusanu, újra öt. Szamoránsky, négy.

Manea fordult be beállóból, először vezetnek hattal a románok. Dinu megfogta Szucsánszki hetesét, Pálinger pedig Maier ziccerét, így legalább nem lett hét. Egy ideig, mert jött Amarei és időkérésre kényszerítette Imre Vilmost (kérdés, nem túl későn-e).

Irányító nélkül, három átlövővel a magyar válogatott, Tomori eszméletlen nagy gólt lőtt. Megint Tomori, megint gól, már "csak" öt.

Sok a hiba, ráadásul elfogyni látszik a lendület. Láttunk már hasonló helyzetből fordítást (2007-es férfi vébé, magyar-dán meccs), de innen már nagyon nehéz.

Talán az utolsó esély: Görbicz hetesből eredményes, mínusz öt. Tomori szedi össze a labdát a nagy kapkodásból, már csak négy gól a hátrány!

A végén nagy rohanás, de nem sikerül közelebb kerülni az ellenfélhez, amely a hajrára időt kért, de ez már nem osztott, nem szorzott, a vége hatgólos román győzelem.

Így láttuk mi:
Az első játékrészben nem okozott csalódást a pekingi olimpia óta alaposan átalakult, új szövetségi kapitánnyal dolgozó magyar válogatott, amely bár messze nem játszott jól, nagyszerű küzdőszellemről tanúbizonyságot téve nagyon szívósan tartotta a lépést a román csapattal.

Többször is négygólos hátrányt ledolgozva jutottak az egyenlítés küszöbére Imre Vilmos "lányai", azonban vagy egy elrontott hetes, illetve támadás, vagy egy eladott labda mindig meghiúsította azt.

A második félidő elején a románok nagy rohanásra kényszerítették a magyar csapatot, amelyben sajnos nem az első félidei visszafogott támadójáték javult fel az elfogadható védekezés szintjére, hanem a védőmunka hatékonysága esett vissza jelentősen.

Ennek nem is lehetett más eredménye, mint az, hogy a román válogatott lassan, de biztosan növelte előnyét, amely a mérkőzés egyes szakaszaiban már hétgólos is volt. Ekkor felsejlett egy súlyos vereség rémképe, azonban a kritikus pillanatokban többször úgy összekapták magukat Görbiczék, hogy az optimista szurkolók már elérhető közelségben látták az ellenfelet.

Ezekben az 1-2-3 gólos felzárkózásokban azonban elfáradt a magyar csapat, így tulajdonképpen egy percig sem forgott veszélyben a románok biztos győzelme.

A sok hibával játszó magyar válogatottból talán egyedül Pálinger hozta, amit az elmúlt években megszokhattunk tőle, a többieknek egy-egy felvillanáson kívül nem sokra futotta.

Folytatás pénteken Dánia ellen, ha pedig feleakkorát javul a csapat, mint az olimpián a dél-koreai és a román meccs között, akkor reális az esély a skandinávok legyőzésére.

Imre Vilmos szövetségi kapitány: "Rengeteg helyzetet hagytunk ki és sok technikai hibánk volt. Ezen kívül ki kell emelni a román kapus, Dinu teljesítményét. Feltétlenül javítani kell az átlövések és a ziccerek kihasználásán. Benne volt, hogy vereséggel rajtolunk, mert a rivális nagyon erős, de ennél jobb játékot vártam."