Vágólapra másolva!
A továbbjutás szempontjából sorsdöntő mérkőzést nyert a magyar nőikézilabda-válogatott Franciaország ellen a macedóniai Európa-bajnokságon. A 29-26-os siker azt jelenti, a válogatott bejutott a középdöntőbe, ahol egy pontról folytatja a küzdelmeket.

Eredmény, VIII. nőikézilabda-Eb, A csoport, 3. forduló:
Magyarország - Franciaország 29-26 (15-14)
Szkopje, 500 néző
v.: Andersen, Sodal (norvég)
gól: Görbicz 9/6, Tomori 4, Vincze M. 4, Szamoránsky 3, Bulath 3, Szűcs 2, Kovacsicz 2, Szucsánszki 1, Hornyák 1, illetve Kamto 7, Tounkara 6, Spincer 4/4, Dembele 3, Pineau 3, Baudouin 1, Limal 1, Ayglon 1
hetes: 8/6, illetve 5/4
kiállítás: 10, illetve 6 perc

Ahogy azt a dánok elleni ikszet követően már mindenki kiszámolta (matekzsenialitás nem kellett hozzá): a Franciaország elleni mérkőzés hatalmas csatát ígért, hiszen mindkét csapat számára a továbbjutás volt a tét. Amíg a magyarok már döntetlennel is középdöntőbe kerültek volna, Olivier Krumbholz tanítványai számára csak a győzelem jelenthette ugyanezt.

A franciákkal korábban 40 alkalommal mérkőzött meg a magyar válogatott, 26 győzelem és egy döntetlen mellett 13-szor nyertek a gallok. Utoljára október 14-én, az aarhusi Világkupán meccseltünk ellenük, akkor 29-23-ra kikaptunk...

A csapatban nem lehetett ott Vérten Orsolya, a győri balszélsőnek nem javult annyira a bokasérülése, hogy a szakvezetés meg merje kockáztatni szerepeltetését. A másik kimaradó Pastrovics Melinda lett.

Nem kezdte jól a mérkőzést a csapat, 2-5 és 3-6 után azonban Imre Vilmos kiváló érzékkel húzta meg azt a cserét, amit ilyen korán talán kevesen mertek volna: a hét lövésből semmit sem fogó Pálinger helyére Herr Orsolya érkezett, aki két ziccerrel bizonyította, jó döntés volt pályára küldése.

5-7 után zsinórban öt gólt szerzett az együttes - Görbicz hármat, Tomori kettőt - 10-7-nél, hat perc után kapott csak gólt Herr. Amíg a félidő első felében a szélsők és a beállós Kamto azt csinált a védőkkel, amit csak akart, a helyzet annyiban változott, hogy őket ideiglenesen meg tudta állítani a gyors visszarendeződés.

A hajrában ugyan 13-13-nál egyenlített az ellenfél, a szünetre azonban 15-14-es magyar vezetést mutatott a szkopjei eredményjelző.

Forrás: MTI

A második félidő még rosszabbul kezdődött, mint az első: a Herr kiállítása miatt visszatérő Pálinger szomorúan konstatálhatta, hogy a 36. percre 19-15-re már a franciáknál volt a komoly előny. Aztán Pálingert fejbe lőtték, herr visszaállt, zsinórban három elképesztő ziccert fogott, s 19-19-nél ismét megnyugodhatott a magyar szurkolótábor.

A félidő közepén fej-fej mellett haladtak a csapatok (tegyük hozzá, a kapufa velünk volt, nem egyszer, s nem kétszer!), majd a 49. percben a minden mérkőzésen pályára lépő, ám gólt nem szerző átlövő, Bulath Anita kétszer is betalált, Szucsánszki gólját követően, 25-22-nél pedig érezni lehetett, kézben van, s meglesz a mérkőzés.

Forrás: MTI

Az utolsó két percre egyértelművé vált, a magyar csapat ott lesz a középdöntőben. Az utolsó gólt Bulath lőtte (Herr még kirúgta Spincer hetesét), a végeredmény 29-26 lett.

A magyarok a mostani sikerükkel magukkal vitték a románok elleni 27-21-es vereséget és a dánokkal szembeni 26-26-os döntetlent. A középdöntő első fordulóját kedden rendezik Ohridban, az első ellenfél Ukrajna lesz.

Imre Vilmos szövetségi kapitány: "Borzasztóan erős csoportból sikerült a továbbjutás. Fordulatos, nehéz meccsen vagyunk túl. Most mentálisan erősebbek voltunk, mint a franciák. Sokan hozzátettek a sikerhez, igazi csapatmunka volt. Sokat kellett cserélni, mert számítottunk rá, hogy a franciák diktálják majd az iramot, és fontos volt, hogy frissebbek maradjunk a hajrára. Herr volt a legjobb most, és azért került ezúttal a csapatba Pálinger mellé, mert az októberi Világkupán remekül védett a franciák ellen."

Az A csoport végeredménye: 1. Románia 6 pont, 2. Dánia 3, 3. Magyarország 3, 4. Franciaország 0.