Vágólapra másolva!
Veszprémben mindenki értetlenül áll a vasárnap hajnalban történtek előtt, amikor a helyi kézilabda-csapat tagjai összetűzésbe keveredtek egy társasággal, és a dulakodás végén az MKB Veszprém 26 éves román beállósa, Marian Cozma gyilkosság áldozata lett. Két másik játékos, Zarko Sesum és Ivan Pesic is súlyos sérüléseket szenvedett késszúrásoktól, valamit rúgásoktól, ők már túlvannak az életveszélyen. A Veszprém társadalmi elnöke szerint az incidens akkor robbant ki, amikor a szórakozóhelyen feltűnt banda bántalmazta az egyik pultoslányt.

Amikor megállunk az első veszprémi benzinkútnál, és útbaigazítást kérünk, a kutas már mondja is: "A Patriótát keresik, ugye, ahol szegény Cozmát agyonszúrták? A belvárosban van a bár, de úgy tudom, a rendőrök lezárták az utcát."

Tényleg lezárták. A kijárat előtt, a kövezeten vöröslő vértócsát azonban még a vigasztalanul zuhogó eső sem tudta elmosni. A rendőrségi szalagokon kívül tucatnyi szurkoló gyűlt össze, a földön mécsesek százai, a falnak támasztva a halálra késelt román kézilabdázó gyászszalagos fotója.

Senki nem tud semmit, még kósza információkra sem hagyatkozhatunk, ám amikor megérkezünk az Arénához, az MKB-Veszprém nyáron átadott, impozáns csarnokához, Hunyadfalvy Ákosba, a klub társadalmi elnökébe botlunk. Hunyadfalvy neves veszprémi ügyvéd, negyedszázada praktizál a városban. Felmegyünk a klubszobába, Hunyadfalvy nyílt, szókimondó.

- Tudják-e, mi is történt vasárnap hajnali egy óra tájban a szórakozóhelyen?
- Kézilabda-klubunknál van egy sok-sok éves hagyomány, hogy a jeles eseményeket - esküvő, gyermekszületés - megünneplik. Szombaton este válogatott szélsőnk, Iváncsik Gergő fia születésének örömére gyűltek össze a játékosok egy belvárosi szórakozóhelyen, a Patriótában. A világbajnokságon több veszprémi kézilabdázó szerepelt, nemcsak a magyar, hanem a román, a szerb és a horvát válogatottban is, szombaton volt az első meccs - MK-nyolcaddöntő a Balatonfüred ellen - a vb óta, ezt követően gyűltek össze a fiúk, hozzátartozóikkal együtt a Patriótában. Ide tódult be hajnali egy óra tájban egy húsz-harmincfős társaság, és minden előzmény nélkül belekötött az ott kulturáltan szórakozó veszprémi kézilabdázókba... Biztonsági kamera rögzítette a történteket, a felvételek elemzése alapján azonosíthatók az elkövetők. A szemtanúk szerint egy városszerte ismert és rettegett enyingi bandáról van szó, az egyik verzió úgy szól, hogy nem akarták kifizetni fogyasztásuk ellenértékét, erre a pultos hölgy figyelmeztette őket, mire a lánynak beleverték a fejét a pultba, de úgy, hogy el is törött az állkapcsa. Cozma - aki a táncparketten táncolt - a pultoslány segítségére sietett. Erre hat-nyolcan közre fogták a 211 centis beállóst, felvonszolták az utcára, s ott szíven szúrták. A legdöbbenetesebb a dologban, hogy azt a két játékostársát, akik megpróbálták élesztgetni az eszméletét vesztő Cozmát, tehát a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet, ugyancsak fejbe rugdosták és megkéselték - Pesicset vesén szúrták, s a kórházban el is kellett távolítani az egyik veséjét, Sesum súlyos arcsérüléseket szenvedett.

- Mi lesz most?
- Fogalmam sincs, valamennyien a történetek hatása alatt állunk. Vasárnap a spanyol Ademar Leónnal játszanánk idehaza BL-középdöntő-mérkőzést, e pillanatban még fogalmam sincs, le tudjuk-e játszani a meccset.

Lassan mindenki megérkezik az Arenába, Magyarádi Csaba, a klub gazdasági elnöke, Mocsai Lajos vezetőedző, s befut - a városi kórházból - Gyenesei István, a sportért is felelős miniszter. Gyenesei arról beszél, hogy már reggel értesült a történtekről, s konzultált Draskovics Tibor rendészeti miniszterrel, a lehető leggyorsabb és legszigorúbb intézkedést kérve.

Forrás: [origo]

A bűntény helyszínét lezárta a rendőrség

Debreczenyi János, Veszprém polgármestere - szintén a kórházból érkezve - azt mondta: "A mi városunkban nemhogy ilyen tragikus eseményre, de ennél enyhébb esetekre sem került sor, itt, Veszprémben még pofon sem nagyon csattan el. Különösen tragikus és elgondolkoztató, hogy kommandószerűen megérkezik egy banda egy szórakozóhelyre, s ott a békésen beszélgető társaság egyik tagját felvonszolja az utcára, s hidegvérrel leszúrja, két társát pedig súlyosan megsebesíti... Határozott intézkedésekre van szükség, melyeknek preventív, elrettentő ereje van."