Vágólapra másolva!
Marian Cozma halála, egy vb-6. és egy vb-9. hely, egy elbukott Bajnokok Ligája-döntő, kis bundabotrány és a kapitányválasztás körüli mizéria - ezt hozta a 2009-es év a kézilabdasport számára. Rendhagyó összeállításunkban az esztendő tíz legérdekesebb eseményét elevenítjük fel Hajdu János, a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatójának kommentálásában.

Férfikézilabda-vb: 6. lett a magyar válogatott

Története során harmadik legjobb világbajnoki szereplését érte el a magyar férfikézilabda-válogatott a januári, horvátországi eseményen. Az együttes korábban négyszer végzett a legjobb hatban: 1986-ban második, 1997-ben a negyedik, 1990-ben és 2003-ban a hatodik volt. Utóbbi helyezést sikerült ezúttal is megcsípni, a helyosztón Németország 28-25-re diadalmaskodott.

Hajdu János: "Jó eredményt értünk el, nagyon örülök annak, hogy a csapat az irányításommal a világ élvonalában maradt. Sajnos helyzetünket alapvetően befolyásolta a rendkívül erős sorsolás, hiszen egy ágon szerepeltünk a későbbi döntős francia és horvát válogatottal is. De összeszokott, érett csapatként, kiválóan játszó Nagy Lacival, vagy éppen Fazekas Nándival hoztuk az elvárást, a nyolcba jutást. A németek elleni helyosztót nagyon sajnálom, ott maradt bennem hiányérzet, meg lehetett volna az ötödik hely."

Marian Cozma halála

Február 8-án vasárnap hajnalban a veszprémi Patrióta Lokál előtt halálra késelték a román válogatott és a magyar bajnok MKB-Veszprém férfikézilabda-csapatának beállósát, a román Marian Cozmát. Csapattársai közül súlyos sérülést szenvedett a horvát kapus, Ivan Pesic, akinek egyik veséjét el kellett távolítani, s azóta sem térhetett vissza a kézilabdapályára. A szerb irányító, Zarko Sesum súlyos fejsérülést szenvedett, ő felépült, jelenleg is a Veszprémben kézilabdázik.

Hajdu János: "Tragédia. Függetlenül attól, hogy kicsoda, sportoló vagy sem. Egy fiatal, életerős emberről van szó, hiányát elsősorban családjának nehéz feldolgoznia. Veszprém városa, a csapat, a szakvezetés hihetetlenül jól kezelte a helyzetet, a játékosok profi módon merítettek erőt a borzalomból, erénnyé kovácsolták a megváltoztathatatlant. Úgy gondolom, ez a lelkierő még most is sokat segít a csapatnak."

Elbukott győri BL-döntő

1999 után tíz évvel komoly esélyt kapott a magyar kézilabda, hogy ismét BL-győztes klubcsapatot ünnepelhessen. A pazar idényt futó Győri Audi ETO a finálé első mérkőzésén a sérült Görbicz Anita nélkül is fantasztikus, 26-24-es győzelmet aratott Dániában a Viborg vendégeként, ám a veszprémi visszavágón 26-23-ra kikapott klasszis ellenfelétől.

Forrás: foto24.hu

Hajdu János: "Fordítva kell nézni a történteket: a Győr nem elbukta a BL-döntőt, hanem bejutott a fináléba. Peches volt a csapat, hiszen ha Görbicz Anita játszhatott volna, biztos a siker."

Bundaügy eltiltott bírókkal

Márciusban bundabotrány szele lengte be a sportágat. Felmerült ugyanis, hogy a 2006-os férfi KEK-fináléban két német bíró, Bernd Ullrich és Frank Lemme pénzt fogadott el annak elősegítéséért, hogy az orosz Csehovszki Medvegyi nyerjen a spanyol Valladolid ellen.

A német kettőst nyár végén ötéves eltiltással sújtották, de az Európai Kézilabda Szövetség négy évre eltiltotta Vitalij Vakulát, az ukránok nemzetközi játékvezetőjét is, miután kiderült, 2007-ben, a Lada Toljatti-Viborg mérkőzés előtt megpróbálta rávenni a mérkőzés befolyásolására a játékvezetőket.

Hajdu János: "Gyorsan átment rajtunk az ügy, bár félek attól, hasonló lehetett a helyzet, mint a futball esetében. Itt találtak pár bűnöst, eltiltottak néhány játékvezetőt, de biztos vagyok benne, hogy egy fogadási csalásfolyamat része volt az egész. Nem szerencsés, hogy ilyen esetek rontják a sportág hitelét, nagyon vigyázni kell, mert úgy tűnik, a csapatokon kívül másoknak is fűződik érdeke az eredményekhez."

Kocsisék megmentették a Dunaferrt

Egykori csillagai mentették meg a dunaújvárosi nőikézilabda-sportot. Márciusra felnőtt játékosait elveszítve komoly bajba került a pénzügyi nehézségekkel küzdő Dunaferr NK. Hogy együttes ne az alsóházban folytassa szereplését, jó néhány csillag visszatért, ismét pályára lépett Gáspár Gabriella, Sirina Irina, Györgyné Oblisz Anita, sőt, még az 1995-ben a világ legjobbjának választott ügyvezető, Sáriné Kocsis Erzsébet is.

Forrás: MTI

A csapat végül 22-21-re verte a Pécset, bent maradt, életben maradt, s nyártól új néven, immáron Radulovics Bojanával a soraiban szerepel az élvonalban.

Hajdu János:"Csoda, amit csináltak Böbéék. Fantasztikus sportemberi nagyságról árulkodik, hogy fizetés nélkül, a barátság és a kézilabda iránti szeretet miatt segítsenek egykori csapatukon. Összeálltak, megcsinálták, azóta az újvárosi kézilabda új alapokon ismét működik. Szurkolok nekik nagyon, főleg azért, hogy hátha lesz olyan játékos, aki még a válogatott hasznára is válhat. Hogy kire gondolok? Elsősorban Ferling Dettire."

Lasszóval kellett fogni a kapitányokat

Nehezen találtak megoldást a szövetség vezetői a kapitánykérdésekre. A nőknél Imre Vilmos július elején mondott le, mert összeegyeztethetetlennek tartotta feladatkörét a Dunaferr férficsapatának vezetőedzői tisztével. Helyére Mátéfi Eszter, a Békéscsaba vezetőedzője került.

Forrás: www.ihf.info

A férfiaknál Hajdu János július 17-én bejelentette: inkább marad a szövetség szakmai igazgatója. Az elsőnek kiszemelt Mocsai Lajost, az MKB Veszprém trénerét nem engedte el a klubja, a befutó végül Mocsai veszprémi másodedzője, Csoknyai István lett.

Hajdu János: "Női fronton kényszerhelyzetben voltunk. Imre Vilmos évekig megoldhatta volna a kapitánykérdés problémáját, ám a Dunaferr női csapata csődbe jutott, Vili egzisztenciális gondok miatt távozott, s miután a Dunaferr férficsapatánál kapott munkát, egyértelmű volt, e két feladatot nem tudja együtt csinálni. Ezt már láttuk anno Skaliczki Lászlónál is, aki a férfi kapitányság mellett a debreceni női csapatot irányította. Szerencse, hogy a folytonosság megmaradt, Mátéfi Eszter személyében agilis edző kezébe került az irányítás, aki jó iskolát járt ki Kiss Szilárd segítőjeként, bizonyított Békéscsabán és a junior válogatottnál is.

A férfiaknál sem volt egyszerű a helyzet, hiszen úgy tűnt, végre Mocsai Lajos elfoglalja az őt megillető helyet. Ám közbeszólt a sors, pontosabban a Veszprém klubvezetése, nem vállalhatta a munkát. Akadtak jelöltek és önjelöltek, olyanok is, akik véleményünk szerint nem érdemelték volna meg a posztot. Szerintem jó döntés született, Csoknyai István és Vladan Matics képes arra, hogy a csapatot az élvonalban tartsa a januári Európa-bajnokságon."

Nagy László és a válogatott

Nagy László családi okokra és kisebb sérülésre hivatkozva nem vesz részt a januári, ausztriai férfikézilabda Európa-bajnokságon. "Döntésem csak az Eb-re szól, jelenleg nem téma az, hogy a spanyolok szeretnék, ha a 2012-es olimpián az ő válogatottjukban szerepeljek" - mondta a Barcelona jobbátlövője, aki hozzátette: az Eb után beszél a magyar szövetség képviselőivel a hogyan továbbról, mert nem döntött még, elfogadja-e a spanyol szövetség ajánlatát, vagy továbbra is a magyar válogatott rendelkezésére áll.

Forrás: MTI

Hajdu János: "Nagyon sok időt töltöttem azzal, hogy meggyőzzem, sokat tárgyaltam azzal a körrel, amely befolyásolhatja őt. De nem zsarolásról van szó, hanem racionális érvekről. Laci úgy döntött, kihagyja az Eb-t, ami valahol érthető is. Fáradt, itt fáj, ott fáj, kell a pihenő. Azért emlékezhetünk arra is, hogy az Eb-selejtezők során a finnek elleni két meccs mellett az egyik horvátok ellenit is kihagyta. Remélem, amikor kifújta magát, amikor hiányzik neki már a közösség, a barátok, a válogatott, akkor ismét csatasorba áll. Akár már a nyári vb-selejtezőkön."

Magyar-horvát férfikézi-Eb-pályázat

Magyarország és Horvátország közösen pályázik a 2014-es férfikézilabda Európa-bajnokság megrendezésére. Magyarországon a Papp László Budapest Sportarénában, a szintén budapesti SYMA Csarnokban, a Veszprém Arénában és a debreceni Főnix Csarnokban lehetnek a mérkőzések, Horvátországban pedig a következő nyolc város közül kerülnek ki a véglegesnek szánt helyszínek: Split, Zadar, Rijeka, Pula, Porec, Varasdin, Osijek és Zágráb (a képen a város csarnoka).

Hajdu János: "A dánokkal állunk nagy harcban a rendezésért, bár a döntés Koppenhágában lesz, ez nem számít majd előnynek riválisunknál. Nagyon erős a pályázatunk, a horvátokkal együtt fantasztikus Eb-t rendezhetünk. Ott készen áll minden, megvannak azok a nagy csarnokok, amelyekre szükség van. Szerintem a dán pályázat nem lehet jobb a magyar-horvátnál."

Eb-bronzérmes a férfi strandkézilabda-válogatott

Bronzérmes lett a magyar férfiválogatott a norvégiai Larvikban júniusban rendezett strandkézilabda Európa-bajnokságon, miután a helyosztón legyőzte Dániát.

Hajdu János: "A sportágon belül egyre fontosabb területnek számít a strandkézilabda. Nemcsak azért, mert Eb-bronzot nyertünk, s mert Sinka László, az MKSZ elnöke egyben az Európai Kézilabda Szövetség strandkézilabda-bizottságának elnöke is. A strandkézilabda egyben a jövő záloga is, hamarosan akár az olimpia programjába is odakerülhet. Ami még nagyon fontos, nem elsősorban az NB I-es és válogatott játékosoknak nyújt lehetőséget, sokkal inkább a másodvonalbelieknek. Ráadásul jó buli és jó szórakozás egyben, nagyon támogatom."

Nőikézilabda-vb: 9. hely

A várakozásoknál sokkal jobban szerepelt a magyar nőikézilabda-válogatott a decemberi kínai világbajnokságon. A sérült Görbicz Anitát és Szamoránsky Piroskát, valamint a válogatottságot lemondó Pálinger Katalin és Hornyák Ágnes hiányában Mátéfi Eszter csapata kilenc mérkőzésen mindössze két vereséget szenvedett, s végül a 9. helyen végzett.

Forrás: MTI

Hajdu János: "A sérültek és hiányzók nélküli válogatott kiválóan helyt állt a kínai világbajnokságon, úgy vélem, egy vébén kétszer ki lehet kapni, ennél több vereséget ez a csapat sem szenvedett. Ami hiba történt, az mind a rutintalanság számlájára írható, akár a játékosokat, akár a szakvezetést nézem. A következő és az azt követő világeseményen már Mátéfi Eszter is lesz annyira rutinos, hogy sokkal jobb helyezést ér el a csapattal. Sőt, azt mondom, Görbicz Anita visszatérésével szinte biztos, hogy a csapat ott lesz a 2010 decemberében rendezendő dán-norvég Eb-n. És biztos vagyok benne, nagy meglepetést okoz majd szereplésével."