Vágólapra másolva!
A magyar férfikézilabda-válogatott nem tudta megismételni a franciák elleni jó játékát, és szerdán 34-25-re kikapott az olimpiai bronzérmes spanyol csapattól az ausztriai Európa-bajnokság bécsújhelyi csoportjában. Így aztán pénteken a csehek ellen pontot kell szereznie a középdöntőbe jutáshoz.

Eredmény, férfikézilabda Európa-bajnokság, D csoport, 2. forduló:
Spanyolország - Magyarország 34-25 (17-9)
Bécsújhely, Arena Nova, 5000 néző
v.: Reisinger, Kaschütz (osztrák)
gól: A. Entrerrios 7/3, Tomas 7, Romero 5/3, Malmagro 4/1, Ugalde 3, R. Entrerrios 2, Aguinagalde 2, Rodriguez 2, Prieto 1, Morros de Argila 1, illetve Gulyás 5, Krivokapics 5/3, Eklemovics 4, Iváncsik G. 3, Ilyés 2, Gál 2, Törő 2, Katzirz 2

Pincési László helyszíni tudósítása Bécsújhelyről

Kedden panaszkodtak a magyar szurkolók, mert az osztrák szervezők nem engedték kitenni transzparenseiket, zászlóikat, szerdán már a bécsújhelyi csoport főszervezője is belátta, jobb, ha enged a közhangulatnak. A felső szektorokat elválasztó korláton így már ott voltak a magyar színek, jelezve, Gyöngyöstől Pálfán át Barcsig közel 3000 drukker érkezett. Persze az osztrák csendőrökben is élt a virtus, ha egy csatát el is veszítettek a magyar zászlókkal szemben, találtak új ellenséget: a lelátóra kivezényelt 8-10 éves kisiskolásokat ketten is lerohanták, s három kürtöt zsákmányoltak tőlük.

Miután a nap első mérkőzésén hiába hajrázott emberfelettit a cseh válogatott, s hozta vissza a meccset hétgólos hátrányból, a 21-20-as francia siker azt jelentette, ha a magyar csapat legyőzi a spanyolokat, akkor biztos továbbjutó, s három pontot visz a középdöntőbe.

"A két pont igazából semmit sem ér, ha a magyarok ellen nem toldjuk meg még kettővel" - nyilatkozta a mérkőzés előtt Iker Romero, s a spanyolok ennek megfelelőn kezdték a mérkőzést. 6-2-es előnyüknél Csoknyai István időt kért, próbálta rendezni a sorokat, de a jó támadójáték és kapusteljesítmény hiányában reménytelennek tűnt a helyzet.

Forrás: MTI

Katzirz Dávid két gólt dobott

A 14. percben 9-3-nál Puljezevics helyére érkezett Fazekas, aki pillanatok alatt négy bravúrt is bemutatott, ám a védekezésről mindent elmond, hogy hiába védett hetest is, a kipattanó labdákat csak a spanyolok találták meg. A 23. percben már 12-6 volt az állás, az öt-hatgólos különbségről a 27. percben sikerült elmozdulni, amikor Iker Romero előbb hetesből, majd kétszer átlövésből is betalált (8-16), az impotenciát látva a 17-9-es félidei állás még hízelgőnek is tűnt. A félidőben pedig az jutott az ember eszébe, amit évekkel korábban a teljesen elkeseredett diósgyőri szurkolók írtak ki a saját stadionjukban: "Minden szar!"

Fordulás után a helyzet nem sokat változott, Iváncsik Gergő hetest rontott, Fazekas jobb bokája kifordult, előbbit nem, utóbbit lehetett orvosolni. Csoknyai mester csak fújtatott a kispadnál, mindent kipróbált, talán még Nagy Kornélt csatába küldhette volna előbb, a nullát produkáló Eklemovics, Császár irányítópárost nem tudta volna alulmúlni.

Küzdött a csapat, Fazekas minden blokkot, védést önkívületben megeresztett sakálüvöltéssel díjazott, de Krivokapics büntetőit leszámítva sok pozitívumot nem lehetett felfedezni. 16-21-ről pillanatok alatt 16-24-re módosult az állás. A 49. percben Tor Lian, az európai szövetség elnöke is feladta a szenvedést, s kivonult a nézőtérről.

Az 52. percben érkezett Nagy Kornél, aki egyből hetest harcolt ki, majd Gulyás dobott gólt, s egy laza hátrabukfenccel leterítette Christian Kaschütz játékvezetőt. A közönség azonban csupán kínjában kacagott, az ellenfél könnyedén növelte előnyét, Csoknyai pedig csak becsületből kérte ki idejét az 55. perc elején, 31-22-es hátránynál miben is bízhatott volna.

Forrás: MTI

Iváncsik Gergő egy fokkal jobban játszott társainál

"Harcoljatok, harcoljatok" - kántálta egyre fáradtabban a közönség, ahol már a vezérszurkoló nehézfiúk is visszavették pólójukat, s összetörten szemlélték a pályán zajló gálát.

A csehek 12 gólos legyőzése után ezúttal 34-25-re nyert Spanyolország, s második nagyarányú győzelmével bebiztosította helyét a középdöntőben. Magyarországra egy ki-ki mérkőzés vár pénteken Csehország ellen, a két teljesen ellentétes nap után megjósolhatatlan a csata végkimenetele.

Nyilatkozatok

Csoknyai István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "A spanyolok agresszív védekezését nem tudtuk átjátszani, és már a szünetre nagy hátrányba kerültünk. Sajnos, ez a második félidőre is megmaradt, noha egy kicsit javult a támadójátékunk. Sem a védekezésünk, sem a kapusteljesítményünk nem volt elegendő egy jó eredmény elérésére. A spanyoloknak a továbbiakban is sok sikert kívánok."

Valero Rivera, a spanyolok szövetségi kapitánya: "Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel és a mutatott játékkal, büszke vagyok a csapatomra. A jó védekezésünk volt az alapja a sikernek. Támadásban jól járattuk a labdát, és így feltörtük a magyarok védőfalát."

Nem sikerült a cseh feltámadás

Elképesztő mérkőzést vívott egymással a francia és a cseh válogatott a D csoport első összecsapásán. A kedden 12 gólos vereséget szenvedő csehek görcsösen kezdtek, a világbajnok remekül játszott, Omeyer kapus jól védett, s a hétgólos előnyből a félidőre 16-10 maradt meg.

Ezek után teljesen érthetetlen módon szétesett a franciák játéka, Ostrtag ugyan góllal nyitotta a második játékrészt, de ettől kezdve Jicha és Filip vezérletével zsinórban hét cseh gól született. Őrjöngött a közönség magyar része (pedig nem biztos, hogy jót tett volna nekünk egy cseh siker), az utolsó nyolc percnek még ikszről fordultak a csapatok, ám a hajrában a rutin és a szerencse átlendítette Franciaországot a holtponton. No meg Omeyer, aki 55 százalékkal védett (44 lövésből 24-et hatástalanított), s az utolsó pillanatokban még megfogta a csehek átlövését, biztosítva ezzel a 21-10-as győzelmet.

Eredmény, D csoport, 2. forduló:
Franciaország - Csehország 21-20 (16-10)
Bécsújhely, Arena Nova, 4000 néző
v.: Abrahamsen, Kristiansen (norvég)
gól: D. Narcisse 4, Abalo 4, Bosquet 3, Fernandez 2, Karabatic 2, Guigou 2/1, B. Gille 1, Joli 1, Sorhaindo 1, Ostertag 1, illetve Jicha 6, Filip 5, Sklenak 3, Zdrahala 3, Mickal 2, Nocar 1
hetesek: 2/1, illetve 1/0
kiállítások: 2, illetve 6 perc


Az állás:
1. és már továbbjutott Spanyolország 4 pont
2. és már továbbjutott Franciaország 3
3. Magyarország 1
4. Csehország 0

A csoportból az első három helyezett jut a középdöntőbe.

A csoport további programja:
péntek, 3. forduló:
Franciaország-Spanyolország 18.15
Magyarország - Csehország 20.15

Továbbjutottak a lengyelek

A lengyel válogatott szerdán Svédország csapatát is legyőzte, így két forduló után továbbjutott csoportjából.

C csoport (Innsbruck):
Lengyelország - Svédország 27-24 (15-14)
Szlovénia - Németország 34-34 (16-11)

Az állás:
1. (és már továbbjutott) Lengyelország 4 pont
2. Szlovénia 3
3. Németország 1
4. Svédország 0