Vágólapra másolva!
Nagy László, a Barcelona világklasszis átlövője továbbra sem játszik a magyar kézilabda-válogatottban. Döntését azzal indokolja, hogy nem változtak meg azok a feltételek, amelyeket csapatkapitányként jelzett a szövetségnek.

A 29 éves játékos a Magyar Kézilabda-szövetségnek (MKSZ) elküldött levelében kifejti, melyek azok az okok, amelyek miatt erre az elhatározásra jutott. Többek között a napidíj mértékét és a biztosítást kifogásolja, ezekben a kérdésekben szerinte semmi sem változott azóta, hogy tavaly év végén egyeztetett Sinka László MKSZ-elnökkel.

"Egyszerű példaként a 10 eurós napidíj (jelenlegi árfolyamon számítva kevesebb mint 3000 forint), nyilván nem fedezte a költségeinket, de még az elszállásolásunkra megjelölt hotel 12 euró/nap internethasználati díját sem" - írja a szövetségnek és sportbarátoknak címzett levelében, amelyet az NSO tett közé. "Mindenki elfogadhatja, hogy egy profi sportolónak elemi érdeke, hogy a testi épségét óvja, hiszen az a kenyérkereseti forrása, mint ahogy az is természetes, hogy bármelyik sporteseményen könnyen sérülést szerezhetünk. Az is nyilvánvaló, hogy a profi sportoló a jövedelmét az aktív sportból szerzi, tehát ha sérülést szerez, akkor jövedelemkiesése keletkezhet. A jelenlegi körülmények között abban az esetben, ha esetlegesen sérülést szereztem volna a magyar kézilabda-válogatottban való szereplésem során, akkor a Magyar Kézilabda-szövetség által kötött biztosítási szerződés szerint nem én kaptam volna a kártérítést, hanem a Magyar Kézilabda-szövetség."

A bizakodás miatt bújt ki a válasz alól

A tíz éve Barcelonában légióskodó játékos eddig 136-szor szerepelt a válogatottban, és 534 gólt dobott. A 2004-es athéni olimpián negyedik, a tavalyi horvátországi vb-n pedig hatodik volt a csapattal. Utoljára 2009. június 21-én játszott az együttesben, azóta többször is, különféle indokokkal (például sérülés, fáradtság) lemondta a szereplést, és ez a szituáció egyre kínosabbá vált saját maga, illetve a szövetség, valamint a szövetségi kapitányok számára.

Nagy azt írta levelében, hogy a kivárásának oka a sérülések mellett egyszerűen a bizakodás volt. "Bíztam abban, hogy esetem ráirányítja a figyelmet a problémákra, ám egy év és két hónap elteltével változás nem következett be, legalábbis erről én nem értesültem. Nem tehetem meg, hogy megfelelő feltételek nélkül a magyar válogatottban szerepeljek, ezzel hiteltelenné tenném saját magam és sporttársaim előtt is az eddigi fellépésemet."

A 2004-es olimpia után a társak által csapatkapitánynak megválasztott Nagy arra kér mindenkit, hogy fogadja el az álláspontját, és ezzel a közleménnyel lezártnak tekinti az ügyet. Így szinte biztosan nem játszik a januári, svédországi világbajnokságon a magyar válogatottban, amelyen Mocsai Lajos csapata Izlanddal, Norvégiával, Ausztriával, Brazíliával és Japánnal szerepel egy csoportban.

Lesz-e spanyol válogatott?

A levélben nem esik arról szó, hogy a spanyolok szerették volna, ha Nagy vált, és a jövőben náluk játszik. A 2012-es londoni olimpián erre csak akkor kerülhet sor, amennyiben az átlövő három évig nem játszik a magyar válogatottban.

A spanyol honosításról szóló sajtóhíreket Nagy László több alkalommal is cáfolta. "Se a Barcelona, se a spanyol szövetség vezetőivel nem tárgyaltam soha. Nem beszéltem senkivel, se újságíróval, se a klubon keresztül senkivel" - állította az [origo]-nak adott januári interjújában. Akkor azt mondta, nem a közeljövőben jön el a nap, amikor tényként közli az elhatározását.

Nagy augusztusban az El Mundo Deportivónak is ugyanezt erősítette meg: "Az Európa-bajnokságon nem játszottam, mert nem voltam összhangban a magyar szövetséggel. Azt mondtam, amíg a feltételek nem változnak, nem lépek pályára a válogatottban. Az, hogy a spanyol csapatban szeretnék szerepelni, fikció, nem beszéltem senkivel erről, nem állok kapcsolatban a spanyol szövetséggel" - állította. A lap azon kérdésre, ha alkalom nyílna a spanyol mezben való szereplésre, váltana-e, Nagy csak annyit ismételt: "Majd meglátjuk, majd meglátjuk."

Mocsai szerint Nagynak kell vállalnia a felelősséget

Sinka László, az MKSZ elnöke korábban többször is jelezte: olyan lehetőséget vázolt fel Nagy előtt, hogy majd aktív pályafutásának végén komoly szerepet kaphat a magyar, illetve nemzetközi kézilabdás életben, ugyanakkor a játékos mostani hozzáállásával nem ért egyet. Szerinte Nagynak nem menedzserével kéne üzennie, hanem négyszemközt kellene rendezniük a nézeteltéréseket.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány kijelentette: szakmailag indokolt a játékos meghívása aktuális válogatott eseményekre, hiszen a világ egyik legjobbjáról van szó, és az állandó lemondások miatt Nagynak kell vállalnia a felelősséget.