Vágólapra másolva!
Miután a férfikézilabda-válogatott tagjai csütörtökön felsorakoztak a válogatottságot másfél éve nem vállaló Nagy László mögött, a szövetség elnöke most készen áll arra, hogy tárgyaljon a csapattal azokról a feltételekről, amelyekkel Nagy - keddi közleményében - az eddigi távolmaradását indokolta. Sinka László úgy véli, a játékosok jól teszik, hogy kiállnak az igazukért, Nagyot pedig azért nem kereste az elmúlt hónapokban, mert szerinte most a játékosnak kellene lépnie.

Csütörtöki nyílt levelükben a férfikézilabda-válogatott tagjai azt írták, "kivétel nélkül mindenben egyetértünk Nagy László megállapításaival", a megbízott csapatkapitány, Gál Gyula pedig a Nemzeti Sportnak adott interjújában így foglalta össze, mivel van gondjuk a játékosoknak: "a lényeg, hogy nemzetközi szintű utaztatásokról, biztosításokról, napidíjakról, szállás- és edzéskörülményekről, menedzselési kérdésekről van szó".

Mindenki azt akarja, hogy nyugi legyen

"Már csütörtökön késő délután felvettem a kapcsolatot Gál Gyuszival, arra törekszünk, hogy villámgyorsan végigbeszéljünk mindent, ami félreérthető vagy amin esetleg változtatni kell" - mondta az [origo] érdeklődésére Sinka László, a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) elnöke.

"A játékosok ugyanazt szeretnék, amit mi is, hogy nyugi legyen a válogatott körül. Ezt a helyzetet fel kell oldani, ezért pontról pontra végig fogunk menni a srácokkal a feladatokon, és megkeressük az ésszerű megoldásokat. Ez lehet egy hónap, egy hét, vagy egy perc - a lényeg az, hogy ne maradjanak tisztázatlan kérdések. Lehet, hogy nekik lesz olyan javaslatuk, ami eddig senkinek nem jutott az eszébe" - mondta az elnök, aki arra számít, hogy az egyeztetés néhány napon belül megkezdődhet, attól függően, hogy Gál Gyula mikor tud hazajönni a zágrábi klubjától.

Sinka üdvözli a játékosok kiállását

Kérdés, hogy ez az egyeztetés miért nem történt meg korábban Nagy Lászlóval. A Barcelona légiósa ugyanis azt állítja, 2009 végén ismertette Sinkával a játékosok kifogásait. "Az elnök úr érdemi változásokat ígért, de a felvetéseimre az elmúlt közel egy évben választ nem kaptam, az ígéretek pedig csak ígéretek maradtak" - írta nyílt levelében Nagy.

"Ha figyelmesen olvasta a szöveget, megtudhatta belőle, hogy tavaly én mentem el Barcelonába, hogy megbeszéljük a játékossal, miként tudnánk rendezni a közös dolgainkat, hiszen a válogatottnak nagy szüksége van rá" - mondta a Nagy Lászlóval való utolsó találkozóról a szövetség első embere. "Miután akkor én kezdeményeztem, a következő lépést a másik félnek kell megtennie. A keddi nyílt levél nagyon leegyszerűsített állításokat tartalmaz, hiszen elsősorban nem a válogatottnál fennálló körülményekről, hanem a további pályafutásáról, lehetőségeiről beszélgettünk Nagy Lászlóval. A kollégáim ettől függetlenül azon dolgoztak az elmúlt időszakban, hogy minden kérdésben megtalálják a legjobb megoldást, de azért hozzátenném, hogy a lehetőségeink nem azonosak Norvégia vagy Spanyolország lehetőségeivel. De igazuk van a játékosoknak, ki kell állniuk a saját érdekeikért."

Az MKSZ nem tudja, mennyi bevételtől esnek el a sérült kézisek

Nagy közleményéből az derült ki, hogy a legfőbb problémának az alacsony napidíjat és a biztosítás feltételeit tartják a kézisek. Sinka szerint utóbbi kérdésben eddig is mindent megtettek a sportolók anyagi biztonságáért, ám meglehet, hogy a játékosok nem ismerik pontosan a kártérítési folyamat menetét.

Forrás: MTI
Gál Gyula rövidesen feltárja a sérelmeket

"Kilenc éve szerződtünk a Groupama Biztosítóval, ennek alapján a játékosokat minden válogatott meccs előtt, már az edzőtábor első napjától kezdve biztosítjuk" - mondta. "Ezekben a biztosításokban a klubok a kedvezményezettek, tehát ha az egyik fiú kiesik, akkor nem csak ő kap meg egy napra lebontott összeget, hanem a klub is kárpótláshoz jut. Ezenfelül a világversenyek előtt a világ-, illetve az európai szövetség is biztosítja a játékosokat, az olimpiákat megelőzően pedig az olimpiai bizottság köt rájuk teljes körű biztosítást, amit egyébként a klubok is megtesznek a saját játékosaikkal" - részletezte a kézilabdázókat megillető szolgáltatásokat Sinka.

Az elnök ugyanakkor nem tudott válaszolni arra, hogy a szövetség által biztosított kártérítés milyen nagyságrendben fedezi a válogatottban megsérült játékosok kieső bevételeit. "Ez egy hibás megközelítés, hiszen mi nem tudjuk, nem is tudhatjuk, hogy a játékosok milyen fizetést kapnak a klubjukban" - felelte felvetésünkre.

A technikai vezető kipótolhatja a zsebpénzt

Nagy László azt is felrótta, hogy a válogatott meccseken való részvétel a játékosoknak többletkiadást jelent, a 10 eurós napidíj még a szállodai internethasználat díját sem fedezi.

"Napidíj nincs - zsebpénz van" - igazította ki Nagyot másnap a szövetség; megkérdeztük Sinkát, mi a különbség a két elnevezés között. "A napidíj közgazdasági formula, a cégek alkalmazzák, mi arra gondoltunk, legyen egy olyan jellegű zsebpénz, ami lehetővé teszi az üdítő vagy a kávé fogyasztását. Mindamellett a technikai vezetőnél mindig van egy komolyabb összeg, ez hivatott fedezni a felmerülő költségeket" - magyarázta.

Forrás: EPA
Vajon internetezik-e még Nagy a válogatott szállásán?

Kérdésünkre, hogy ebből az összegből kérhetik-e a játékosok például az internetszámla kiegyenlítését, Sinka azt mondta: a világversenyek előtt eleve csak olyan helyeken lehet a válogatottat elszállásolni, ahol van ingyenes internet.

24-25 milliót kap évente a két válogatott

A szövetség közleményében az alacsony napi juttatással kapcsolatos panaszokkal szemben felhozza, hogy "a válogatott játékosok viszont állami forrásból folyamatosan igen tisztességes, rendszeres havi ellátásban részesülnek, annak ellenére, hogy az év 12 hónapjából legfeljebb két hónapig állnak a válogatott rendelkezésére."

Sinka az [origo]-nak kifejtette, hogy a férfi- és a női válogatott játékosai között évente 24-25 millió forintot osztanak szét, amit az állam biztosít, s a tartósan a válogatottban szereplő játékosoknak havonta, adómentesen folyósítják a rájuk eső összeget.

Az MKSZ-közlemény azon része, mely szerint "az átlag feletti színvonalon élő játékosokhoz nem méltó a válogatottban való szereplést pusztán anyagi kérdéssé silányítani", ugyanakkor azt sugallja, hogy a szövetség és a játékosok között elvi ellentét is van, ám Sinka ezt másképp látja.

"Nem lehet közöttünk sem elvi, sem gyakorlati ellentét. A lehető leghamarabb végig fogjuk rágni a játékosokban felmerült valamennyi kérdést, és rendezzük a sorainkat" - ígérte az elnök.

Nagy bármikor visszatérhet, ha akar

A legnagyobb kérdés persze továbbra is az, hogy a sorok rendezése után mi lesz Nagy Lászlóval. Közleményében a szövetség ugyanis köszönetet mondott a játékosnak a válogatottban nyújtott eredményes szerepléséért, Sinka szerint azonban ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy végleg elbúcsúztak volna a klasszis átlövőtől.

"Már hogyne lenne számára visszaút - kérdezett vissza az elnök -, hiszen eddig is volt. Mi nemcsak akkor szoktuk megköszönni valakinek a munkáját, ha elválnak az útjaink, hanem hétről hétre megtesszük ezt. Én magam akkor is mindig köszönetet mondok meccs után a játékosoknak, ha éppen kikaptunk" - magyarázta Sinka.