Vágólapra másolva!
Szucsánszki Zita szerint kár, hogy a magyaroknak nem szóltak, mire készülnek a svéd-norvég meccsen, mert akkor legalább tippmixen megjátszhatták volna az eredményt, Görbicz Anita és Németh András viszont más okokat lát a norvégok váratlan veresége mögött. Bármi történt is a skandinávok között, Magyarországnak már szerencsére is szüksége lesz a továbbjutáshoz.

Norvégia rendkívül magabiztosan menetelt a Dániával közös rendezésű Európa-bajnokságon, egészen vasárnapig. Thorir Hergeirsson csapata pénteken még történelmi, 34-13-as verést mért a magyar válogatottra, majd a következő meccsén óriási meglepetésre simán kikapott a svédektől.

A meccsen úgy tűnt, a norvég játékosokon nem ejtett gyógyíthatatlan sebet a hirtelen vereség. A középdöntő másik csoportjában Dánia - bár nagy csatát vív Oroszországgal és Montenegróval - mindenképp esélyes a továbbjutásra, a meccs eredménye következtében így könnyen előfordulhat, hogy három skandináv csapat jut be a négy közé az Eb-n.

A magyar csapatból a tornán eddigi kiemelkedő Szucsánszki Zita nem kertelt, mikor a svéd-norvég utáni első gondolata iránt érdeklődtünk: "Azt gondoltam, bunda volt. Szólhattak volna legalább, hogy a tippmixen megjátszhassuk" - mondta az [origo]-nak.

A norvég csapat három kulcsjátékosa, Kari Mette Johansen, Heidi Löke és Tine Stange nem játszott a svédek ellen, állítólag azért, mert a hétvégén elkaptak egy vírusos gyomorbetegséget, Szucsánszki azonban nincs meggyőződve az indok valóságtartalmáról. "Érdekes módon csak az ő válogatottjukban ütötte fel a fejét a kór" - mondta.

Németh András korábbi szövetségi kapitány szerint ugyanakkor az elrontott felkészülésben kereshetjük a meglepő norvég vereség okát: "Nagyon rosszul játszottak a norvégok, nem ugyanaz a csapat volt, mint ellenünk. Valószínűleg a felkészülésükkel lehetett gond, úgy tűnt, korábbra hozták a formájukat, ezért fáradtak. Ezenkívül a betegségek is számíthattak, de aligha az volt a meghatározó."

A norvégok visszaesése a magyar válogatott sérült irányítója, Görbicz Anita szerint sem taktikai húzás: "Nem hiszem, hogy beáldozták volna a svéd meccset a norvégok, mert nincs értelme: nekik se mindegy, hogy az első vagy a második helyen mennek tovább. Egyszerűen semmi nem sikerült nekik aznap, és ezek szerint ők is verhetők."

Pedig sokáig úgy tűnt, a torna nagy kérdése, hogyan lehet megállítani a társrendezőt. "Nos, a svédek most megmutatták" - mondta erre Görbicz. "A kulcsot a szélsőjáték és a nagyon kemény védekezés jelenti, továbbá nem szabad ellenük elszórni a labdákat, mert azt nagyon megbecsülik" - sorolta a recept hozzávalóit a Győr játékosa, aki a sajtóhírekkel ellentétben valószínűleg mégsem utazik társai után.

"Most edzettem először, tényleg nem tudok mit mondani" - mondta Görbicz hétfő délután, Vanyus Attila, a Győr elnöke viszont vágyálomnak tartja játékosa csatlakozását a válogatotthoz: "El nem tudom képzelni. A labdát sem tudja megfogni. Ma ugyan volt edzése, de ez kimerült abban, hogy zsámolyokon ugrált, lassú futásokat csinált, és jobb kézzel medicinlabdákat dobált" - mondta az [origo] érdeklődésére.

A svéd csapatból Isabelle Gulldén a norvég Aftenposten című lapnak elárulta, hogy őket is sokkolta a győzelmük: "Nem gondoltam, hogy ilyen sokkal nyerhetünk. Meccs közben nem néztünk az eredményjelzőre, aztán félidőben hirtelen megláttam, hogy héttel vezetünk. Teljesen sokkolt" - mondta az irányító. "Otthon mindenki azt mondta, hogy dobjuk el ezt a meccset és koncentráljunk inkább a magyarok és a franciák ellenire. Azt mondták, Norvégiát lehetetlen legyőzni, de mi úgy döntöttünk, nem számít az eredmény, jó érzéssel kell távoznunk erről a meccsről."

Gulldéntől azt is megkérdezték, ezek után a torna esélyesévé léptek-e elő a svédek? "Nem. Tudjuk, hogy bárkit megverhetünk, de kiegyensúlyozatlan a teljesítményünk" - mondta a 21 éves játékos.

"Azért ez egy elég szerény nyilatkozat" - reagált svéd kollégája szavaira Görbicz Anita. "Eddig nem nagyon hullámzott a teljesítményük, a norvégokat nem is lehetne úgy legyőzni. Nagyon precíz, jól összeszokott csapat a svéd."

A norvégok részéről Gro Hammerseng nem akarja társai hiányzására fogni a váratlan vereséget: "Ez abszolút szörnyű volt. Nem kellene megzavarnia minket, hogy hárman is kidőltek közülünk. Szinte azt kívánom, bárcsak mondhatnám én is, hogy fájt a gyomrom, de nem okolhatunk senkit, egyszerűen agresszívebben kellett volna játszanunk."


A svéd-norvég ütközet, jobbra Gro Hammerseng

Forrás: AFP

Megviselte a csapatot a norvégok elleni zakó

Az ukránok elleni meccs után Mátéfi Eszter szövetségi kapitány úgy nyilatkozott: vannak tudásuk alatt teljesítő játékosok a csapatban. A megállapítással Szucsánszki Zita is egyetért: "Szerintem senki sem tudja a hazai formáját hozni. Több összetevője van ennek. Nem vagyunk összeszokva, akik a BL-ben, vagy a KEK-ben szerepelnek, már hozzászoktak a sorozatterheléshez, de vannak olyanok a keretben, akiknek heti egy meccs volt eddig a maximum. Otthon egy bajnoki után belefér, hogy nem alszunk, mert a meccsen pörög az agyunk, de itt muszáj aludni, másnap ugyanis ismét meccs van. A norvégok elleni meccs ráadásul lelkileg is rosszat tett, nyomot hagyott a játékunkon."

Forrás: AFP
Szucsánszki szerint a norvégok elleni vereség nyomot hagyott a csapaton

Németh azt jósolja, a hollandokat legyőzi, a svédekkel viszont nem fog elbírni a Mátéfi-csapat: "A svédeknek adhat egy lökést Norvégia legyőzése, láthatóan előttünk járnak most. A svédek legyőzése tehát bravúr lenne, de jelen körülmények között az ötödik-hatodik hely egy nagyon szép siker a magyar válogatottól."

A magyaroknak az elődöntőhöz kedden a hollandokat, szerdán pedig éppen a svédeket kellene verniük, és lehet, hogy még ez is kevés lesz a négybe kerüléshez: a svédeknek pontot kellene veszíteniük a franciák ellen, vagy a norvégoknak kellene még egyet botlaniuk. Ha a magyar-norvég-svéd hármas azonos ponttal zár, a magyarok 34-13-as vereségét is figyelembe veszik, amivel lehetetlen jól kijönni a holtversenyből.


Az Eb további programja

kedd:
Magyarország - Hollandia 16.15
Svédország - Franciaország 18.15
Norvégia - Ukrajna 20.15

szerda:
Ukrajna - Franciaország 16.15
Svédország - Magyarország 18.15
Norvégia - Hollandia 20.15

A II. csoport állása:
1. Svédország 6 pont
2. Norvégia 4 (86-59)
3. Magyarország 4 (60-77)
4. Hollandia 2 (64-61)
5. Franciaország 2 (63-75)
6. Ukrajna 0

Az I. csoport állása:
1. Dánia 4 pont
2. Oroszország 2 (52-48)
3. Montenegró 2 (52-51)
4. Románia 2 (52-51)
5. Horvátország 2 (53-58)
6. Spanyolország 0