Vágólapra másolva!
A magyar nőikézilabda-válogatott 27-19-re kikapott a holland csapattól a dán-norvég közös rendezésű Európa-bajnokság lillehammeri középdöntőjében. Svédország ellen, szerdán még mindig kiharcolható az elődöntő.

Rengeteg hibával játszott Mátéfi Eszter szövetségi kapitány együttese, amelynek csak fellángolásai voltak. A támadójáték akadozott, így aztán az ellenfél gyors indításokból könnyedén elhúzott. A második félidőben sem sikerült a magyaroknak semmi, és a vége csúnya vereség lett. Az egymás elleni 39 párharcot tekintve ez volt mindössze a második holland siker, az előző 21 éve történt.

A magyarok szerdán 18.15-kor, a négy meccs után százszázalékos svédek ellen lépnek pályára, és egy esetleges siker sem jelentene biztos hat közé jutást. Szerencsétlen esetben előfordulhat, hogy csak a kilencedik helyért játszhat majd a csapat.

Eredmény, nőikézi-Eb, II. középdöntő-csoport, 2. forduló:
Magyarország - Hollandia 19-27 (10-15)
Lillehammer, Haakons Hall
v.: Stolarovs, Licis (lett)
gól: Van der Heijden 6, Visser 5/3, Bont 4, Groot 4, Abbingh 2, Snelder 2, Hilster 2, Van der Wissel 1, Lamein 1, illetve Szucsánszki 6/3, Tomori 3, Kovacsics 3, Bulath 2, Kovacsicz 2, Sopronyi 1, Szamoránsky 1, Szabó 1

Idegesen, kapkodva kezdtek a magyarok, az első gólt csak a negyedik percben szerezték, igaz, addig a rivális is csak egyszer volt eredményes. A folytatásban is akadozott a támadójáték, a hollandok pedig könnyű gólokat szereztek. Viszonylag hamar, már a hatodik percben, 1-4-nél időt kért Mátéfi Eszter.

Forrás: AFP

Tomori és Bulath kemény lövése jelezte, hogy nincs lefutva a meccs, ám a hollandok tartották előnyüket. Két fiatal, Kovacsics és Sopronyi bombájával megint szorosabb lett az állás, negyedóra elteltével 8-6-ot mutatott az eredményjelző.

Pálinger teljesítménye is feljavult a kapuban, ám kollégája, Van der Wal sem maradt el tőle, így hét percen át csak egy-egy gól esett. A magyaroknál aztán jött egy újabb gyenge szakasz, sok volt az eladott labda, és ahelyett, hogy minimális lett volna a hátrány, Van der Heijden vezérletével 13-8-ra elléptek a hollandok.

A második félidőre több poszton is cserélt a kapitány, így legalább a védekezés feljavult. A Pálingert váltó Herr bravúrokkal nyitott, de elöl változatlanul nem ment a góllövés: négy percet kellett várni a szünet utáni első magyar találatra. Szamoránskyt kiállították, és ezen idő alatt, a 37. percre 19-11-re elhúzott az ellenfél.

A folytatásban még nagyobb lett a szakadék, ziccerek maradtak ki, és azért kellett izgulni, nehogy kétszámjegyű legyen a különbség. Lamein második kiállítását két góllal büntette meg a csapat, így 22-15 lett, és hátra volt még szűk negyedóra. A biztos vezetés tudatában kicsit leültek a hollandok, sorozatban három gólt kaptak - és Herr eszén sem tudtak túljárni -, így a kapitányuk időt kért.

Forrás: AFP

A kapusuk, van der Wal biztos pont volt, lélekromboló védéseket mutatott be még emberhátrányban is. Az 55. percben, 23-18-nál Lamein és Tomori másodszor kapott össze a meccsen, mindkettő piros lappal bűnhődött.

A végjátékot magyar részről változatlanul sok bosszantó hiba tarkította, így fájó vereség lett a vége. Az utolsó momentum: Groot időn túli szabaddobása a sáncolni igyekvő kezeken és Herren irányt változtatva perdült a kapuba.

A magyar csapat - a többi eredmény kedvező alakulása miatt - akár még a négy közé is bejuthat, ha legyőzi Svédországot, és Norvégia is nyer szerdán.