Vágólapra másolva!

Változatlan maradt a kézisek olimpiai kvalifikációs rendszere

A pekingi olimpiához képest nem változik a 2012-es londoni játékok kvalifikációs rendszere a kézilabdában. A magyar szövetség keddi tájékoztatása szerint a londoni nyári olimpián 12 női és 12 férfi válogatott vehet részt, és a csapatokban 14-14 játékos szerepelhet.

A rendező ország - jelen esetben Nagy-Britannia - mindkét együttese automatikusan résztvevő, akárcsak a 2011-es világbajnok, és a négy földrész (Afrika, Ázsia, Európa és Pán-Amerika) elsője. Amennyiben valamelyik kontinensbajnok nyeri meg a jövő évi vb-t, akkor arról a földrészről a második helyezett kapja a kvótát.

A fennmaradó hat helyre a nemzetközi szövetség (IHF) kvalifikációs tornát ír ki 12 együttes részére. A csapatokat három négyes csoportba osztják, és a kvartettek első és második helyezettjei jutnak ki a londoni olimpiára. A férfi tornát 2012. április 6-8., a nőit 2012. május 25-27. között rendezik.

A selejtezők csoportbeosztása javarészt a 2011-es vb végeredménye alapján készül el, ám módosíthat rajta a kontinensviadalok végeredménye is.