Vágólapra másolva!
Közúti baleset okozása miatt - nem jogerősen - nyolc hónap fogházbüntetésre ítélte Pásztor István egykori magyar és világválogatott kézilabdázót csütörtökön a Veszprém Városi Bíróság. Az ügyész az ítélet súlyosításáért, a vádlott és védője az enyhítésért fellebbezett. A bíróság az első osztályú balatonfüredi kézilabdacsapat kapitányát öt évre eltiltotta a gépjárművezetéstől, illetve kötelezte a bűnügyi költségek megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint Pásztor István 2010. szeptember 29-én Veszprémben, egy kijelölt gyalogátkelőhelyen, motorkerékpárjával elütött egy 80 éves embert, aki a helyszínen meghalt. A sportoló a 40-es sebességkorlátozó tábla ellenére 76-80 kilométer/órával hajtott, és - az igazságügyi műszaki szakértő szerint - az elütési sebesség is 69-76 kilométer/órára tehető. Féknyoma a motornak nem volt.

Aradi-Kiss Zita bírónő indokolásában hangsúlyozta, hogy az ítéletet az enyhítő szakasz alkalmazásával hozta meg. A vádlott javára írta, hogy őszinte beismerő vallomást tett, cselekedetét nagyon megbánta, közlekedési szabályszegést korábban nem követett el, családos, egy gyermek eltartásáról gondoskodik, magas állami kitüntetése van, megbecsült élsportoló, aki közösségteremtő személyiség.

A legdöntőbb enyhítő körülménynek azt nevezte, hogy a vádlott azonnal felkarolta az elgázolt ember egyedül maradt, ugyancsak 80 éves özvegyét, akinek 800 ezer forintot adott, és az idős nőt azóta is hetenként látogatja, igyekszik neki mindenben segíteni. A bíróság tanúként hallgatta meg csütörtökön az özvegyet, aki elmondta, hogy megbocsátott, és nem haragszik Pásztor Istvánra, aki rendszeresen látogatja és segíti.

"Nem akarom őt is elveszíteni, kérem, hogy csak felfüggesztett büntetést szabjon ki rá a bíróság" - fogalmazott az idős asszony.

A bíró az ítélet indokolásában kiemelte, hogy a nagyszámú és jelentős enyhítő körülmény ellenére sem lehet az ítélet végrehajtását felfüggeszteni - csak az enyhítő szakaszt alkalmazni -, ugyanis a motoros többszörösen megsértette a KRESZ szabályait, és ezáltal egy ember halálát okozta.

A bíró utalt arra, hogy a halálos közúti baleset okozásának vétségét egytől öt évig terjedő fogházzal rendeli büntetni a törvényhozó. Emlékeztetett arra is, hogy a Pásztor-ügyet első fokon egyszer már tárgyalta a veszprémi bíróság, és akkor is nyolc hónapi végrehajtható fogházbüntetést kapott a vádlott. Azt az ítéletet azonban a másodfokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság - megalapozatlanság és eljárási hibák miatt - hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatására utasította a városi bíróságot.

Az ügyet ezúttal másik bíró, Aradi-Kiss Zita tárgyalta, és ő hozta meg az elsőfokú ítéletet. A fellebbezések miatt a Pásztor-ügy a megyei bíróságon folytatódik.