Vágólapra másolva!
A norvégok haragudtak rá, amiért elhagyta a BL-címvédő Larvikot, Heidi Löke szerint ennek ellenére megérte Győrbe jönnie, mert jelenleg ez a világ legjobb nőikézilabda-csapata. Az olimpiai aranyon kívül már mindent megnyert beállósnak nincs kétsége afelől, hogy megnyerik a Bajnokok Ligáját, és semmi különöset nem lát abban, hogy az edzője egyben az életársa is. 

Így él a győri kézicsapat szerelmespárja - képgaléria

2011-ben a világ egyik legjobb játékosát sikerült megszereznie a Győr nőikézilabda-csapatának, a beállós Heidi Löke tavaly a Larvikkal megnyerte a Bajnokok Ligáját, és a sorozat gólkirálya lett. A világ- és Európa-bajnok klasszisra szüksége is volt a magyar bajnoknak, az ETO ugyanis az utóbbi hat évben mindig négy közé jutott a BL-ben, de egyszer sem tudott nyerni (2009-ben egy gólon múlt a kupadiadal), így régi vágya válna valóra a csapatnak, ha végre összejönne a nagy siker.

A középdöntőben mutatott forma alapján idén jó esélye van erre a Győrnek, hiszen a tavalyi BL-döntős Itxako Navarrát idegenben legyőzve, a címvédő Larvikot pedig Győrben kiütve idén már most biztos az elődöntő.

Heidi Löke jól tudja, hogyan kell BL-t nyerni, és mint az [origo]-nak elmondta, semmi kétsége nincsen afelől, hogy idén Győrbe kerül a BL-trófea. "Jelenleg a Győré a világ legjobb csapata, ha nem lesz sérültünk, száz százalékig biztos vagyok abban, hogy megnyerjük a Bajnokok Ligáját" - mondta a 29 éves beállós, aki szerint azért emelkedik a mezőny fölé az ETO, mert minden poszton jó játékosai vannak. "Nehéz védekezni ellenünk, ráadásul nálunk szerepel a két legjobb kapus is" - mondta a siker egyik kulcsáról.

Persze mit sem ér a kevés kapott gól, ha elöl nem jönnek be a dolgok, de erről szó sincsen, a Győr eredményességben és látványban is a legjobbak közé tartozik, jórészt Lökének köszönhetően. A norvég kézistől olyannyira sokat várnak a győri szurkolók, hogy a csapat honlapján - a második legtöbb szavazatot kapott Görbicz Anitát négy százalékkal megelőzve - vezetett azon a szavazáson, amely arra kereste a választ, hogy ki szerzi szerdán a legtöbb gólt az Érd ellen (Löke végül kilenc gólt dobott, Görbicz pedig tizenegyet, igaz, utóbbi négyet hetesből).

Görbicz úgy bánik a labdával, mint senki más

Lökének nagyon ment a játék például a dán Midtjylland elleni hazai BL-meccsen, amelyen tizenegy gólt dobott, a passzokat pedig jórészt Görbicztől kapta. Löke úgy érzi, talán még soha nem játszott egy csapatban olyan jó játékossal, mint a magyar válogatott irányító. "Fantasztikus játékos, úgy bánik a labdával, mint senki más. Nagyon könnyű úgy játszani, ha ő van mögötted, viszont nagyon kell figyelnem, mert bármelyik pillanatban jöhet tőle a labda."

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Győr keretének az erejéről mindent elmond, hogy Görbiczet nem jelölte a nemzetközi szövetség a 2011-es év legjobb kézise szavazáson, ott van viszont másik három ETO-játékos: a vb-aranyérmes norvég kapus Katrine Lunde Haraldsen, a szerb átlövő Andrea Lekic, és Löke. "Talán sokat számított, hogy Norvégiával megnyertük a vb-t, de jövőre szerintem már Görbicz is ott lesz a jelöltek között, hiszen a Győr idén nagy dolgot vihet végbe, meccsről meccsre egyre jobban játszunk."

A Győrnek a biztos elődöntőbe kerülés ellenére még két mérkőzést le kell játszania a középdöntőben, vasárnap 17.15-kor hazai pályán a tavalyi döntős Itxako Navarra lesz az ellenfél, majd március 10-én a címvédő Larvik otthonában kézilabdáznak Lökéék. A volt csapata elleni első, hazai meccsen három gólt szerzett Löke, és semmi különöset nem érzett: "A média úgy gondolja, hogy ez nagyon különleges párosítás a számomra, pedig erről nincsen szó. Sok embert ismerek közülük, üdvözöltem őket, ennyi."

A Larviknál mérgesek voltak, amiért elhagyom őket

Pedig viharos körülmények között hagyta el a Larvikot. Miután norvég klubjánál megtudták, hogy két évre aláírt a Győrhöz, kirúgták a csapat edzőjét, Karl Erik Böhnt. Arra hivatkoztak, hogy Löke élettársának is benne volt a keze az átigazolásban.

"Csalódott vagyok, hogy ezzel az indokkal menesztették. Igaz, hogy eljött velem a bécsi tárgyalásokra, de a barátomként, és nem az edzőmként. Van saját ügynököm, a szerződésemről ő tárgyalt. Úgy gondolom, hogy a Larviknál egyszerűen csak mérgesek voltak, amiért elhagyom őket, ezért tették ezt vele, pedig még egy évig érvényes volt a szerződése" - emlékezett vissza a tavalyi történtekre a beállós.

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Böhn és Löke magyarul tanul

Böhn a norvégiai menesztése után követte Lökét Győrbe, és mindössze hét hetet kellett várnia, hogy munkát kapjon, méghozzá nem is akármilyet, augusztus 30-án ő lett a magyar női válogatott szövetségi kapitánya. "Bárhová igazol a párom, Löke, én addig maradok a magyar válogatottnál, amíg a szerződésem szól" - ígérte a székfogklalójában. Ha kitölti szerződését, akkor a 2016-os brazíliai olimpiáig Magyarországon lesz, Lökének ezzel szemben már 2013 nyarán lejár a győri szerződése.

Konkoly Csaba győri menesztése után ismét egy csapatba került Löke és Böhn, az ETO ugyanis - több hazai klub tiltakozása ellenére - a norvég trénert ültette le a kispadjára. "Semmi különös nincsen abban, hogy Karl az edzőm, mert ő nagyon jó szakember, kezelni tudja ezt a helyzetet. Legyen szó edzésről vagy meccsről, semmi hátránya nincs annak, hogy az életben társak vagyunk" - magyarázta Löke, aki szerint akkor sincs kivételezés vagy különleges bánásmód, ha nem megy neki a játék vagy elront valamit egy mérkőzésen.

Böhn sokat csiszolt a győri csapatmorálon

"Ha én vagy bárki más a csapatból kihagy egy nagy helyzetet, Karl nem lesz mérges, mert ő egy nyugodt ember, aki mindig csak a dolgok jó oldalát nézi. Mindez nagyon jó hatással van a csapatra, önbizalom növelő hatást ér el vele. Nem is tartom jó dolognak, hogy ha valaki valamiben nem jó, akkor azt felróják neki, mindenkinek a pozitív tulajdonságait kell kiemelni. Ettől függetlenül persze dolgozni kell azon, amiben rosszabb vagy" - avatott be a játék pszichológiájába a kézis, aki szerint Böhn módszerei miatt nagyon jó a csapatmorál Győrben, és minden pillanatban segítik egymást a játékosok.

Böhnnek a szövetséggel kötött megállapodása értelmében nyáron távoznia kell a Győrtől, az utódról még Löke sem tud semmit, viszont nagyon sajnálja, hogy váltás lesz a kispadon. Egy norvég lapban azt olvastuk, hogy még Larvik-játékosként Löke azt mondta, nem szeretne többé együtt dolgozni a párjával, ám a sportoló szerint éppen az ellenkezője az igaz: "Remélem, hogy máskor is fogok még együtt dolgozni Karllal" - szögezte le.

Forrás: MTI/Kovács Anikó

Magyarországot és Győrt nagyon szereti, a Balaton és Budapest is a kedvenc helyei közé tartoznak, és élvezi az ittlétet ötéves kisfia is. "Amióta itt vagyunk, elég sok mindent megtanult magyarul, és már az is előfordult, hogy segített a fordításban, hiszen megérti, amit mondanak neki."

Löke azért jött Magyarországra, mert szerette volna kipróbálni magát egy új környezetben, és honfitársától, Katrine Lunde Haraldsentől csupa jót hallott a Győrről. "Egyáltalán nem bántam meg, hogy ide jöttem, hiszen remek emberek vesznek körül, élvezem a kézilabdát, és nagy sikert érhetünk el idén a klubbal."

Csak az olimpiai arany hiányzik

Heidi Löke szinte mindent megnyert már, amit kézilabdában meg lehet, egyedül olimpiai bajnok nem volt még, a Pekingben aranyérmes csapatban még Frafjord és Sörlie-Lybekk volt a norvég válogatott beállósa. Ötszörös norvég bajnok, háromszoros norvég kupagyőztes, tavaly Bajnokok Ligáját nyert a Larvikkal, amellyel 2009-ben EHF-kupa-döntőig jutott. 2009-ben és 2010-ben norvég gólkirály és a bajnokság legjobb játékosa, tavaly BL-gólkirály. 2006. április 7-én épp Magyarország ellen debütált a válogatottban, amelyben 74 meccsen 238 gólt szerzett. Norvégiával - már győri légiósként - tavaly decemberben megnyerte a brazíliai világbajnokságot, és bekerült a torna All Star-csapatába, előtte, 2009-ben bronzéremig jutott a válogatottal Kínában. Norvégiával 2008-ban aranyérmes a macedóniai Eb-n, két év múlva a dán-norvég rendezésű viadalon sikerült a címvédés. Huszonnégy góllal ő tartja az egy meccsen szerzett legtöbb gólok rekordját Norvégiában.