Vágólapra másolva!
Nagy László az AS című spanyol lap szerint egyre közelebb kerül ahhoz, hogy spanyol állampolgárságot kapjon, és spanyol színekben szerepeljen a londoni olimpián. Mocsai Lajos, a magyar kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a hírre reagálva elmondta: a jobbátlövő már két éve is megmondhatta volna, hogy ezt tervezi.

A spanyolországi Legfelsőbb Sporttanács a hét elején a spanyol Igazságügyi Minisztériumnál tett lépéseket, hogy a tíz éve Barcelonában élő Nagy László megkapja a spanyol állampolgárságot, amivel az utolsó akadály is elhárulna a 31 éves kézilabdázó spanyol válogatottsága elől.

Mocsai Lajos, a magyar férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya az m1 televíziónak reagált az AS című napilap cikkére: "Sok boldogságot és sok sikert kívánok számára. Több hozzáfűznivalóm nincs, két évvel ezelőtt is meg lehetett volna mondani."

A Veszprém edzőjeként is dolgozó szakember tavaly még azt mondta, ha az egykori szegedi kézis mégis spanyol válogatott lesz, az új helyzetet teremt, mert akkor "erkölcsileg tisztáznia kell magát a csapat előtt, és meg kell vizsgálni, hogy tisztességesen cselekedett-e".

Nagy László tavaly február 10-én jelezte, hogy nem kíván többé a magyar válogatottban szerepelni. Mocsai az [origo]-nak akkor azt mondta: elfogadja Nagy döntését, de csak akkor, ha annak nem az újabb időhúzás volt az oka. "Nagy László abszolút konkrét, nemleges választ adott, ami az elmúlt időszakban érzékelt tendencia alapján nem volt váratlan. A felesége azt nyilatkozta, hogy a játékos nem lesz spanyol válogatott. Ezt el kell fogadnom, és tiszteletben is tartom, hogy így döntött a családdal való együttlét, az egészségi állapota - amelyet nem ismerek - és egyéb szempontok alapján."

Az elmúlt hónapokban több spanyol lap is megkérdezte Nagytól, hogy szívesen lenne-e spanyol válogatott, de mindig azzal hárította el a kérdést, hogy amíg nem kapja meg az állampolgárságot, addig nem érdemes erről beszélni.

Az olimpiára még sem a spanyol, sem a magyar válogatott nem jutott ki, mindkét együttes a hétvégén játszik selejtezőt.

Magyarország esélyei csökkentek Ilyés Ferenc kiesésével, Mocsai a veszprémi balátlövő kieséséről - szintén az m1-nek - így nyilatkozott: "Megpróbáljuk Ilyés Ferencet helyettesíteni, Katzirz Dávid a saját klubjában is a hármas védőpozícióban játszik, és balátlövőben ő áll a legközelebb ennek a szerepnek a pótlására."

A göteborgi olimpiai selejtező programja:
péntek:
14.45: Magyarország - Macedónia
17: Svédország - Brazília

szombat:
13.45: Magyarország - Brazília
16: Macedónia - Svédország

vasárnap:
14.45: Brazília - Macedónia
17: Magyarország - Svédország