Vágólapra másolva!
Vasárnap eldől, sikerül-e megnyernie a Győr nőikézilabda-csapatának történe során először a Bajnokok Ligáját, ehhez Görbicz Anitáéknak meg kell őrizniük valamit az első meccsen szerzett kétgólos előnyükből Podgoricában. A montenegróiak nagyon készülnek a vasárnapi visszavágóra, a klubot a legmagasabb állami kitüntetésre terjesztették fel. Edzőjük az [origo]-nak azt mondta, nagyra értékeli a magyar kézilabdát, ennek ellenére biztos benne, hogy ők nyerik a BL-t.

Egy jó kezdés, illetve majdnem ikszre mentett félidő után alaposan kapaszkodnia kellett a Buducnost Podgorica nőikézilabda-csapatának, hogy ne kerüljön komoly hátrányba a Győr ellen a Bajnokok Ligája döntőjének első mérkőzésén. A múlt szombati, veszprémi csata második félidejében ugyan már öttel is vezetett a magyar bajnok, de az utolsó perceket 3-0-lal abszolváló vendégek 29-24-ről 29-27-re mentették a mérkőzést, így pokoli keménynek és izgalmasnak ígérkezik a vasárnapi visszavágó.

Dragan Adzic, a Buducnost edzője úgy nyilatkozott a meccs után, a Győr jobban játszott, de biztos abban, hogy a visszavágót két gólnál nagyobb különbséggel az ő csapata nyeri majd meg.

Az [origo] megkereste a szakvezetőt, aki elmondta, az első mérkőzésen azt kapta, amire számított. "Semmi se lepett meg, se a saját csapatom, se a Győr, de természetesen nem vagyok elégedett a vereséggel" - jegyezte meg.

Abban egyetértett kollégájával, Karl Erik Böhnnel, hogy a világ két legjobb csapata játssza a BL-döntőt. Két olyan együttes, amely az idei sorozatban a legeredményesebb volt, és ahol olyan extraklasszisok szerepelnek, mint az első meccsen 14 gólig jutó Bojana Popovic, illetve a 12 találattal záró Görbicz Anita.

"Popovic nem nyert volna annyiszor Bajnokok Ligáját, ha nem lenne topjátékos. Ezek azok a meccsek, amelyeken egy ilyen kézis megmutathatja klasszisát. Bojana bebizonyította, hogy jelenleg ő a világ legjobbja" - mondta, majd amikor megemlítettük Görbiczet, hozzátette: "Anita is bebizonyította, hogy a legjobbak közé tartozik."

Forrás: Foto24.hu
Popovic szinte megállíthatatlan volt az elős meccsen

Amíg Popovic villogott, addig a Buducnost másik bombázója, Katarina Bulatovic 16 kísérletből mindössze három gólig jutott, és kihagyott három hetest is. "A visszavágón újult energiával fog játszani, hogy bebizonyítsa, ő is világklasszis. Katarina erős karakter, biztos vagyok benne, hogy sokkal jobb formában lesz vasárnap."

Adzic szerint a Győr kapujában a világ legjobb párosa áll Lunde Haraldsen és Pálinger személyében, de a felkészülések alatt nem fordítottak külön figyelmet az ellenfél kapusaira.

Miután Magyarországon gyakran emlegetik a délszláv sportolók nyerő típusú mentalitását, ő pedig dolgozott már magyar játékosokkal (Kindl Gabriellával és Szamoránsky Piroskával), kíváncsiak voltunk a különböző stílusokról alkotott véleményére is. "A magyar és a délszláv kézilabdázók mentalitása igen más, egyiknek is, másiknak is vannak jő és rossz oldalai. Én nagyon értékelem a magyar kézilabdaiskolát és stílust, azt hiszem, pillanatnyilag Magyarországon van az egyik legerősebb női liga. Ráadásul minőségi munka folyik a fiatalabb korosztályoknál is."

Forrás: Foto24.hu

Cáfolta azt a pletykát, hogy a Győr valaha megkereste volna, úgy fogalmazott, az ambíciói csak a Buducnost és a montenegrói válogatott eredményével kapcsolatosak. Nem fogadna el csapatába senkit a győriek közül, mert nagyon erősen hisz azokban a játékosokban, akikkel együtt dolgozik, számára ők a legjobbak a világon.

A szakvezető biztos abban, hogy a két csapat nem okozott egymásnak taktikai meglepetést az első mérkőzésen. "Megvan a lehetőség arra, hogy sokkal jobban játszunk, hiszen már láttuk az ellenfelünket." Az eredmény megtippelésre azonban nem vállalkozott: "A saját játékunkkal fogunk foglalkozni, nem pedig az eredményjelzővel."

Ugyan a montenegrói újságok nem nagyon foglalkoznak még az év mérkőzésével, a Pobjeda című napilap internetes kiadása azt írta, a nemzeti sporttanács a legmagasabb állami kitüntetésre jelölte a klubot eddig eredményeiért.

"Valójában csak az első félidőben játszottuk a kézilabdát, szerintem a Győr ennél jobban nem tud játszani. Mi viszont többre vagyunk képesek a saját közönségünk előtt" - nyilatkozta Maja Savic.

Az első mérkőzésen elsősorban a védekező játékban akadtak problémái a Buducnostnak, ráadásul öt büntetőt is kihagyott a csapat. Szerencséjükre Clara Woltering 16 védésével, Bojana Popovic pedig briliáns játékával és 14 góljával felnőtt a feladathoz.

"Nagyon sok a 29 kapott gól, rengeteget hibáztunk támadásban, elhamarkodott lövéseink miatt a Győr túl sok kontrát vezethetett" - mondta Popovic. "Ezt hazai pályán nem engedhetjük meg, jobban kell figyelnünk a támadójátékban, hogy csökkentsük az ellenfél lehetőségeit a könnyű gólok megszerzésére. Azt hiszem, jobban fel tudunk készülni a visszavágóra, hiszen már ismerjük ellenfelünk játékát."