Vágólapra másolva!
Jövő kedden megkezdi szereplését a magyar nőikézilabda-válogatott a szerbiai Európa-bajnokságon, és úgy tűnik, nincs önbizalom híján az együttes. Amíg a szövetség az 1-6. hely valamelyikének megszerzését tűzte ki, addig Karl Erik Böhn szövetségi kapitány szerint senkitől sem fél, hiszen nagyon jó a csapat, míg Tomori Zsuzsa már meglepetésről és elődöntőről álmodott.

"Nehéz csoportba kerültünk, hiszen bárki bárkit megverhet" - vázolta tömören az esélyeket Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, miután felsorolta a magyarok Európa-bajnoki csoportellenfeleit, Horvátországot, Németországot és Spanyolországot. "A spanyolokkal és a horvátokkal szinte összenőttünk, nemcsak az olimpián és a jövő januári spanyolországi férfivébén kerültünk össze, hanem most a női Eb-n is."

Vetési szerint ez az Európa-bajnokság azért is fontos a magyar csapat számára, mert egyrészt 2010 után ismét világversenyen indulhat, másrészt 2014-ben a horvátokkal közösen rendezhet Eb-t, azaz még lehet tapasztalatokat gyűjteni. A szövetség célkitűzése az 1-6. hely valamelyikének megszerzése, a premizálás is ennek megfelelő lesz. Ha aranyérmes lesz a csapat, 15 millió forintot osztanak szét a tagjai között. A második-negyedik hely 12, az ötödik-hatodik hely 8, a hetedik-nyolcadik hely pedig 5 millió forintot ér.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Böhn és Vetési is bizakodó

"Minden idők legnagyobb kihívása lesz számomra ez az Európa-bajnokság, még akkor is, ha már játszhattam például Bajnokok Ligája-döntőt. De egy világverseny semmi mással nem hasonlítható össze. Egy erős csapat kapitányaként optimista vagyok, hiszen láthattuk a Győr és a Fradi kiváló BL-szereplését" - jelentette ki Karl Erik Böhn szövetségi kapitány.

A norvég szakember elmondta, amíg a magyar együttes megnyerte a kijevi Turcsin-kupát, addig a címvédő norvégok egy nagyon erős tornán a svédeket, a dánokat és a franciákat fogadták. "Láttuk őket, és csak azt mondhatom, nem félünk" - jelentette ki Böhn. "A játékosok az erős menetelésben fáradtak, többségének lábában hat Bajnokok Ligája-mérkőzés van. Célunk, hogy őket frissíteni tudjuk az Eb-ig és a viadal alatt."

A kapitány elmondta, ha az első két, egymást követő meccset meg tudná nyerni a válogatott, akkor elmondhatnánk magunkról, hogy veszélyesek vagyunk. "Az ellenfeleink közül a horvátok veszélyesek, noha sok sérültjük van. A németek teljesen kiszámíthatatlanok, elég csak a hétvégére gondolni, ahol előbb kikaptam hárommal a románoktól, majd másnap 21 góllal győztek ellenük. Az olimpiai bronzérmes spanyolok pedig az Eb egyik nagy esélyesének számítanak."

Tomori Zsuzsa, a Ferencváros játékosa ennél is tovább ment, az év legjobbjának választott átlövő szerint ez a torna csodálatosan is végződhet. "Úgy érzem, a horvátok elleni nyitómeccs a legfontosabb. Ha nyerünk, akkor a németek ellen már megnő az önbizalmunk. És kell is, hiszen nekik tartozunk még egy nagy veréssel. Folyamatosan egymást biztatjuk, azt mondjuk, meg tudjuk ezt csinálni. Bízom a csajokban, bízunk egymásban, szerintem sikeres Eb-nk lehet. Ha bejutnánk az elődöntőbe, akkor már nem állnánk meg. Egyértelműen arra készülünk, hogy meglepetést okozzunk."

Forrás: MTI/Beliczay László
Tomori szerint csodálatos Eb-nk lehet

A magyar válogatott 2011-ben a németekkel vívott világbajnoki selejtezőt, amelyet még Mátéfi Eszter irányításával kettős vereséggel bukott el. Azt a csapatot a hírek szerint legkevésbé az összetartás jellemezte: a túlzottan Fradira és Győrre épülő együttesen belül ugyanis olyan széthúzások voltak, amelyeket nem tudott orvosolni a szakvezetés.

Böhn azonban ezúttal nem tart ettől, úgy vélte, ez minden csapatjátékban benne van.

"Hozhatnám példának az olimpiai, világ- és Európa-bajnok norvégokat, akik végigverték a világot, pedig a lányok nem barátok. De a pályán ennek semmi nyomát nem lehet látni. Tudom, hogy mindig az edző a legnagyobb idióta, és tisztában vagyok azzal, hogy a hátam mögött kibeszélnek. Én is ilyen voltam játékoskoromban. De amíg kedvesek velem szemben, addig nem az én dolgom, hogy mögöttem mit gondolnak rólam. Inkább leszek jó csapattal vesztes, semmint rossz közösséggel nyertes" - mondta.

A norvég tréner kihirdette a 16-os Eb-keretet, amelyben még két kérdőjel van, Cifra Anita és Triscsuk Krisztina ugyanis kisebb sérüléssel bajlódik.

A magyar női válogatott Eb-kerete:
Kapusok: Herr Orsolya (Győri Audi ETO), Kiss Éva (Siófok Galérius Fürdő)
Jobbszélsők: Bódi Bernadett (Dunaújvárosi Kohász), Kovacsicz Mónika (FTC Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövő: Rédei-Soós Viktória (Győri Audi ETO)
Irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO), Kovacsics Anikó (Győri Audi ETO), Szucsánszki Zita (FTC Rail Cargo Hungaria), Triscsuk Krisztina (Fehérvár KC)
Beállók: Cifra Anita (FTC Rail Cargo Hungaria), Szamoránsky Piroska (FTC Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: Klivinyi Kinga (Vác), Szekeres Klára (ÉTV Érd), Tomori Zsuzsanna (FTC Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: Vérten Orsolya (FTC Rail Cargo Hungaria), Vincze Melinda (ÉTV Érd)

Tartalékok: Bulath Anita (Viborg, dán), Orbán Adrienn (Győri Audi ETO), Pastrovics Melinda (FTC Rail Cargo Hungaria), Szabó Valéria (Zvezda Zvenyigorod, orosz)

Az Eb-rajtra legfeljebb 16 játékos nevezhető, ám amennyiben 15 kézilabdázó kezdi meg a tornát, a csoportkör végéig kiegészíthető a keret. A csoportmérkőzések után kettő, a középdöntőket követően pedig egy további cserére van lehetőség.

A magyar válogatott december 3-án, hétfőn indul Szegedről Újvidékre, és a horvátok elleni első találkozó előtti délután edzést tart az Európa-bajnokság helyszínén.

Az Európa-bajnokság C csoportjának programja:
December 4., 20.15: Horvátország - Magyarország
December 5., 20.15: Magyarország - Németország
December 7., 18.15: Magyarország - Spanyolország

A csoport első három helyezettje jut a középdöntőbe.