Vágólapra másolva!
Galic Zita számára nem kétséges, a magyar nőikézilabda-válogatott számára nem jelenthet megoldhatatlan feladatot Horvátország és Németország a december 4-én rajtoló Európa-bajnokságon. Az egykori 97-szeres jugoszláv válogatott, világbajnoki bronzérmes, magyar származású játékos úgy véli, a magyar-spanyol meccsen ellen dől majd el a csoportelsőség.

Nagy meglepetésre készül a nőikézi-válogatott

A magyar nőikézilabda-válogatott a szerbiai Európa-bajnokság újvidéki csoportjában a német, a spanyol és a horvát válogatott ellen szerepel majd. A Magyar Szó megszólaltatta az 1962-es, adai születésű Galic Zitát, aki az 1982-es budapesti világbajnokságon bronzérmes lett a jugoszlávokkal, sérülés miatt lemaradt a Los Angeles-i olimpiáról, és így egy aranyéremről, 1988-ban Szöulban pedig tagja volt a negyedik helyen helyen zárt válogatottnak.

"A horvátoknál a játékosok fele lemondta a válogatottbeli szereplést. A két legjobb, a csapat húzóerejét jelentő Penezic és Tatari sérülés miatt már biztosan nem lép pályára. Mellettük Horvat és további két-három játékos is lemondta a részvételt. Emiatt jelentősen meggyengült a csapat. A németeknél éppen a csapatkapitány, Klein szenvedett kéztörést az edzésen, így a magyar csapatnak komoly esélye van arra, hogy jó pozícióban jusson tovább a csoportból" - nyilatkozta Galic, aki 1989-től évekig a Metz csapatát erősítette, ötször volt francia gólkirály, és jelenleg is a klub szakmai tanácsadója.

"A magyar válogatott nem szerepelt a londoni olimpián, Karl Erik Böhn szövetségi kapitány vezetésével az Eb lesz az első jelentősebb megmérettetése. Az utolsó, harmadik mérkőzését a spanyolokkal játssza, szerintem ezen a mérkőzésen fog eldőlni a csoportelsőség kérdése. Magyarország szerintem biztos továbbjutó, csak az a kérdés, hogy hány pontot visznek magukkal a a középdöntőbe" - tette hozzá.

A lapnak nyilatkozott a 2000-ben Európa-bajnoki aranyat szerző Farkas Ágnes is, aki azt mondta, bízik abban, hogy Böhn olyan légkört tud kialakítani a válogatott körül, amely arra ösztönzi a játékosokat, hogy előbbre kerüljenek a nemzetközi élvonalban.

"Úgy vélem, a norvégok nem tudnak többet, mint a magyarok, csupán más mentalitásúak, másként motiválhatók, más a hozzáállásuk a győzelem kérdéséhez. Ezt kell megtanítani a magyar játékosoknak. A közvélemény mindig aranyat akar, ez természetes. De nehéz megjósolni, hol végeznek a lányok. Reményeim szerint minél rangosabb helyen. Jelenleg talán nincs minden posztra klasszis tehetségünk, így véleményem szerint csapatként kell összefogni a gárdát, és egy jó kis kohézióval előre lehet lépni."

A nyitónap programja (december 4., kedd):
A csoport (Belgrád):
17.45: Ukrajna - Csehország
20.15: Norvégia - Szerbia

B csoport (Nis):
18.15: Franciaország - Macedónia
20.15: Svédország - Dánia

C csoport (Újvidék):
18.15: Németország - Spanyolország
20.15: Magyarország - Horvátország

D csoport (Versec):
18.05: Montenegró - Izland
20.15: Románia - Oroszország