Vágólapra másolva!
Tizenöt évesen már kubai válogatott volt, 1997-ben egy cseremegállapodás keretében érkezett Veszprémbe, ahonnan csak 16 év után távozott. A szurkolók által csak Csárlinak becézett 41 éves átlövő, Pérez Carlos olyan búcsúmérkőzést kap, amilyenre még nem volt példa, a kétszeres olimpiai 4., KEK-győztes, BL-döntős legendát, az utóbbi tíz év egyik legjobb magyar válogatott játékosát a világ legjobbjai köszöntik vasárnap.

Vasárnap egy Veszprém-Világválogatott kézilabda-mérkőzésen búcsúzik el a magyar közönségtől Pérez Carlos, vagy ahogy a szurkolók hívták Csárli. A búcsú jelző azonban valóban csak így igaz, hiszen katari klubjával élő szerződése van egészen a 2015-ös világbajnokságig.

Carlos Reinaldo Perez Enrique 1971. augusztus 26-án született Havannában. Édesapja korán meghalt, édesanyja ápolónőként dolgozott. A kis Carlos sokáig vívódott a kosár- és kézilabda között, végül utóbbi mellett döntött.

Hihetetlen generáció tagja lehetett, a Ciudad Havanna játékosként 16 évesen már válogatott volt, az igazi nagy kiugrást az 1995-ös izlandi világbajnokság hozta meg számára, ahol a válogatott a 13. lett, Pérez pedig 49 találattal a góllövőlista hatodik helyén zárt megelőzve többek között a nála sokkal nagyobb névnek számító francia Stéphane Stoecklint és a horvát Irfan Smajlagicot.

A válogatottban is szórta a gólokat. Forrás: AFP/Javier Soriano

Hajnal Csaba, a veszprémi klub mindenhatója akkor szúrta ki a 198 centiméter magas, jobbkezes bombázót, ám akkor a kubai szövetség elöljárói még mereven elzárkóztak az ötlettől. Két év múlva, a japán vébén már a kubaiak léptek, de nemcsak Pérezt, hanem az egész válogatottat felajánlották, a csapat Veszprémben készült, és a magyar edzők válogathattak közülük.

De a feltételek kemények voltak, a játékosok nem kaphattak profi szerződést, amatőr státusban, hivatalosan nem is aláírás-pénzért, fizetésért, meccsprémiumért, hanem ellátásért, költségtérítésért voltak alkalmazhatóak. A Veszprém azonnal lecsapott három játékosra, Pérez mellett Urios Fonsecát és Raul Hary Alayót szerződtették.

"A kétmilliós Havanna után megtaláltam itt, ebben az eleinte szürke és idegen kisvárosban a számításaimat. Noha tényleg nem úgy jöttem el Kubából, hogy itt maradok, ám oly' sok jó történt velem, hogy nehéz lenne felsorolni. Veszprém befogadott, temérdek barátra tettem szert, míg a fantasztikus drukkereink sok szép sikerbe hajszoltak bele bennünket. Az első benyomásaim valóban nem voltak pozitívak, a kubai életforma és mentalitás után pokoli nehéz volt alkalmazkodni az itteni léthez. Havat előtte is láttam, de befagyott tavat még nem. Emlékszem, mikor ráléptem a Balaton jegére, csak azt kérdeztem a tolmácsunktól, ugye, nem szakad be?" - emlékezett vissza Pérez a kezdeti időkre a klub hivatalos honlapján.

A kubaiak cseremegállapodásban történő megérkezését az egyik legnagyobb sportszergyártó cég segítette, amely elintézte, hogy a francia Ivry invitálása ellenére a Veszprém gyámsága alá kerülve Magyarországra jöjjenek a játékosok.

2000-ben aztán az Ivry még egy rohamot indított, kapcsolatba is lépett a kubai szövetséggel, és a veszpréminél lényegesen vonzóbb anyagi feltételeket kínált. Kubai kézilabdázó azonban nem jutott el a francia klubhoz, sőt, Pérez, illetve Diaz magyar állampolgárrá vált és hamarosan a magyar válogatottban is bemutatkozhatott.

Nem hitte eleinte, hogy ilyen jól érzi majd magát Veszprémben Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Kubába nem tért haza a megszabott időre, ezért négy évig disszidensnek számított. "Haza kellett volna térnem, ám inkább itt maradtam. Életem legnehezebb döntése volt, sokat beszéltem anyámmal, hogy mit tegyek, aztán abban maradtunk, hogy innen próbálom meg segíteni őket. Emiatt négy évig nem mehettem haza" - mesélte.

Az NB I-ben 1997. november 24-én mutatkozott be, akkori edzője, Hoffmann László csereként számított rá egy nyíregyházi, 23-19-es vereséggel véget ért mérkőzésen. A válogatottban 2002-ben Szlovénia ellen debütált, személye megkerülhetetlen volt a nemzeti csapat összeállításakor.

"Perez klasszisa megkérdőjelezhetetlen, olyasmit tud, amit nagyon kevesen. Ne feledjük, a lányok is milyen jól jártak Raduloviccsal" - nyilatkozta róla Skaliczki László, akinek hasonlata tökéletes volt.

A 2003-as portugáliai világbajnokságon ugyan a csoportból való továbbjutáshoz is óriási szerencse kellett, a válogatott már szinte a repülőtéren volt, amikor jött a hír, hogy az esélytelen Szaúd-Arábia legyőzte Argentínát, így mégis középdöntőbe csúszott a csapat. Lisszabonban aztán olyan történt, amire kevesen számítottak, az 5-8. helyért rendezett meccsen hosszabbításban legyőztük Jugoszláviát, és kiharcoltuk az olimpiai részvételt. Pérez Carlos 64 találattal gólkirály lett és bekerült a torna All-star csapatába is.

Athénban a válogatott minden várakozást felülmúlva elődöntős lett, de Pérez hiába dobott hét gólt a horvátok elleni elődöntőt, és tízet az oroszok elleni bronzmeccsen, csak a 4. hely jutott.

Hiába hívta a Barcelona, a Ciudad Real és a Kiel, sohasem hagyta el a Veszprémet, amelynek színeiben tizennégyszeres magyar bajnok, tizenháromszoros MK-győztes, egyszeres BL-döntős, kétszeres BL-elődöntős, egyszeres KEK-első és kétszeres Szuperkupa-döntős lett. A 171-szeres kubai válogatott átlövő 44 alkalommal szerepelt magyar színekben is, és az athéni 4. hely után nyolc évvel tagja volt a 2012-es olimpiai negyedik helyezett együttesnek is. Négyszer választották az év játékosának.

Ha felugrott lőni, a kapusoknak nem sok esélye maradt Forrás: AFP/Frank Fife

Február elején távozott Veszprémből és szerződött a katari al-Shamal csapatához, amelyhez a 2015-ös katari férfikézilabda-világbajnokságig írt alá. Azt mondta, nem így akart távozni, de megértette és elfogadta, hogy Carlos Ortega vezetőedző nem rá építi már a jövő csapatát.

"Minden szakvezetőmtől tanultam valamit, aminek egyszer talán a pályán kívül is hasznát veszem" - mondta, és elárulta, hogy számára Mocsai Lajos olyan volt, mint az apja, igazi pedagógus és pszichológus.

A szurkolók nagyon várják a mérkőzést, a klub hivatalos Facebook-oldalán a szurkolók már búcsúznak a klasszistól. "Köszönjük, amit Veszprémért tettél, kiváló játékos és sportember vagy! Egy ikonnal lett kevesebb a csapat! Nálunk te BL-győztes vagy! MINDÖRÖKRE VESZPRÉM!" - írta egyikük.

A vasárnapi gálán a Veszprém ellenfele a világválogatott lesz, amelynek kapujában Sterbik Árpád, Mikler Roland és az egy hete elbúcsúztatott Dejan Peric áll majd, a mezőnyben pedig Carlos Ruesga, Rastko Stojkovic, Pásztor István, Urios Rolando Fonseca, Iker Romero, Denis Buntic, Uros Zorman, Ivan Cupic, Momir Ilic, Ivano Balic, Marko Vujin, Carou Marcel Gonzalo és Zlatko Horvat játszik.

A gála programja:
14.30: a Pérez sétány utcatáblájának avatása után Pérez megkoszorúzza a Cozma-szobrot
15.00: a Veszprém Aréna előterében zenekar kíséretével megnyitásra kerül a Karibi-bár
15.40: kezdődik a bemelegítés
16.15: a csapatok bemutatása
16.25: Pérez bemutatása és búcsúztatása
16.30: Veszprém-Világválogatott mérkőzés (az M1 élőben adja)
18.05: a játékosok után a klub is elbúcsúzik Péreztől, majd visszavonultatja a legenda mezét