Vágólapra másolva!
A világ pillanatnyilag leggazdagabb kézilabdaklubjával került össze a Veszprém a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, szombaton játsszák a párharc első meccsét. A Paris SG közel 14 millió eurós éves költségvetését, ezáltal a lehetőségeit össze sem lehet hasonlítani a Veszprémével, sokak szerint mégis a magyar csapat esélyesebb a továbbjutásra. Vajon miért?

A Veszprém szokatlanul gyenge csoportba került az idei férfikézi-BL-ben, és ennek megfelelően gond nélkül meg is nyerte. Igazán jó teljesítményt azonban csak a Rhein-Neckar Löwen elleni két meccsen (hazai győzelem, idegenbeli döntetlen) mutatott a csapat, és közben becsúszott egy kellemetlen ukrajnai lebőgés, sőt a bajnokságban egy szegedi vereség is. A Veszprém mindezek ellenére újra ott van a negyeddöntőben, és a Plock elleni nyolcaddöntőben már voltak jelei, hogy a csoport gyengeségét valóban arra használta fel a szakmai stáb, hogy tavaszra élezze ki a csapat formáját.

Sok csatár, kevés védő

De ha a megerősített Veszprém formájával elégedetlenek voltunk, akkor mit szóljanak Párizsban? A franciák krémje (Narcisse, Abalo, Honrubia) mellé érkező horvát kommandót (Vori, Gojun, Kopljar) olyan klasszisok egészítik ki, mint a spanyol Garcia Robledo, az izlandi Asgeir Hallgrimson, a magyar Császár Gábor, és a világ legjobb játékosa, Mikkel Hansen - a PSG mégis végigbotladozta a szezont.

A párizsiak jelenleg csak harmadikok a francia bajnokságban, így már arra is csekély esélyük van, hogy a következő idény BL-selejtezőjében részt vehessenek. A francia sportnapilap, a L’Equipe szerdán már arról írt , hogy Philippe Gardent vezetőedző sorsa megpecsételődni látszik, az ő kvalitásai nem érnek fel a csapatéhoz. Ilyen kerettel ugyanis megengedhetetlen, hogy a PSG ne álljon a hazai bajnokság élén, és a Bajnokok Ligájában rendszeresen pofonokat kapjon.

Érthető a frusztráció, ha arra gondolunk, hogy a PSG költségvetése erre a szezonra a francia szövetség adatai szerint 13,6 millió euró. Ezzel a legjobban eleresztett klub a világon. A Veszprém elnöke, Fonyó Károly egy tavaly szeptemberi sajtótájékoztatón azt mondta, a költségvetésük 1,1-1,2 milliárd forint, ez mostani árfolyamon 3,6-3,9 millió euró.

Császárnak nem jött be a váltás: keveset játszik, és a csapatának sem megy igazán Forrás: AFP/Miguel Medina

Az elképesztő névsort felvonultató PSG-nek valóban akadnak olyan hiányosságai, amiket a magyar bajnok meglovagolhat: a védekezés és a taktikai felkészültség. A PSG idén többször ért el kellemetlen eredményt gyenge védekezése, kiegyensúlyozatlan játéka miatt, és sokszor vetették Garden szemére, hogy képtelen volt érdemben reagálni az ellenfelek taktikai változtatásaira.

De nem csak az edző a csapat baja. A korábbi sokszoros magyar válogatott kézilabdázó, a DigiSport szakkommentátora, Kotormán Attila azt mondta a PSG nyári átigazolásairól, hogy "túl sok csatárt igazoltak, hátvédjük meg egy sincs". Kotormán szerint jobban tették volna, ha szereznek egy klasszis kapust, és nem engedik nyugdíjba vonulni Didier Dinart-t, a világ valaha volt legjobb védőjátékosát.

A Veszprém előrébb tart

Amire Gardent, úgy tűnik, alkalmatlan, azt kicsiben Carlos Ortega tökéletesen tudja. Ő képes arra, hogy összerakja és Final4-győzelemre esélyes csapattá kovácsolja a Veszprémet. Pedig még a megerősített keret is olyan szűkös, hogy a kulcsemberek alig pihenhetnek, Nagy László gyakorlatilag minden fontos meccset kénytelen végigjátszani, és egyetlen nemzetközi szinten is fajsúlyos beálló (Renato Sulic) szerepel a csapatban. Ez gondot okozhat, hiszen bármelyikük kiválása – akár sérülés, akár kiállítások miatt – alapjaiban bonthatja meg a Veszprém legnagyobb fegyverét, a magabiztos védekezést.

Ortega ugyanazt az elvet képviseli, mint honfitársa, Ambros Martin a Győri Audi ETO női csapatánál: a védekezés és a biztos támadásvezetés a kulcs.

Carlos Ortega szerint a védekezés a legfontosabb Forrás: MTI/Kovács Anikó

"A BL-nyolcaddöntő első mérkőzésén, Plockban a védelmünk gyengébb volt, ezen javítanunk kell, hogy továbbjussunk a PSG ellen is. A kézilabdát hátulról előre játsszák, ezért a védekezés a legfontosabb, nem véletlen, hogy a második legkevesebb gólt kaptuk az idén a BL-ben. Akárcsak tavaly" - nyilatkozta Ortega nemrtég a Digisporton, hozzátéve, ha nincs elszórt labda elöl, akkor nincs gyors lerohanás sem. Márpedig egy feszes, kemény fallal olyan segítséget kap Mirko Alilovic és Fazekas Nándor a kapuban, amivel meccset, sőt, Bajnokok Ligáját lehet nyerni.

A PSG-re készülni ugyanakkor azért nehéz, mert kiszámíthatatlan ellenfél. Annyi a világklasszisa, hogy mindenki ellen esélyesként lép pályára. Főleg otthon, ahol a Barcelonától elszenvedett négygólos vereséget leszámítva az összes meccsét simán megnyerte a BL-ben. Idegenben viszont hatból csak kétszer győzött: a Dinamo Minszk és a Wacker Thun otthonában, hat-hat góllal.

"Felhívtam a figyelmét mindenkinek, hogy nem szabad a PSG botlásaiból kiindulni. A keretben világ- és Európa-bajnokok, tapasztalt nagyágyúk vannak, akik egy-egy mérkőzésen azért már csapatként is játszottak nagyon jól" - mondta Ortega hétfőn a Telekom Sporthír Szolgálatnak. A Plock elleni visszavágó után egyébként csak annyit jegyzett meg, "eljött az idő, hogy az álmainkért harcoljunk".

A világ legjobb névsora

A BL hivatalos honlapjának francia szakírója, Kevin Domas már a szezon elején úgy vélte, rossz szerkezetű keret alakult ki Párizsban. "A szurkolók bizakodóak, de a francia szakértők szerint bombafavorit a Veszprém, és ahogy a játékosokkal beszéltem, ők is tartanak a meccstől. A szezon elején azt reméltük, összeáll a csapat játéka, de nem így történt, sőt egyre kuszább a helyzet a PSG-nél. Szerintem akkor van esélye a továbbjutásra, ha valahogy nagyon megveri a Veszprémet hazai pályán, mert 2-3 gólos előnnyel semmire sem megy a veszprémi pokolban" - mondta az Origónak.

Domas furcsának tartja, hogy ilyen vezéregyéniségek szerepelnek a keretben, mégsincs egy játékos sem, aki a csapat élére állt volna. "Narcisse szerény srác, ő nem való vezérnek, hiába klasszis, Vori és Gojun a tudásához képest egyformán borzasztó teljesítményt nyújt, a többiek meg csak egyénieskednek, és aztán egymásra mutogatnak. A játékosok azt mondják, a horvátok klikkesednek, és elég arrogánsak a társaikkal. A PSG védekezésének pont az a legnagyobb baja, hogy a horvát védőspecialisták nem tudják összerántani a fal közepét.”

Nagy Lászlóék bizonytalan fal ellen támadhatnak majd Forrás: MTI/Kovács Anikó

A francia szakíró úgy látja, egyedül Mikkel Hansennel lehetett maradéktalanul elégedett a szurkolótábor, és most is abban bíznak, hogy a dán világsztár kihúzza a bajból a csapatot. Domas szerint viszont ehhez olyan lelkesedés és odaadás kellene, amit kevés játékostól látott eddig idén. "Ha végre varázsütésre mindenki elkezdene saját tudásának megfelelően kézilabdázni, ez a PSG a világ legjobb csapata lehetne. De egyelőre csak a világ legjobb névsora.”

A negyeddöntő odavágója szombaton 16.30-kor lesz Párizsban, a visszavágót április 26-án 16 órakor rendezik Veszprémben.

Jól ismerik egymást

A két a nyári felkészülési időszakban háromszor is találkozott - kétszer a Veszprém, egyszer a PSG nyert.

2013. augusztus 18., Ehingen
Veszprém - PSG 28-25 (19-13)
Veszprém: Fazekas, Alilovic (kapusok) - Gulyás 2, Iváncsik G. 7, Schuch, Iváncsik T. 3, Ruesga 1, Ilic 7/4, Nagy L. 3, Jamali 1, Mousavi, Ugalde 2, Chema Rodriguez 2, Terzic, Sulic
PSG: Annonay, Sierra (kapusok) - Melic 5/2, Halmgrímsson, Császár 2, Diaw, A. García 4, Vori 2, Gojun, Gunnarsson 1, Abalo 1, D. Narcisse 2, Honrubia 3/2, Kopljar 3, M'Tima 2, Bojinovic

2013. augusztus 25., Vannes
Veszprém - PSG 33-31 (15-19)
Veszprém: Fazekas, Alilovic (kapusok) - Gulyás 3, Iváncsik G. 2, Schuch, Iváncsik T. 3, Ruesga 1, Ilic 4/2, Nagy L. 6, Jamali 3, Mousavi 1, Ugalde 4, Chema Rodriguez 1, Terzic, Sulic 5
PSG: Annonay, Sierra (kapusok) - Melic, Halmgrímsson 1, Császár 1, Diaw, A. García 1, Vori 4, Gojun, Gunnarsson 1, Abalo 4, Mikkel Hansen 4, D. Narcisse 7, Honrubia 5, Kopljar 2, M'Tima, Bojinovic 1

2013. szeptember 1., Strasbourg
PSG - Veszprém 33-25 (19-15)
PSG: Annonay, Sierra (kapusok) - Melic 2/1, Halmgrímsson 2, Császár, Diaw, A. García, Vori 4, Gojun, Gunnarsson 1, Abalo 3, Mikkel Hansen 8, D. Narcisse 4, Kopljar 1, M'Tima 7, Bojinovic 1
Veszprém: Fazekas, Alilovic (kapusok) - Gulyás 2, Iváncsik G. 2, Schuch, Iváncsik T. 2, Ilic 3, Nagy L. 3, Jamali 6, Mousavi, Ugalde, Chema Rodriguez 3, Terzic, Sulic 4