Bohóctréfa lett a kézilabda-vb

Christian Sprenger, Uwe Gensheimer, német kézilabda
SERBIA, BELGRADE : Germany's Christian Sprenger (R) and Uwe Gensheimer(L) react as their team lost the men's EHF Euro 2012 Handball Championship match Poland vs Germany on January 25, 2012 at the Belgrade Arena. Poland won 33-32. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A héten úgy döntött a Nemzetközi Kézilabda Szövetség, hogy szabadkártyát biztosít a német férfi válogatottnak a 2015-ös katari világbajnokságra. Tette mindezt úgy, hogy az indulási jogot egyszerűen elvette Ausztráliától, hogy részt vehessen egy olyan válogatott, amely elbukta selejtezőt, de gazdasági szempontból létfontosságú a jelenléte. Ráadásul az izlandiak állítják, a szabadkártya inkább őket illetné.

Ingoványos területre tévedt a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF), miután zágrábi ülésén váratlan húzással utat nyitott Németország előtt a 2015-os katari férfi világbajnokságra, ezáltal pedig a riói olimpiára is. Bár az előzményeket tekintve lehet, nem is volt ebben semmi váratlan - legalábbis Németország számára. Az ausztrálokat viszont váratlanul érhette, hogy egyszerűen kirakták őket a vb-ről.

A német csapat a június eleji világbajnoki selejtezőre Lengyelországot kapta ellenfélnek. A vb jelentősége, hogy innen lehet kvalifikálni a riói olimpiára. A német sajtó már májusban arról írt: lehet, hogy az esetleges kiesés sem jelent búcsút a riói álmoktól, hiszen az IHF a szabadkártya rendszerének bevezetését tervezi, egy-két válogatott így kap majd lehetőséget az olimpiai selejtezőn való részvételre.

Hiányoztak a német nézők

"A londoni olimpia sportági értékelésében a kézilabda azért került az utolsó csoportba, mert hiányoztak a németországi tévénézők által generált nézettségi adatok” - nyilatkozta még májusban az IHF egyiptomi elnöke, Hasszan Musztafa. Ez alapján írta a Handball Time német kézilabda-magazin, hogy a kvalifikációs rendszer át fog alakulni Rióra.

A német válogatott június közepén oda-vissza kikapott a lengyelektől Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Az IHF azonban nem várt a 2016 tavaszán esedékes olimpiai pótselejtezőkig. Miután a válogatott két szoros selejtezőn 25-24-re és 29-28-ra kikapott a lengyelektől, és ezzel első körben elbukta a világbajnoki szereplés lehetőségét, a szövetség sietett segítséget nyújtani Németországnak.

Hasszan Musztafának valószínűleg megtetszett a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség ötlete. A FIBA éppen az idei, augusztusi 30-án rajtoló kosárlabda-vb-re találta ki, hogy négy helyet is fenntart szabadkártyával: hiába nem harcolta ki a szereplési jogot Brazília, Finnország, Görögország és a 2010-es vb-döntős Törökország, a szövetség kegyelméből ott lehetnek a spanyolországi eseményen.

Ausztrália? Volt, nincs

Az IHF gondolt egyet, és nemkívánatos országnak nyilvánította Ausztráliát a vb-n, olyan mondvacsinált indokkal, hogy Óceániának jelenleg nincs az IHF által is elismert kontinentális szövetsége. Azaz Ausztrália hiába szerepel húsz-huszonöt éve világversenyeken, hiába verte oda-vissza Új-Zélandot a selejtezőn, mégsem lehet ott Katarban. Helyette a 2013-as spanyolországi vb legjobb, kvalifikációval nem rendelkező csapata, Németország lett a befutó - úgy, hogy a vb-5. hely csupán a matematika eredménye volt, a helyosztókat le sem játszották (Magyarország így lett csak a 8.).

Musztafa elnök szereti a németeket Forrás: AFP/Jacques Demarthon

Még bonyolíthatja a helyzetet az izlandiak teljesen logikus felvetése. Az északiak hivatalos levéllel fordultak az EHF-hez, és azonnali vizsgálatot sürgetve tették fel a kérdést a kérdést: ha Európa kapja a vb-kvótát, akkor azt miért a világbajnoki eredmények alapján ítélik oda? Példaként egy kilenc évvel ezelőtti esettel szolgáltak, ugyanis 2005-ben analóg volt a helyzet: a szentpétervári női világbajnokságon Tajvan nem indult el, így az ázsiai csapat helyett a legjobb, vb-kvótával nem rendelkező európai válogatott ugorhatott be - a 2004-es magyarországi Eb 5. helyezettje, Németország.

Ha az Eb-t vették volna alapul most is, akkor Ausztrália helyett Izland indulhatna. Az EHF ráadásul első számú tartalékként ennek megfelelően a szigetországiakat jelölte meg (lásd az alábbi képet), az IHF-nek azonban Németország kellett. Érdekesség, hogy akár a vb-t, akár az Eb-t vesszük alapul, mindkét esetben Magyarország volt a második tartalék - de ez legfeljebb statisztika mutatónak jó, boldoggá nem teszi a magyar szurkolókat.

Az első számú tartalék: Izland Forrás: Ihandball.dk

A helyi Morgunbladid napilap kommentárjában úgy fogalmazott, hogy "sajnos minden a pénzről szól". Izland játékos-szakszervezete közleményében sportszerűtlen döntést emlegetett, és úgy fogalmazott, az esetben az a legszomorúbb, hogy a televíziós nézettségek miatt döntött az IHF úgy, ahogy, ezért kell a kis Izland helyett a pénzcsináló Németországnak pályára lépnie.

Aggasztó a helyzet

A legnehezebb helyzetben azonban az ausztrálok vannak, akiket egyik pillanatról a másikra kipöcköltek. "Rettenetesen csalódottak vagyunk, hiszen 1988 óta támogatjuk az IHF-et, minden világbajnokságon a legjobb tudásunk szerint küzdöttünk" - nyilatkozta szomorúan Alex Gavrilovic, az Ausztrál Kézilabda Szövetség elnöke.

"Először is szeretném megköszönni a játékosaimnak, hogy 3000 eurót áldoztak arra, hogy eljussunk eddig, és két győzelemmel kvalifikáljuk magunkat a világbajnokságra. De ami történt, arra nem találok szavakat" - fogalmazott már kissé keményebben Jan Ottosen, a válogatott dán szövetségi kapitánya. "Nevetséges az indok, hogy az óceániai szövetség nem teljes jogú tagja az IHF-nek. Ausztrália jelen volt tavaly a spanyolországi férfi, és a szerbiai női világbajnokságon. Nem értem, mi változott azóta! Ott lesznek csapataink a júliusi, recifei strandkézilabda-világbajnokságon is. Ha esetleg dobogóra kerülnénk, nem is kapnánk érmeket?"

Ottosen azonban még ennél is tovább ment. "A személyes érintettségen túl is meg vagyok döbbenve, és aggaszt a helyzet. A sportág most igazi probléma előtt áll. Képzeljük el, hogy Németország egy nagyon jó vb-szerepléssel olimpiai kvalifikációt szerez Dánia, Franciaország, Spanyolország, vagy ami még rosszabb, Lengyelország előtt. Mi lesz ennek a következménye?"

Vb-kiemelés

Az IHF elkészítette a július 20-i, dohai világbajnoki sorsolás kiemelését, a németek a hatodik kalapba kerültek.

A kiemelés:
1. kalap: Spanyolország, Franciaország, Dánia, Horvátország
2. kalap: Bosznia-Hercegovina, Lengyelország, Svédország, Szlovénia
3. kalap: Oroszország, Katar, Macedónia, Algéria
4. kalap: Ausztria, Argentína, Fehéroroszország, Csehország
5. kalap: Tunézia, Egyiptom, Brazília, Bahrein
6. kalap: Irán, Egyesült Arab Emírségek, Chile, Németország