Vágólapra másolva!
Laurencz László korábbi szövetségi kapitány eddig se irigyelte Németh Andrást, a női kéziválogatott jelenlegi kapitányát, de azzal, hogy Görbicz Anita babát vár, szerinte még nehezebb helyzetbe került mind a nemzeti csapat, mind pedig a Győri Audi ETO. Görbicz helyettesei fantasztikus játékosok, de a 31 éves magyar irányító annyira más dimenzió a mai kézilabdában, hogy lehetetlen pótolni.

"Húsz évig a kézilabda játszotta a főszerepet az életemben, és most úgy éreztem, itt az ideje más szerepet is vállalnom. Nagyon boldog vagyok, hiszen a baba egészséges, és én is jól érzem magam, mert már nagyon vártam a jó hírt. Elhatározásomat a nyár elején a klubommal, és Németh András szövetségi kapitánnyal is egyeztettem, akik elfogadták a döntésemet, így a jelenlegi szezonra ennek fényében készültünk. Mérkőzést már nem vállalok, de az edzéseket folytatom az orvosom által jóváhagyott terheléssel" - állt a közleményben, amelyet Görbicz Anita adott ki csütörtökön reggel.

Mi, szurkolók, felemásan fogadjuk a hírt, hiszen nyilván örülünk annak, hogy az ország első számú kézilabdázója anya lesz, de a második gondolatunk önző módon azonnal az, hogy mi lesz így a válogatottal és a Győrrel, és mi lesz velünk, szurkolókkal? A nemzeti csapat a decemberi, horvátokkal közös rendezésű Európa-bajnokságon, az ETO pedig főleg a Bajnokok Ligájában érezheti meg a világ legjobbjának is megválasztott irányító hiányát. A női válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Laurencz László szerint is elképesztő nehéz helyzetbe került mind a két együttes.

Nem irigylem Németh Andrást

"Beszélgettem Németh Andrással, amikor kinevezték szövetségi kapitánynak, már akkor is mondtam neki, hogy nem irigylem, most ez hatványozódott” – kezdte az Origónak Laurencz. A győri Kovacsics Anikó és a ferencvárosi Szucsánszki Zita lehet Görbicz utóda a válogatottban, Laurencz szerint nem kis feladat elé néznek mind a ketten.

Szucsánszki Zita (középen) lehet a válogatottban Görbicz Anita (jobbra) utóda Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Anikó és Zita is rengeteget tett az utóbbi időben a válogatottért és a klubjáért is, a hozzáállásuk kifogástalan. Anikó ráadásul az utóbbi meccseken fantasztikusan teljesített, ez bizakodásra adhat okot, még akkor is, ha ő nemcsak irányítóként, hanem szélsőként is játszik a Győrben. Zita ezzel szemben csak irányítóként szerepel a Fradiban. Mind a ketten képesek nagyszerű teljesítményre, de az a különleges játékstílus, amit Anita képvisel, az egy teljesen más világ” – fogalmazott Laurencz László.

A mesteredző hozzátette: Görbicz hiánya ezen felül azért is lesz nagy csapás, mert egy új csapatkapitányt is kell keresni a válogatottnál. „Én is jártam így szövetségi kapitányként, közvetlenül az Eb előtt jelentette be a válogatott kulcsembere, Csapó Erika, hogy babát vár. Bár annyira rosszul nem jöttünk ki belőle, negyedikek lettünk az Eb-n.”

„Sok szeretettel gratulálok Anitának és sok boldogságot kívánok neki - mondta a szövetség honlapjának Németh András. - A válogatott szurkolói gyarapodtak, hiszen Anita lesz talán a csapat legnagyobb drukkere az Európa-bajnokságon. A pályán nem lehet velünk a tornán, így természetesen ez komoly feladat elé állít minket, azonban mostantól azon leszünk a játékosokkal és a stábbal együtt, hogy nélküle is versenyképes és eredményes csapattal állhassunk ki decemberben a kontinensversenyen.”

Az a szédületes, egyedülálló kapcsolat

Nemcsak a válogatott Eb-, hanem a Győr BL-szereplésére is erős kihatással lehet Görbicz távolléta. Laurencz László szerint hiába, hogy két világklasszis - Görbicz Anita mellett a szintén babát váró Katrine Lunde Haraldsen is – hiányozni fog az idén a Győri Audi ETO csapatából, a magyar bajnokságban ez nem okozhat gondot, annyira más szint a címvédő, viszont a Bajnokok Ligájában veszélybe került, hogy zsinórban háromszor is győzzenek.

Görbiczcel az elmúlt két évben BL-győztes lett a Győr. Az idén is sikerül? Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

„Ami a legkomolyabb gondot okozhatja, az a szédületes, egyedülálló kapcsolat, ami Görbicz Anita és Heidi Löke között volt, nem tudom, hogy ezt lehet-e pótolni. Gyanítom, hogy nem” – mondta Laurencz. Kelecsényi Ernő, a győriek elnöke elismerte, hogy nem véletlenül igazolták le egy évre Macarena Aguilart: „Mindkét szemem nevet, még akkor is, ha Anita kiesése nehéz feladatok elé állít bennünket. Azonban az elmúlt hónapokban volt időnk felkészülni a hírre, az idei csapatunkat is ennek tudatában állítottuk össze, ezért szerződtettük Aguilart harmadik irányítónak.”

Laurencz szerint a spanyol játékos rendkívül dinamikus, de a kapura csak betörésekből veszélyes, a lövőereje nem közelíti meg Görbiczéét, ezért nagy szükség lesz Kovacsics Anikó játékára is irányító poszton. A mesteredző ugyanakkor hozzátette, hogy annyira erős a Győr játékoskerete, hogy így is meglehet a BL-címvédés, már csak azért is, mert általános vélemény, hogy az idei mezőnyben gyakorlatilag csak a Buducnost Podgorica veheti fel a versenyt a magyar bajnokkal. „Azt azért még várjuk meg, hogy vasárnap a Győr mit játszik a Viborggal idegenben Görbicz nélkül, sok mindenre választ kapunk azon a meccsen” – tette hozzá Laurencz László.