Vereséggel és 6. hellyel búcsúztunk az Eb-től

Laurisa Landre, Triscsuk Krisztina, kézilabda
HUNGARY, Budapest : France 's Laurisa Landre (L) vies for the ball with Hungary's Krisztina Triscsuk in the Papp Laszlo Arena of Budapest on December 19, 2014 during their 5th place match of Women's European Championships. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott egy góllal kikapott Franciaországtól az Európa-bajnokság budapesti helyosztóinak 5. helyért kiírt mérkőzésén, így a 6. helyen végzett a tornán. Németh András csapatának az első félidőben a védekezéssel, a másodikban a támadásokkal akadtak gondjai, végül két klasszis teljesítmény kevés volt a szinte végig vezető franciák legyőzéséhez. 

Női kézilabda Európa-bajnokság, helyosztó az 5. helyért:
Magyarország - Franciaország 25-26 (13-16) - Élő közvetítés
Magyarország: Herr O., Kiss É., Bíró (kapusok) – Triscsuk 10/5, Szucsánszki, Kovacsics 3, Bulath 3, Tóth G., Szamoránszky P., Bognár-Bódi, Mayer 2, Planéta 3, Mészáros, Temes 1, Kovacsicz 1, Tomori 2.
Franciaország: Glauser, Leynaud (kapusok) – Kamto 2, Ayglon 2, Cissé, Landre 3, Baudouin 1/1, Zaadi 1, Prouvensier 1, Dembele 1, Leveque, Francois, Nze Minko 7, Niombla 3, Lacrabere 3, Pineau 2
hétméteresek: 5/5, illetve 1/1
kiállítások: 8, illetve 6 perc

Bántóan üres lelátók előtt, egy közepes nézettségű női NB I-es találkozó hangulatában kezdődött meg az 5-6. helyről döntő helyosztó a Papp László Sportarénában. A meccset övező közöny persze nem a csapatnak szólt, valószínűleg az eredetileg elég magas jegyárak és a munkanapon 15.30-ra kiírt kezdés miatt maradtak távol a szurkolók. Hiába hirdette ki a szövetség, hogy akinek van jegye, ingyen elhozhat magával valakit, az első félidőben jobbára a 10-12 lelkes francia szurkolót lehetett hallani a csarnokban.

Védekezni ki fog?

Ha azt vesszük alapul, hogy a magyar válogatott általában kevés gólos meccseket tud megnyerni, akkor nem indult jól a meccs sem: a csapatok nem sokat törődtek a védekezéssel, így a kapusoknak sem nagyon volt esélyük védeni, a mérkőzés első szakaszában szinte minden támadásból gól született.

Alexandra Lacrabere és Bódi Bernadett harcol Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Mayer Szabina és Bulath Anita szép gólokat lőttek, de a francia fal állt előbb össze, miközben a magyar továbbra is rengeteg hibával mozgott, így Franciaország lépett meg először komolyan vehető előnnyel (7-10). Triscsuk Krisztina akcióból és hetesből is eredményes volt, de a franciák továbbra is úgy mentek át a magyar falon, mintha ott sem lenne, Németh András négygólos hátrányban elégelte meg a dolgot, és kikérte az első idejét.

A több mozgással és végre faultokkal dolgozó fal mögött már a Kisst váltó Bíró Blanka is be tudott mutatni néhány védést, pillanatok előtt feljött két gólra a magyar csapat. Belassult a gólgyártás az utolsó 10 percre, magyar részről a támadásban elkövetett technikai hibák miatt, a franciákat pedig az egymás után három ziccert hárító Bíró Blanka állította meg. A szünetben három góllal (13-16) vezetett Franciaország.

Bírónak nem lehet gólt lőni

A második félidő elején emberelőnyben ugyan sikerült feljebb jönni, de az első játékrészben az öltözőbe kísért Bognár-Bódi Bernadett után Kovacsicz Mónika is megsérült, így elfogytak a jobbszélsők, és a keret egyetlen megmaradt balkezesének, Planéta Szimonettának kellett szélsőt játszania. A győri átlövő vágott is egy gólt a szélről, mielőtt visszatért a pályára a ferencvárosi szélső.

Triscsuk újra az egyik legjobbunk volt Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Bíró a szünet után is remekelt, de a kapuból nem lehet gólt lőni, támadásban pedig továbbra is sok volt a hiba, így a kapus védéseivel csak annyit értünk el, hogy megmaradt a 2-3 gólos francia vezetés. Németh András kereste a nyerő embert, aki a francia kapu előtt képes lehetett volna felnőni Triscsuk mellé, mert a védekezés a második félidőben már rendben volt, mégsem sikerült egyszer sem egyenlítenünk.

Az óriásit kézilabdázó Triscsuk gyakorlatilag egymaga tartotta a csapatot támadásban, bő tíz perccel a vége előtt már a 9. gólját szerezte, innentől viszont nagyon vigyáztak rá a francia védők.

50 perc után újra döntetlen

A hajrára fordulva aztán Kovacsics Anikó lerohanásgóljával összejött az egyenlítés, majd a sántikáló Kovacsicz lőtt szép gólt, és máris vezetett Magyarország, mire a franciák azonnal időt kértek. Ahogy az Eb-n lejátszott hat meccsből négyen, ezúttal is úgy nézett ki, hogy az utolsó percig szoros meccset játszunk.

Kovacsics Anikó egyenlített ki Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Egy rossz csere miatti magyar kétperc igazi kiállítás-cunamit indított el, és ebből nem mi jöttünk ki jobban, négy perccel a vége előtt Franciaország visszavette a vezetést. Triscsukra már nagyon figyeltek a franciák, a többiek pedig rengeteg hibával játszottak támadásban, így lövőhelyzetbe kerülnie sem volt könnyű a magyar csapatnak. Nem is jött össze az egyenlítés, a franciák megőrizték előnyüket, és ők végeztek az Európa-bajnokság ötödik helyén.

A francia csapat legjobbjának a hétgólos Nze Minkót, a magyarénak a remekül védő Bíró Blankát választották.