Egy ország álmáért harcol Kölnben a Veszprém

veszprém kiel kézilabda final four
Jose Maria Rodriguez Vaquero, az MKB-MVM Veszprém (k), valamint Patrick Wiencek (b) és Christian Zeitz (j), a német THW Kiel játékosai a férfi kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében a kölni Lanxess Arénában 2014. május 31-én.
Vágólapra másolva!
A német THW Kiel ellen kísérelhet meg újra bejutni a kézilabda Bajnokok Ligája döntőjébe szombat délután 18 órakor a Veszprém, akárcsak tavaly. A veszprémiek most erősebbek, Carlos Ortega és Nagy László szerint tanultak a hibákból, és stílusosan akkor akarják megnyerni az évtizedek óta üldözött BL-serleget, amikor vitán felül a legjobb négy csapat jutott a Final Fourba. 

Ahogy tavaly, úgy az idén is borongós, szeles idő fogadja az érkezőket a Rajna partjától kőhajításnyira felhúzott monstrumban, a Lanxess Arénában. Péntek délben még nem sok jele volt annak, hogy másnap 21 ezer néző előtt feszülnek egymásnak a kontinens legjobb kézilabdacsapatai Európa egyik legnagyobb csarnokában, ahova zsinórban másodszor jutott el az MKB-MVM Veszprém.

A kölni Final Fourba való bejutás óriási fegyvertény, ráadásul az idén egyvalamiben egyetért a szakma: 2015-ben a világ négy legerősebb csapata jutott el a döntő sorozatig: a német THW Kiel, a spanyol Barcelona, a lengyel Vive Kielce és a magyar bajnok Veszprém.

Újra Kölnben a magyar bajnok! Forrás: MTI/Kovács Anikó

– mondta a pénteki médiaeseményen Carlos Ortega, aki három szezonja alatt ugyan az összes magyar trófeát begyűjtötte (ehhez idén még hozzácsapta a regionális SEHA-liga első helyét is), a BL-ben azonban még döntőbe sem jutott.

Ez lesz az a bizonyos év?

Egészen hihetetlen, ugyanakkor jól mutatja a sorozat erejét, hogy a győzelmet bő két évtizede üldöző MKB-MVM Veszprém és jogelődei még soha nem tudták megnyerni a férfi kézilabda Bajnokok Ligáját. 2002-ben nagyon közel került álmához az akkor még egészen más státuszú, bár már akkor is bombaerős csapat, de összesítésben három góllal alulmaradt a kor sztárcsapatával, a Magdeburggal szemben.

Tavaly nem sikerült legyőzni a Kielt Forrás: MTI/EPA/DPA/Marius Becker

A Veszprém éveken át épült úgy, hogy a legjobb magyar játékosok mellett külföldről hol idősebb sztárokat (Zlatko Saracevic, Slavko Goluza), hol fiatal tehetségeket (Kiril Lazarov, Zarko Sesum, Marko Vujin) szerződtetett, és bár többször is a döntő kapujába verekedte magát, a végső győzelem álom maradt. Hol a bírókon, hol a gazdasági különbségeken, hol az ellenfelek erején múlt, hogy a hazai dominanciáját egyre inkább megerősítő csapat nemzetközi trófea nélkül maradt.

Három évvel ezelőtt a Veszprém gazdaságilag is megközelítette az élmezőnyt, így

joggal bíztak benne a veszprémi szurkolók, hogy mivel a pályán korábban is jóval kisebb volt a különbség, mint a büdzsében, az utolsó hiányzó láncszemet jelenti a jó korban levő világklasszisok Veszprémbe költöztetése.

2013-ban egy hajszálon múlt a négyes döntő, tavaly már eljutott Kölnbe a magyar bajnok, idén pedig újra itt van a legszűkebb elit megméretésén.

Ez a legerősebb Veszprém, ami próbálkozik?

A tavalyinál erősebb, az biztos – felelte Ortega, bár egyből hozzátette, az ellenfelek sem ültek a babérjaikon. – Hosszabb a kispadom, minőségben is sikerült előrébb lépnünk, így a variációs lehetőségeim is nőttek. Szerintem nekünk már senkitől nincs félnivalónk, egyenrangú félként küzdhetünk a hazai pálya minden előnyét élvező, sztárokkal telezsúfolt Kiel ellen is.”

Carlos Ortega az Origo tudósítójával beszélget a kölni médiatalálkozón Forrás: Hatosfal

Az elődöntőben a Veszprémre váró Kiel nem a kedvenc ellenfele se Carlos Ortegának, se a magyar csapatnak.

Összesítésben húsz meccsből csak hatot nyert meg a Veszprém a Kiel ellen, Ortegát pedig első évében a negyeddöntőben, a másodikban az elődöntőben állította meg a német sztárcsapat

– igaz, még a spanyol edző első szezonjában egyből megelőzte a németeket a csoportjában, amelyet az idén zsinórban harmadszor nyert meg.

„Lehet, hogy tavaly még nem voltunk elég érettek, hogy egy ilyen speciális hangulatú tornán helyt álljunk, de az idén nemcsak rutinosabban, hanem felkészültebben is érkeztünk abból a szempontból, hogy már tudjuk, mi vár ránk a Lanxessben. Számítunk a világ legjobb szurkolótáborára, hogy Kölnben is óriási hangulatot teremt, mi pedig nem fogunk csalódást okozni a játékunkkal – mondta Ortega.

Brutális német tüzérség

Bár a tavalyi BL-gólkirály Momir Ilicet követte Veszprémbe a német válogatott Christian Zeitz, az izlandi Sigurdsson és Jallouz pedig a Barcelonába szerződött, a Kiel durván megerősítette tavalyi csapatát. A címvédő Weinhold, a horvát Duvnjak és a spanyol Canellas a világ bármely csapatában kezdő lehetne, a Kielben azonban csak a spanyol belső átlövő (irányítónak túlzás lenne nevezni) stabil kezdő.

Filip Jichára nagyon kell ügyelnie Renato Sulicnak Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

„Nem kérdés, hogy a németek is erősödtek tavaly óta. A világ egyik legjobb edzője gond nélkül építette be az új játékosokat, így szinte biztos, hogy megnyerik a német bajnokságot, és a tavalyi döntő elveszítése után az idén még magasabbra vágynak. Óriási büszkeség számomra, hogy egyenrangú félként futhatunk ki ellenük a pályára – mondta az ellenfélről Ortega.

A Kielnek ugyanakkor nincs szerencsés szezonja, súlyos sérülés miatt elveszítette szélsőjét, Dominik Kleint, Johan Sjöstrand pedig egy furcsa fertőzés miatt hiányzik majd a szintén sérülésekkel bajlódó másik kapus, Andreas Palicka mellől.

A Kiel persze még így is iszonyú erős ellenfél, de a Veszprém tavaly már egyszer megmutatta, hogy távolról sem verhetetlen.

Nyújtsuk 60-ra a tavalyi 30-at

A Veszprém tavaly egy félidőn át remekül játszott, uralta a Kiel elleni elődöntőt, és csak néhány játékvezetői ítélet miatt nem vezetett komoly fölénnyel a szünetben. Aztán a második félidőben összeomlott.

Nagy László és Lékai Máté nem izgulják túl a sorsdöntő meccset Forrás: Hatosfal

– mondta Nagy László az Origónak. – A kicsit szétszórt játékunk talán a rutintalanságnak volt köszönhető, idén már biztosan nem követünk el ilyen hibákat.”

A Veszprém szombat délután 18 órakor úgy lép pályára, hogy már tudni fogja, a Barcelonával vagy a Kielcével találkozik a vasárnapi helyosztón. Ha a magyar bajnok nyer, vasárnap 18 órától döntőt játszik, ha elbukik, a 15.15-kor kezdődő bronzmérkőzésen lép pályára.