Egy Nagy László kevés volt a kézi BL-döntőben

Nagy László Köln, 2015. május 30.
Nagy László, az MKB-MVM Veszprém játékosa (k) gólt lő Andreas Palickának, német THW Kiel kapusának a férfi kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében a kölni Lanxess Arénában 2015. május 30-án. (MTI/AP/Martin Meissner)
Köln, 2015. május 30. Nagy László, az MKB-MVM Veszprém játékosa (k) gólt lő Andreas Palickának, német THW Kiel kapusának a férfi kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében a kölni Lanxess Arénában 2015. május 30-án. (MTI/AP/Martin Meissner)
Vágólapra másolva!
Nem sikerült a bravúr az MKB-MVM Veszprémnek, amely hol közelről, hol messziről üldözte végig a Barcelonát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében, de nem bírt az elképesztően hatékony katalán védelemmel. Nagy László világklasszis teljesítményt nyújtott, de csapattársai közül senki nem tudott felnőni hozzá. 

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, döntő:
Barcelona-MKB-MVM Veszprém 28-23 (14-10) - Élő közvetítésünk

A 13 év után BL-döntőbe jutó Veszprém kapujában a Kiel elleni elődöntőben brillírozó Mirko Alilovic kezdett, ezenkívül más meglepetéssel nem készült a Veszprém: a szokott játékosokkal és hatosfalas védekezéssel futott neki a szezon legfontosabb meccsének a magyar bajnok.

A két legnagyobb csatája, Nagy vs Karabatic Forrás: MTI/EPA/DPA/Marius Becker

A két gólzsák, Momir Ilic és Nikola Karabatic gólváltásával indult a döntő, de az ellenállhatatlan sebességgel támadó Barcelona gyorsan magához ragadta a kezdeményezést. A katalánok gyors keresztpasszai után rendre ziccert lőhettek a szélsőik, ráadásul a két román bíró gyors egymásutánban két helyzetet is egészen másképp ítélt meg a két kapu előtt, és mindkettőből a Veszprém jött ki rosszul.

A védekezés mindkét oldalon összeállt

A magyar bajnok védekezése jól működött, csak a védések hiányoztak Alilovictól, aki ugyan ziccervédéssel kezdett, de utána nem sok köze volt a katalán lövésekhez. Szerencsére Danijel Saric sem nagyon találkozott a labdával a Barca kapujában, de Xavi Pasqualnak ennél sokkal nagyobb gondot okozott, hogy Kirol Lazarov rögtön a meccs elején lesántikált. Az első félidő első fele szoros állással, de szűk Barca-vezetéssel ért véget.

Alilovic próbálja hárítani Victor Gonzales Tomas ziccerét Forrás: MTI/AP/Martin Meissner

A kapusok továbbra sem nagyon fogtak lövéseket, de a falak olyan masszívak voltak, hogy minden lövőhelyzetért nagyon meg kellett harcolniuk a csapatoknak. Ortega próbált figyelni rá, hogy a végére is maradjon szufla, forgatta a csapatát, és néha egészen furcsa összeállítású Veszprém volt a pályán. Egy ilyen időszakot kihasználva három góllal elléptek a katalánok, de az ellenállhatatlan Nagy László gyorsan visszahozta a Veszprémet egy gólra, de az egyenlítés nem jött össze.

Mivel Nagyhoz csak időszakoson Ilic tudott felnőni támadásban, és a magyar kapusok bénultságával szemben alaposan feljavult Saric, a Barcelona a szünet előtt újra meglépett, gondban volt Carlos Ortega csapata. A második félidő elején, bár Nagy gyorsan gólt lőtt, és Mikler is belekapott egy lövésbe, a különbség nem akart csökkenni, mert míg a katalánok alig hibáztak támadásban, a Veszprém néha a ziccerekkel sem tudott élni. Miklert ezúttal is le kellett cserélni, annyira nem érezte a ritmust.

Felcsillant a remény

A visszaálló Alilovic két védésének köszönhetően a Veszprém visszatornázta magát látótávolságon belülre, sőt a világklasszis teljesítményt nyújtó Nagy László góljaival újra nyílt lett a mérkőzés bő negyed órával a lefújás előtt.

Óriási volt a küzdelem Forrás: MTI/AP/Martin Meissner

Alilovic elkapta a fonalat, sorra szállította a bravúrokat, de támadásban továbbra is csak Nagy volt képes betalálni, ráadásul a játékvezetőknek is akadt néhány furcsa ítéletük, így a Veszprémnek az egyenlítésre nem nyílt esélye. Érezhető volt, hogy ha még egyszer el tud lépni 4-5 góllal a Barca, onnan már nem lesz visszaút a magyar csapat számára.

Chema Rodriguez vádlija meghúzódott, Lékai Máté lett az irányító, de közben az erő is fogyni kezdett a veszprémieknél, és támadásban be kellett hozni azt az Iman Dzsamalit is, aki szinte semmit nem játszott az idén.

Nyolc perccel a vége előtt Karabitic irtózatos góljával eldöntötte a döntőt az ekkor már hattal vezető Barcelona.

Egy utolsó nagy roham

A végén még csaknem idén is sikerült kiprovokálni Renato Sulicból egy piros lapot, majd egy veszprémi emberelőnyt kihasználva Gulyás találataival közelebb osont a Veszprém, de nagyon fogyott az idő. A Barca gyorsan le is hűtötte a kedélyeket, Jesper Nöddesbo két gyors góljával minden eldőlt.

Nem sikerült a bravúr, igaz, a BL-ezüst is remek eredmény Forrás: MTI/EPA/DPA/Marius Becker

A veszprémi szurkolótábor a lefújás előtt percekig éltette a csapatát, az egészen kiváló szezon utolsó mérkőzése nem úgy sikerült a csapatnak, ahogy tervezte, de a döntőbe jutás azt mutatja, hogy

fokozatosan fejlődik a Veszprém. Három éve a negyeddöntő, tavaly az elődöntő volt a végállomás. Idén a döntőben egy erősebb csapat, sőt a világ legjobb csapata győzte csak le a Veszprémet.

Az idei szezon gólkirálya Momir Ilic lett 115 góllal, a veszprémiek balátlövője megvédte gólkirályi címét, és az egyetlen játékos lett a sorozat történetében, aki háromszor is a legjobb góllövő lett. A négyes döntő legjobb játékosának nem meglepő módon Nikola Karabaticsot választották.