Egyre közelebb kerülünk az elsiratott olimpiához

Zácsik Szandra (k), valamint a dán Stine Jorgensen (b) és Pernille Holst Holmsgaard a 22. női kézilabda világbajnokság A csoportjában vívott Dánia - Magyarország mérkőzésen a dániai Herningben, a Jyske Bank Boxen Arénában 2015. december 9-én.
Herning, 2015. december 9. Zácsik Szandra (k), valamint a dán Stine Jorgensen (b) és Pernille Holst Holmsgaard a 22. női kézilabda világbajnokság A csoportjában vívott Dánia - Magyarország mérkőzésen a dániai Herningben, a Jyske Bank Boxen Arénában 2015. december 9-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy csúfosan leszerepelt a vébén, még ott lehet a riói játékok selejtezőin a magyar női kézilabda-válogatott. A norvégoknak, a franciáknak és a montenegróiaknak kell drukkolnunk. De a selejtező is kemény lesz, ha eljutunk odáig.

Jól alakulnak a dániai kézilabda-vb eredményei a magyar válogatott számára azok után, hogy a csapat már a nyolcaddöntőben kiesett. Egyre nagyobb az esély arra, hogy a rossz szereplés ellenére meglesz az olimpiai selejtező.

Ehhez mindenekelőtt az kell, hogy a norvégok megnyerjék a vb-t, valamint az, hogy Montenegró és Franciaország is az elő hét között végezzen.

A lengyelek ellen elbuktunk, de maradt még esély Forrás: MTI/Kovács Anikó


Szerdán a norvégok nagy csatában túlléptek a magyar válogatottat még a csoportkörben tönkreverő Montenegrón, és ezzel bejutottak az elődöntőbe. A franciák ugyan kikaptak a hollandoktól, de mindkét vesztes csapatnak van még esélye az első hétbe kerülni az 5-8. helyért vívandó helyosztókon.

Miért reménykedhetünk?

Mindenekelőtt azért, mert a csoportban az oroszoktól még vereséget szenvedő, aztán felpörgő norvég válogatottnak az első mérkőzése óta nem volt olyan nehéz ellenfele, mint a nyolc között Montenegró – és úgy tűnik, hogy már nem is lesz. A négy között a románok következnek, akik vért izzadva, kétszeri hosszabbítás után gyűrték le a házigazda létükre nem túl acélos dánokat.

Joggal bízhatunk abban, hogy elfogynak az elődöntőre.

Ha pedig a norvégok valóban bejutnak a döntőbe, ott a másik ágról két meglepetéscsapat valamelyikével játszanak: sem Hollandiát, sem a minket kiejtő Lengyelországot nem várta senki még a nyolc közé sem.

Min csúszhatunk el?

Akár azon is, hogy az esélyes norvégok bakiznak, de még inkább azon, hogy a francia vagy a montenegrói csapat esetleg a 8. helyre szorul. Mindkettő nehéz ellenféllel találkozik az 5-8. helyért, előbbi az oroszokkal, utóbbi a hazai pályán szép búcsút tervező dánokkal, és ha mindkettő kikap, akkor az egyik nyolcadik lesz. Vagyis nekünk

azért kell szorítani, hogy a hátralévő két-két meccsükből nyerjenek meg legalább egyet-egyet.

Így függ a sorsunk a többiektől

Norvégia a vb-győzelmével egyszerre lenne a világbajnokság és az Európa-bajnokság címvédője, így az utóbbinak járó olimpiai kvóta a legutóbbi Eb második helyezettjére, Spanyolországra szállna. Ezzel a kontinensnek járó két olimpiai selejtezős hely egyike (a másik az Eb-bronzérmes svédeké) felszabadulna, és az Eb-n 6. helyen végő Magyarország kapná meg. De csak akkor, ha a többi, az Eb-n előttünk végzett csapatnak (Franciaország, Montenegró) sikerülne a vb-ről kvalifikálnia magát az első hét közé kerüléssel.

Ha minden összejön, és Görbiczék elérik az olimpiai selejtezőt, még onnan sem lesz egyszerű kijutni Rióba, hiszen a három, egyenként négyfős csoportból két-két válogatott jut ki, és a miénkben Uruguay szerény játékerejű csapata mellett ott lesz a világbajnokság 3. és 6. helyezettje is.

Rossz esetben mondjuk Románia, Dánia, esetleg Montenegró.

A magyar szövetség elnöke, Kocsis Máté a vb előtt azt mondta, ha a válogatott kvalifikálja magát az olimpiai selejtezőre, akkor a szövetség mindent meg fog tenni, hogy a saját csoportunk küzdelmeit mi rendezzük.