Esélye sem volt a férfi kéziválogatottnak

Mikkel Hansen, Nagy László, kézilabda
Gdansk, 2016. január 20. Nagy Lálszó (j) és a dán Mikkel Hansen a férfi kézilabda Európa-bajnokság D csoportjában játszott Dánia - Magyarország mérkőzésen Gdanskban, az Ergo Arénában 2016. január 20-án. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
A magyar válogatott 30-22-re kikapott a dán csapattól a lengyelországi olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokságon, így nem visz magával pontot a középdöntőbe. A találkozó egyoldalú volt, az előző Eb-n ezüstérmes dánok végig nagy fölényben játszottak.

Eredmény, kézilabda-Eb, D csoport, 3. forduló:
Dánia – Magyarország 30-22 (18-10) - az élő közvetítés
Gdansk
v.: Pichon, Reveret (franciák)
Dánia: Landin, Möller (kapusok) – Lynggaard, Christiansen 6, Mensah Larsen 3, Mortensen 3, Eggert 1/1, Lauge Schmidt, Nöddesbo 3, Svan Hansen 2, Lindberg, Möllgaard, Toft Hansen 3, Mikkel Hansen 8/1, Damgaard 1, Balling Christensen
Magyarország: Bartucz, Mikler (kapusok) - Schuch 1, Pásztor Á. 1, Iváncsik G. 1, Gazdag 1, Hornyák 5/5, Nagy Kornél 3, Nagy László 1, Jamali 1, Faluvégi 3, Zubai, Bánhidi 1, Borsos, Ancsin 2, Bodó 1
hetesek: 3/2, illetve 8/5
kiállítások: 2, illetve 4 perc

A magyarok legutóbb 2007. január 20-án - azaz napra pontosan kilenc éve - tudták legyőzni a dánokat, akkor a németországi vb kieli összecsapásán 30-29-es végeredmény született. Azóta a északiak a 2012-es londoni olimpián (27-25), a 2013-as spanyolországi vb-n (28-26) és a 2014-es dániai Eb-n (28-24) is jobbnak bizonyultak.

Öngól lett az új taktika

Ezúttal is ők számítottak esélyesebbnek, és bár Talant Dujshebaev komoly meglepetéssel készült, a taktika gyorsan öngólnak bizonyult. A válogatott új felállásban, szélsők nélkül, két beállóval állt fel, így viszont nem lehetett szélesen kézilabdázni, a középre tömörülő játékhoz pedig kellettek volna jó átlövők.

Mikkel Hansenék lejátszották Nagy Lászlóékat Forrás: MTI/Kovács Anikó

Márpedig Nagy László a második félidő közepéig kapura sem lőtt, Ancsin is csak a hajrában szerzett két gólt, a balátlövők közül pedig Bodó és Jamali mindössze egyszer-egyszer talált be.

A beállósok közül csak Bánhidi volt megjátszható, ő ki is harcolt néhány hetest, de Hornyák hiába volt biztos kezű, a szakvezetés mégis váltott, Gazdag és Jamali pedig elhibázta a büntetőjét.

Hansenék megszórtak bennünket

A dánoknál bezzeg Mikkel Hansen, Christiansen, majd Mensah Larsen keze is sokszor elsült, az ellenfél a 8. percben már 6-1-re, a 14. percben 10-3-ra vezetett. Dujshebaev időt kért, de csak a félidő hajrájára gondolta úgy, hogy vissza kellene állni a hagyományos játékra, addigra viszont elúszott a mérkőzés.

Talant Dujshebaev szövetségi kapitány Forrás: MTI/Kovács Anikó

18-10-es félidő után ugyan próbált faragni a hátrányból az együttes, 21-16-ra fel is kapaszkodott, de a sok hiba, és a megfelelő kapusteljesítmény hiánya miatt ennyire tellett csupán. A hajrában már volt 29-19 is az állás, a vége 30-22 lett.

Hogyan tovább?

Lengyelországban a magyar mellett még az orosz, a macedón, a fehérorosz, a norvég és a svéd válogatott küzd az olimpiai selejtezős tornára még kiadó két helyért. Az A csoportból a szerbek, a B-ből az izlandiak, a D-ből pedig a montenegróiak reménye már elszállt.

Az érintettek közül a norvég csapat 4, az orosz 2, a magyar, a svéd, a macedón és a fehérorosz 0-0 ponttal kezdi a középdöntőt.

A magyarok a középdöntőben a német, a spanyol és a svéd válogatottal találkoznak majd Wroclawban.